Διεθνή

Τουρκία: Σε συναγερμό τα αεροδρόμια - Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας από τον Ερντογάν

Τουρκία: Σε συναγερμό τα αεροδρόμια - Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας από τον Ερντογάν Φωτογραφία: X
Ο Ερντογάν επέστρεψε νωρίτερα στην Τουρκία από τη Ρωσία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε εσπευσμένα από τη Ρωσία, μετά την επίθεση που έγινε την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAS).

Ο Ερντογάν βρισκόταν στο Καζάν, για τη σύνοδο κορυφής των BRICS, από όπου αναχώρησε σήμερα προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμά του, μετά την επίθεση με τους πέντε νεκρούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας, το οποίο συνεδριάζει στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, αμέσως μετά την άφιξή του.

Στο μεταξύ, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της Τουρκίας, όπου ο συναγερμός ανέβηκε σε «πορτοκαλί» επίπεδο. Στην Κωνσταντινούπολη, τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται από τα δύο αεροδρόμια ελέγχονται εξονυχιστικά.

Επίσης αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της TUSAS, όπου έγινε η επίθεση, στα περίχωρα της Άγκυρας. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν έρευνες στα οχήματα και ελέγχουν την ταυτότητα όλων των ατόμων.

«Αυτή η άνανδρη επίθεση θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να εξαλείψει την τρομοκρατία», υπογράμμισε ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη σύνοδο των BRICS.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 22 τραυματίστηκαν στην ένοπλη επίθεση που έγινε την Τετάρτη στα κεντρικά γραφεία της TUSAS. Δράστες φέρεται να ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα, που έπεσαν νεκροί. Ο άνδρας ονομαζόταν Αλί Ορέκ και ήταν μέλος του PKK, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια. Από την πρώτη στιγμή η Άγκυρα κατηγόρησε το PKK για την επίθεση.

Μετά την επίθεση η Τουρκία βομβάρδισε 47 θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 12 άμαχοι σύμφωνα με τις δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία.