Διεθνή

Γαλλία: Μαζική ανάκληση αυγών λόγω σαλμονέλας

Γαλλία: Μαζική ανάκληση αυγών λόγω σαλμονέλας Φωτογραφία: PEXELS
Συναγερμός σήμανε στη Γαλλία, σαλμονέλα σε αυγά οδήγησε στην μαζική ανάκλησή τους.

Οι γαλλικές Αρχές κινητοποιήθηκαν και προχώρησαν σε μαζική ανάκληση αυγών διαφόρων εταιρειών μετά την ανίχνευση σαλμονέλας κατόπιν σχετικών ελέγχων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από τις γαλλικές Αρχές Ασφάλειας τροφίμων προχωρούν σε ανάκληση αυγά των εταιρειών (Tout frais tout français, Douce France, Ovalis, Poitou œufs) με ημερομηνία λήξης από 24/10/2024 έως 31/10/2024.

Αυτά είναι τα αυγά που ανακαλούνται

anaklisi auga 1 338e7

Κατόπιν εντοπισμού σαλμονέλας ανακαλούνται και αυγά της μάρκας ECO+ και ειδικότερα αυτό το προϊόν ŒUFS FRAIS DE POULES ELEVEES EN PLEIN AIR x1.

anaklisi auga 2 14892

Τα συμπτώματα δηλητηρίασης από σαλμονέλα

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιο διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλεί φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα. Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

- Διάρροια

- Ναυτία και έμετος

- Κοιλιακό άλγος

- Πυρετός

- Πονοκέφαλος και ρίγη

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό

Για τα παιδιά:

Εάν το παιδί σας έχει γαστρεντερίτιδα από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα), θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια στις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Αν είναι κάτω από την ηλικία των 6 μηνών.

- Αν έχει μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση (π.χ. καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα, διαβήτη).

- Αν έχει υψηλό πυρετό.

- Αν υποψιάζεστε έλλειψη υγρών στον οργανισμό τους (αφυδάτωση).

- Αν εμφανίζει υπνηλία ή σύγχυση.

- Αν κάνει εμετό και δεν μπορεί να πιεί νερό χωρίς να το αποβάλει.

- Αν υπάρχει αίμα στη διάρροια ή στον εμετό του.

- Αν έχει οξύ κοιλιακό πόνο.

- Αν έχει σοβαρά συμπτώματα ή αν νιώθετε ότι η κατάστασή του επιδεινώνεται.

Για τους ενήλικες:

Αν έχετε γαστρεντερίτιδα από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής τροφικής δηλητηρίασης από σαλμονέλα), θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Αν υποψιάζεστε ότι έχετε αφυδάτωση.

- Αν κάνετε συχνά εμετούς.

- Αν έχετε αίμα στη διάρροια ή στον εμετό σας.

- Αν έχετε οξύ κοιλιακό πόνο.

- Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα ή αν νιώθετε ότι η κατάστασή σας επιδεινώνεται.

- Αν έχετε επίμονα υψηλό πυρετό.

- Αν πάθετε κάποια κρίση (π.χ. επιληπτική).

- Αν τα συμπτώματά σας δεν υποχωρούν. Για παράδειγμα, αν κάνετε εμετό για περισσότερο από 1-2 ημέρες ή αν έχετε διάρροια που δεν υποχωρεί μετά από 3-4 ημέρες.

- Αν είχατε κάποια λοίμωξη όσο ήσασταν στο εξωτερικό.

- Αν βρίσκεστε σε προχωρημένη ηλικία ή έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας, όπως διαβήτη, επιληψία, νεφρική νόσο κ.ά.

- Αν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας, για παράδειγμα, χημειοθεραπείας ή μακροχρόνιας θεραπείας με στεροειδή ή αν έχετε τον ιό HIV.

- Αν είστε έγκυος.

Αυγά και σαλμονέλα: Πώς να αποφύγετε τους κινδύνους

Φροντίστε να αγοράζετε πάντα φρέσκα και άθικτα αυγά, κατά προτίμηση από συμβατικά, πιστοποιημένους παραγωγούς.

Αποθήκευση: οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιβραδύνουν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων, για το λόγο αυτό τα αυγά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο, κατά προτίμηση στο χαμηλότερο ράφι όπου η θερμοκρασία είναι μεταξύ 4-5°C.

Αποφεύγουμε να αγοράζουμε αυγά με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος.

Αποφεύγουμε να καταναλώνουμε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Δε χρησιμοποιούμε αυγά με δυσάρεστη οσμή.

Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.

Για την καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζουμε δεν τα πλένουμε.

Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο. Σε περίπτωση που φυλάσσονται σε θερμοκρασία ψύξης, πρέπει να διατηρείται η αλυσίδα ψύξης μέχρι την κατανάλωσή τους.

Η νωπότητα του αυγού διαπιστώνεται από το μέγεθος του αεροθαλάμου του. Τα φρέσκα αυγά έχουν πολύ μικρό θάλαμο.

Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).

Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.

Βγάζετε τα αυγά από το ψυγείο λίγο πριν τα καταναλώσετε και μην τα αφήνετε κοντά σε πηγές θερμότητας. Η ξαφνική αλλαγή της θερμοκρασίας θα μπορούσε να προκαλέσει το σχηματισμό υγρασίας και συμπύκνωσης, ένα φυσικό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Απομακρύνουμε τα σπασμένα ή κατεστραμμένα αυγά. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο κέλυφος θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με το εσωτερικό και να θέσουν σε κίνδυνο τον κρόκο ή το ασπράδι ή ακόμη και το τελικό προϊόν.