Διεθνή

Εκλογές στις ΗΠΑ - Απόλυτο ντέρμπι βλέπει το CNN: Χάρις 47% - Τραμπ 47%

Εκλογές στις ΗΠΑ - Απόλυτο ντέρμπι βλέπει το CNN: Χάρις 47% - Τραμπ 47% Φωτογραφία: EPA/DEMETRIUS FREEMAN / POOL
Κάστρο των Δημοκρατικών οι νέοι στις εκλογές στις ΗΠΑ, δείχνει και δημοσκόπηση του Χάρβαρντ.

Η κούρσα για τον Λευκό Οίκο λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ, είναι στην κόψη του ξυραφιού, με την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να συγκεντρώνουν ποσοστά 47% έκαστος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN.

Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του CNN, εκείνη του Σεπτεμβρίου τα πράγματα ήταν ακόμα αμφίρροπα με την Κάμαλα Χάρις να συγκεντρώνει 48% και ο Τραμπ να ακολουθεί με 47%. Αλλά και στην δημοσκόπηση, αμέσως μετά την απόσυρση Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα τα ποσοστά ήταν 49% υπέρ του Τραμπ και 46% υπέρ της Κάμαλα Χάρις.

Ο Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δεν έχει εξοκείλει ποτέ από το περιθώριο λάθους στις δημοσκοπήσεις του CNN, σε καμία από τις προηγούμενες αναμετρήσεις είτε απέναντι στην Χάρις είτε απέναντι στον Μπάιντεν.

Το εξαιρετικό στοιχείο που εντοπίζει η δημοσκόπηση είναι τα απόλυτα σταθερά νούμερα σε μία προεκλογική κούρσα μιας ιδιαίτερα ταραχώδους πολιτικής χρονιάς. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, το 85% των ψηφοφόρων λένε ότι θα ψηφίσουν αυτό που έχουν αποφασίσει ενώ μόλις το 15% είπαν ότι έχουν αλλάξει γνώμη στην πορεία. Πλέον, το πενιχρό 2% από το σύνολο των ψηφοφόρων είπαν ότι δεν έχουν επιλέξει ακόμα τον υποψήφιο που θα ψηφίσουν ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 9% λένε ότι μπορεί να αλλάξουν τη γνώμη τους πριν καταθέσουν την ψήφο τους.

HARRIS-TRUMP-CNN_440e3.jpg

Οι ψηφοφόροι που λένε ότι έχουν αποφασίσει για την ψήφο τους μοιράζονται σε 50% υπέρ της Χάρις και 49% υπέρ του Τραμπ και μόλις το 1% στηρίζει άλλον υποψήφιος. Παράλληλα, το 70% των ψηφοφόρων που δηλώνουν αποφασισμένοι, λένε ότι έχουν «πάρα πολλά κίνητρα» να ψηφίσουν. Αυτό το ποσοστό μειώνεται σε μόλις 27% μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του CNN, η Χάρις μέχρι στιγμής μετρά περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί συνήθως ψηφίζουν νωρίτερα ή με επιστολική ψήφο.

Η δημοσκόπηση έγινε από τις 20 ως τις 23 Οκτωβρίου και εντόπισε πως το 20% των ψηφοφόρων που έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο επέλεξαν την Κάμαλα Χάρις σε ποσοστό 61% ενώ το 36% επέλεξε Τραμπ. Αντίθετα, αυτοί που δηλώνουν πως δεν έχουν ψηφίσει ακόμα κινούνται κατά 50% έναντι 44%, υπέρ του Τραμπ.

Η διάθεση του έθνους

Οι τελευταίες μέρες της προεκλογικής καμπάνιας βρίσκει τους καταγεγραμμένους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα βαθιά απογοητευμένους τόσο από την προεδρία Μπάιντεν όσο και από την γενικότερη αίσθηση που κινείται το έθνος.

Σχεδόν οι μισοί, το 49% λένε ότι είναι σε πιο δυσμενή οικονομική κατάσταση τώρα συγκριτικά με πέρυσι, ενώ μόλις το 16% δηλώνει ότι έχει βελτιωθεί η οικονομική τους κατάσταση το αντίστοιχο διάστημα. Αυτά τα ποσοστά είναι χειρότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί στην αρχή της χρονιάς, όπου τα ποσοστά ήταν 41% έναντι 22%, αντίστοιχα.

HARRIS-TRUMP-EKLOGES1_0b730.jpg

Μόλις το 32% λένε ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ πάνε καλά. Τον Ιανουάριο το ποσοστό αυτό ήταν στο 38%. Αυτό ήταν το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε την τελική δημοσκόπηση του CNN πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2008, όταν η δυσαρέσκεια για την κλιμακούμενη οικονομική κρίση και τον παρατεταμένο πόλεμο στο Ιράκ εκτόξευσαν τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία.

Το ποσοστό αποδοχής του Μπάιντεν στη νέα δημοσκόπηση του CNN μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είναι χαμηλό με το 36% να δηλώνει υπέρ του και το 64% κατά. Η Κάμαλα Χάρις έχει την υποστήριξη του 19% των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν χειρίζεται την προεδρία. Οι προηγούμενοι αντιπρόεδροι που διεκδίκησαν την κορυφαία θέση δεν τα πήγαν συνήθως τόσο καλά μεταξύ των ψηφοφόρων που αποδοκίμαζαν τον τότε πρόεδρο. Ο Τζορτζ Μπους είχε μόνο υπέρ του το 11% όσων αποδοκίμασαν τον Ρόναλντ Ρίγκαν στο exit poll του 1988 και ο Αλ Γκορ κέρδισε μόνο το 9% των ψηφοφόρων που αποδοκίμασαν το έργο του Μπιλ Κλίντον το 2000.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων

Οι απόψεις των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τόσο για την Κάμαλα Χάρις (41% υπέρ και 52% κατά) όσο και για τον Ντόναλντ Τραμπ (41% υπέρ και 54% κατά) είναι αρνητικές. Οι αξιολογήσεις για τον Τραμπ είναι σχεδόν πανομοιότυπες με αυτές του Σεπτεμβρίου, ενώ της Χάρις είναι ελαφρώς αυξημένες οι αρνητικές και έπεσαν κατά 4 μονάδες οι απόψεις υπέρ της.

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι, JD Vance και Tim Walz, παραμένουν λιγότερο γνωστοί από τους υποψηφίους τους, με τις απόψεις των ψηφοφόρων για τον Walz να χωρίζονται ομοιόμορφα με 34% υπέρ και 34%. Για τον Vance τα ποσοστά κινούνται αρνητικά με 33% υπέρ του και 43% κατά.

Ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι της Κάμαλα Χάρις λένε ότι η ψήφος τους είναι περισσότερο υπέρ της, με ποσοστό 54% παρά κατά του Τραμπ (45%), το ποσοστό που δηλώνουν ότι ψηφίζουν κυρίως κατά του Τραμπ έχει αυξηθεί κατά 5 μονάδες από τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα τα ποσοστά είναι σαρωτικά στους ψηφοφόρους του Τραμπ ο οποίοι κατά 73% δηλώνουν ότι ψηφίζουν τον Τραμο έναντι του 27% ότι είναι ψήφος διαμαρτυρίας και επιλέγουν την Κάμαλα Χάρις.

Επιπλέον, οι ψηφοφόροι λένε ότι η Χάρις αντί για τον Τραμπ νοιάζεται για ανθρώπους σαν αυτούς (43% Χάρις ένατι 37% Τραμπ), είναι ειλικρινής και αξιόπιστη (41% Χάρις έναντι 29% Τραμπ) και θα βάλει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από τα δικά της (45% Χάρις έναντι 39% Τραμπ). Ο Τραμπ έχει το προβάδισμα στο να φέρει το είδος της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα, ωστόσο με 44% έναντι 38% για τη Χάρις αλλά και στο να μοιράζεται το όραμα των ψηφοφόρων για τη χώρα με τα ποσοστά να διαμορφώνονται με 43% για τον Τραμπ, έναντι 39% για την Κάμαλα Χάρις.

Ωστόσο, για καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, το 16% ή περισσότερο των ψηφοφόρων λέει ότι κανένας από τους υποψήφιους δεν ταιριάζει.
Το πιο αξιοσημείωτο στη δημοσκόπηση του CNN είναι ότι ποσοστό της τάξης του 29% δηλώνει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν είναι έντιμος και αξιόπιστος και το 19% λέει ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται για ανθρώπους σαν αυτούς.

EKLOGESIPA_77049.jpg

Σχεδόν 3 στους 10 που δεν βλέπουν κανέναν υποψήφιο ως ειλικρινή και αξιόπιστο στηρίζουν σημαντικά τον Τραμπ, με ποσοστό 58%ενώ η Χάρις συγκεντρώνει το 25%. Όμως η Χάρις έχει μεγάλο πλεονέκτημα μεταξύ των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι κανένας από τους δύο δεν μπορεί να φέρει το είδος της αλλαγής που χρειάζεται η χώρα (52% για τη Χάρις έναντι 23% για τον Τραμπ) ή που δεν συμμερίζονται το όραμά τους για τη χώρα (50% για τη Χάρις έναντι 27% για τον Τραμπ ).

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι αποθαρρύνονται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά και το ταμπεραμέντο του Τραμπ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 56% λέει ότι είναι λόγος να τον καταψηφίσουν. Περίπου οι μισοί δηλώνουν το ίδιο και αναφορικά με την ποινική του καταδίκη και τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετωπίζει (51%) και για τη δέσμευσή του να κυνηγήσει τους εχθρούς του εάν εκλεγεί πρόεδρος (50%).

Περισσότεροι, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 46%, βλέπουν το επίπεδο της σωματικής και πνευματικής του ικανότητας ως λόγο για να τον καταψηφίσουν.
Οι ψηφοφόροι διχάζονται για το αν το ρεκόρ του ως πρόεδρος είναι θετικό (45%) ή αρνητικό (43%). Ωστόσο, το ρεκόρ του ως επιχειρηματίας θεωρείται κάτι παραπάνω από θετικό (42% το βλέπει ως λόγο για να τον ψηφίσει, το 39% όχι).

Μεταξύ των υποστηρικτών του ίδιου του Τραμπ, σχετικά λίγοι βλέπουν τη συμπεριφορά του ή τη δέσμευσή του να καταδιώξει τους εχθρούς του ως λόγο για να τον καταψηφίσουν, και περίπου το μισό της βάσης του βλέπει αυτά τα στοιχεία ως θετικό μέρος της έκκλησής του.

Στην απέναντι όχθη η συμπεριφορά και το ταμπεραμέντο της Χάρις (45% λόγος υπέρ, 34% κατά) και οι ψυχικές και σωματικές ικανότητες (49% λόγος υπέρ, 27% κατά) είναι πιο ξεκάθαρα θετικά για τους ψηφοφόρους. Ωστόσο, το ρεκόρ της ως αντιπρόεδρος θεωρείται περισσότερο αρνητικό παρά θετικό με 46% των ψηφοφόρων να λέει ότι είναι λόγος για να την καταψηφίσει, και 26% να ψηφίσει υπέρ της. Αντίστοιχα, το ιστορικό της ως εισαγγελέας προκαλεί διχασμένες αντιδράσεις (33% υπέρ, 32% κατά, 35% δεν έχει σημασία).

Την ίδια ώρα λίγοι λένε ότι η δυνατότητα της Χάρις να είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος θα πρέπει να είναι ένας παράγοντας για να την επιλέξουν (το 65% λέει ότι δεν έχει καμία διαφορά). Όσοι το κάνουν είναι πιο πιθανό να το δουν ως θετικό (24%) παρά ως αρνητικό (11%). Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι είναι ένας λόγος να την ψηφίσουν (29% έναντι 20%), με ένα ιδιαίτερα μεγάλο χάσμα μεταξύ των υποστηρικτών της (52% των γυναικών υποστηρικτών της Χάρις λένε ότι είναι λόγος να ψηφίσουν υπέρ της και 39% των ανδρών υποστηρικτών της κατά της).

Η δυναμική μεταξύ των δύο υποψηφίων στα κορυφαία θέματα παραμένει περίπου εκεί που ήταν τον περασμένο μήνα. Ο Τραμπ διατηρεί μεγάλο προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων ως πιο αξιόπιστος για τη διαχείριση της οικονομίας (50% λέει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Τραμπ έναντι του 37% τη Χάρις) και τη μετανάστευση (50% Τραμπ έναντι 34% Χάρις). Σε ό,τι αφορά στον χειρισμό της εξωτερικής πολιτικής το 48% επιλέγει Τραμπ, το 38% Χάρις.

Ο Χάρις έχει ένα ευρύ πλεονέκτημα στον χειρισμό των αμβλώσεων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων (52% Χάρις έναντι 31% Τραμπ) και ένα μικρότερο ποσοστό στην προστασία της δημοκρατίας (45% Χάρις έναντι 41% Τραμπ).

Σύμφωνα ε την δημοσκόπηση του CNN, το 31% των ψηφοφόρων λέει ότι θα ψήφιζε μόνο έναν υποψήφιο που συμμερίζεται την άποψή του για την άμβλωση, συγκριτικά με το 24% του περασμένου Απριλίου. Το 26%, βλέπει το ίδιο τις απόψεις και των δύο υποψηφίων για το θέμα της μετανάστευσης.
Οι ομάδες κλειδιά

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, η Κάμαλα Χάρις έχει το πλεονέκτημα έναντι του Τραμπ μεταξύ των γυναικών (50% έναντι 44% , αντίστοιχα), των νεότερων ψηφοφόρων (51% έναντι 41% , αντίστοιχα μεταξύ των ψηφοφόρων κάτω των 35 ετών), των έγχρωμων ψηφοφόρων, (79% Χάρις έναντι 13% Τραμπ) και των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων (54% Χάρις έναντι 37% Τραμπ). Ωστόσο ο Τραμπ έχει προβάδισμα στους άνδρες με 51% έναντι 45%, στους λευκούς, 55% έναντι 41%, στους ψηφοφόρους της επαρχίας, 64% έναντι 31% για την Κάμαλα Χάρις.

Οι λευκοί άνδρες δίνουν προβάδισμα στον Τραμπ κατά 17 μονάδες και στις λευκές γυναίκες κατά 13 μονάδες. Στους έγχρωμους ψηφοφόρους, ενώ και τα δύο φύλα επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό την Κάμαλα Χάρις, οι γυναίκες το κάνουν με μεγαλύτερη διαφορά. Η Χάρις έχει προβάδισμα 46 μονάδων έναντι του Τραμπ στις έγχρωμες γυναίκες και 27 πόντους μεταξύ των έγχρωμων ανδρών. Οι λευκοί ψηφοφόροι συνεχίζουν επίσης να χωρίζονται ανάλογα με την εκπαίδευση. Οι λευκοί ψηφοφόροι που πιθανότατα δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου/κολεγίου υποστηρίζουν τον Τραμπ με ποσοστό 62% έναντι 34%, ενώ εκείνοι που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου χωρίζονται σε 50% υπέρ της Χάρις και 46% υπέρ του Τραμπ .

Η δημοσκόπηση του CNN διεξήχθη από το SSRS διαδικτυακά και τηλεφωνικά από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου 2024, μεταξύ 1.704 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

HARRIS-TRUMP-EKLOGES1_cde57.jpg

Τι δείχνει έρευνα του Χάρβαρντ για τους νέους

Το χάσμα μεταξύ των φύλων σε νέους ψηφοφόρους ηλικίας 18-29 ετών έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Μάρτιο, δείχνει νέα έρευνα του Harvard Youth Poll.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, σύμφωνα με το Axios, καθώς οι πολιτικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών έχουν γίνει καθοριστικό ζήτημα στις φετινές προεδρικές εκλογές. Η νέα έρευνα καταδεικνύει πως η είσοδος του Κάμαλα Χάρις στην προεδρική κούρσα έχει δυναμώσει ιδιαίτερα τις νεαρές γυναίκες ψηφοφόρους.

Όπως επισημαίνεται ακόμα και μία μικρή ομάδα ψηφοφόρων μπορεί να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς τα ποσοστά μεταξύ των υποψηφίων είναι οριακά.

Η έρευνα του Χάρβαρντ, που διεξήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα, δείχνει ότι οι νεαροί άνδρες πλέον επιλέγουν την Κάμαλα Χάρις έναντι του πρώην προέδρου Τραμπ κατά 10 μονάδες. Μεταξύ των νεαρών γυναικών, η Χάρις έχει ξεκάθαρο προβάδισμα 30 μονάδων.

Αυτή η διαφορά των 20 μονάδων είναι μεγαλύτερη από τη διαφορά των εννέα μονάδων, που είχε καταγραφεί τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι νεαροί άνδρες δήλωσαν υπέρ του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ κατά μόλις δύο μονάδες και οι νεαρές γυναίκες κατά 11 μονάδες, αντίστοιχα.

Στη δημοσκόπηση που διεξήχθη σε άτομα ηλικία από 18-29 ετών, από τις 3 ως τις 14 Οκτωβρίου, μεταξύ 780 ανδρών όσοι δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν σίγουρα στις εκλογές επέλεξαν την Καμάλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, με ποσοστό 55% έναντι 38%.

Μεταξύ όλων των άλλων ερωτηθέντων, ο Τραμπ προηγήθηκε με ποσοστό 37% έναντι 26%. Σημειώνεται ότι η προσπάθεια του Τραμπ να προσελκύσει νέους άνδρες ψηφοφόρους αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα, σημειώνει το Axios. Πολλοί από αυτούς τους ψηφοφόρους δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν.

Η Χάρις διατηρεί ένα τεράστιο προβάδισμα της τάξης του 55% έναντι 38% μεταξύ των νεαρών ανδρών που λένε ότι σίγουρα θα ψηφίσουν. Στους άνδρες ηλικίας 18-29 που δεν είναι σίγουροι αν θα ψηφίσουν, ο Τραμπ προηγείται με 37% έναντι 26%. Ανάμεσα σε τέσσερις ομάδες ψηφοφόρων ηλικίας 18-29 ετών, σε κατηγορίες λευκοί άνδρες, λευκές γυναίκες, μη λευκοί άνδρες και μη λευκές γυναίκες, η Κάμαλα Χάρις λαμβάνει σημαντική στήριξη σε κάθε ομάδα, εκτός από τους μη λευκούς άνδρες.

Αντίστοιχα, την Άνοιξη, ο Μπάιντεν είχε προβάδισμα 30 μονάδων έναντι του Τραμπ στους μη λευκούς άνδρες. Ωστόσο, η Χάρις κέρδισε μια τεράστια διαφορά 34 μονάδων στις μη λευκές γυναίκες σε σχέση με το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ, από την δημοσκόπηση της Άνοιξης.