Διεθνή

Axios: Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν, πριν από το κύμα των επιθέσεων

Axios: Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν, πριν από το κύμα των επιθέσεων Φωτογραφία: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
Προειδοποίηση του Ισραήλ στο Ιράν εκ των προτέρων, προκειμένου να μην υπάρξει απάντηση.

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν, πριν από τα αντίποινα με τις αεροπορικές επιδρομές, στο οποίο προειδοποιούσε την Τεχεράνη να μην απαντήσει, σύμφωνα με τρεις πηγές του Axios.

Αυτό το μήνυμα ήταν μία προσπάθεια να περιοριστεί η ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ των δύο χωρών και να αποτραπεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Το εν λόγω μήνυμα εστάλη μέσω αρκετών τρίτων. «Οι Ισραηλινοί κατέστησαν προκαταβολικά σαφές στους Ιρανούς σε τι θα επιτεθούν σε γενικές γραμμές και τι δεν θα χτυπήσουν», δήλωσε η μία πηγή του Axios.

Οι άλλες δύο πηγές ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί προειδοποίησαν τους Ιρανούς να μην απαντήσουν στην επίθεση. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι αν η Τεχεράνη προχωρήσει σε αντίποινα, τότε το Ισραήλ θα προχωρήσει σε άλλη μία, πιο σημαντική επίθεση, ιδιαίτερα αν σκοτωθούν ή τραυματιστούν Ισραηλινοί πολίτες.

Πριν από τα αντίποινα του Ισραήλ, το Ιράν είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά θα απαντούσε σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα του Σαββάτου το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικούς στόχους σε διάφορες περιοχές του Ιράν, με τρία κύματα αεροπορικών επιθέσεων. Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στο σύστημα αεράμυνας του Ιράν και τα επόμενα δύο σε εγκαταστάσεις παραγωγής πυραύλων, όπλων και βάσεις drones. Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν «περιορισμένες ζημιές».

Το πρωί του Σαββάτου ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι σε περίπτωση που το Ιράν προχωρήσει σε κλιμάκωση, απαντώντας στις ισραηλινές επιθέσεις, τότε η χώρα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει.

ΗΠΑ: Να σταματήσουν οι επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση. Συμπλήρωσε όμως ότι αν το Ιράν απαντήσει, τότε η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να υπερασπιστεί το Ισραήλ απέναντι σε μία τέτοια επίθεση.

«Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της ευθείας στρατιωτικής ανταλλαγής ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν», υπογράμμισε. «Αν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ, θα υπάρχουν συνέπειες», συμπλήρωσε.

«Στόχος μας είναι να επιταχυνθεί η διπλωματία και να αποκλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τις επιθέσεις στο Ισραήλ, ώστε να μπορέσει να κλείσει αυτός ο κύκλος μαχών χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Σον Σάβετ.