Διεθνή

Γεωργία: Η πρόεδρος δεν αναγνωρίζει τη νίκη του φιλορωσικού κόμματος - Καταγγελίες και κάλεσμα σε διαδηλώσεις

Γεωργία: Η πρόεδρος δεν αναγνωρίζει τη νίκη του φιλορωσικού κόμματος - Καταγγελίες και κάλεσμα σε διαδηλώσεις Φωτογραφία: EPA/ DAVID MDZINARISHVILI
Τι διαπίστωσαν οι διεθνείς παρατηρητές στις βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, στις οποίες επικράτησε το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», με 54%.

Η αντιπολίτευση επίσης αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ διεθνείς παρατηρητές κάνουν λόγο για «πιέσεις» σε ψηφοφόρους και οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας.

Η Γεωργία έπεσε θύμα «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας, δήλωσε η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι. Οι αρχές, επεσήμανε, στέρησαν από τους πολίτες το δικαίωμα της επιλογής και κάλεσε τους Γεωργιανούς να διαμαρτυρηθούν.

Νωρίτερα ο φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της χώρας, Μιχαήλ Σαακασβίλι- ο οποίος είναι φυλακισμένος- επίσης κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους. «Ήρθε η ώρα των μαζικών διαδηλώσεων. Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο ότι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και είμαστε ένας λαός που δεν ανέχεται την αδικία», έγραψε στο Facebook.

Έρευνα για τις εκλογές ζητά ο Σαρλ Μισέλ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκανε έκκληση στις εκλογικές αρχές της Γεωργίας να «ερευνήσουν» τις «παρατυπίες» στις εκλογές.

«Καλούμε (…) την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τις άλλες αρμόδιες αρχές να εκτελέσουν το καθήκον τους και να ερευνήσουν γρήγορα, με διαφάνεια και ανεξαρτησία» τις καταγγελίες για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, έγραψε σε ανάρτηση, αναφερόμενος στην προκαταρκτική ανάλυση των διεθνών παρατηρητών. «Αυτές οι φερόμενες παρατυπίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα», πρόσθεσε.

Γεωργία: Τι διαπίστωσαν οι διεθνείς παρατηρητές

Το «Γεωργιανό Όνειρο» εξασφάλισε το 54,08% των ψήφων, έναντι 37,58% του φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού ανακοίνωσε η κεντρική Εκλογική Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία οι εκλογές έγιναν σε «ήρεμο και ελεύθερο» περιβάλλον.

Όμως, οι διεθνείς παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι η εκλογική διαδικασία στιγματίστηκε από πιέσεις σε ψηφοφόρους και δυσμενείς συνθήκες προεκλογικής εκστρατείας για την αντιπολίτευση.

Η ψηφοφορία «στιγματίστηκε από τις ανισότητες (μεταξύ των υποψηφίων), πιέσεις και εντάσεις», σύμφωνα με τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, του ΝΑΤΟ και οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κυβερνών κόμμα είχε «πολλά πλεονεκτήματα», κυρίως οικονομικά, υπήρξαν «εξαγορές ψήφων» και παραβιάσεις της μυστικότητας της ψήφου. Ένας από τους διεθνείς παρατηρητές, ο ευρωβουλευτής Αντόνιο Λόπεθ-Ιστούριθ Γουάιτ, δήλωσε ότι οι εκλογές αυτές είναι «η απόδειξη της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας» στη Γεωργία.

Οι παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν ότι έγιναν μάρτυρες περιστατικών στα οποία γέμισαν με ψηφοδέλτια κάλπες, ενώ κατήγγειλαν σωματικές επιθέσεις εναντίον μελών της αποστολής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP