Διεθνή

Η Κομισιόν «κήρυξε πόλεμο» στην φοροαποφυγή των πολυεθνικών

Η Κομισιόν «κήρυξε πόλεμο» στην φοροαποφυγή των πολυεθνικών Η Κομισιόν «κήρυξε πόλεμο» στην φοροαποφυγή των πολυεθνικών
Η Κομισιόν «κήρυξε πόλεμο» στην φοροαποφυγή των πολυεθνικών Η Κομισιόν αναλαμβάνει προσπάθεια να σταματήσει η φοροαποφυγή πολυεθνικών, ανακοινώνοντας σήμερα ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων.

Στη συνέντευξη Tύπου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε ότι οι μικρές επιχειρήσεις έχουν 30% υψηλότερο φορολογικό βάρος από τις πολυεθνικές και ότι χάνονται 50-70 δισ. ευρώ από τη φοροαποφυγή στην Ευρώπη, ποσό που είναι ίσο με το βάρος του προσφυγικού το 2015 και το 2016.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι οι συζητήσεις θα ευοδωθούν και θα υπάρξει συμφωνία. Σχολιάζοντας τη συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας και Google για τους φόρους της τελευταίας, ο Π. Μοσκοβισί είπε ότι θα εξεταστεί από την Κομισιόν και επανέλαβε τη θέση, οι πολυεθνικές να πληρώνουν φόρους στις χώρες που παράγουν τα κέρδη τους.

Η δέσμη μέτρων για την πάταξη της φοροαποφυγής καλεί τα κράτη-μέλη να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη και πιο συντονισμένη στάση έναντι των εταιρειών που αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί, καθώς και να εφαρμόσουν τα διεθνή πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών.

Βασικά στοιχεία των νέων προτάσεων είναι τα εξής:

- Νομικά δεσμευτικά μέτρα κατά των συνηθέστερων μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη μη καταβολή φόρων.

- Σύσταση προς τα κράτη-μέλη για τον τρόπο πρόληψης της κατάχρησης των φορολογικών συμβάσεων.

- Πρόταση προς τα κράτη-μέλη για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.

- Δράσεις για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο.

- Μια νέα ευρωπαϊκή διαδικασία κατάρτισης καταλόγου με τις τρίτες χώρες που αρνούνται να τηρούν τους κανόνες.

Η Κομισιόν ελπίζει ότι τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν τον «επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό», θα ενισχύσουν τη διαφάνεια μεταξύ των κρατών-μελών και θα εξασφαλίσουν έναν πιο θεμιτό ανταγωνισμό για όλες τις επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά.