Market Maven

Έρχεται το εναέριο Fiber to the Home της ΔΕΗ, η Titan America και προσεχώς αυστηρά πρόστιμα σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Έρχεται το εναέριο Fiber to the Home της ΔΕΗ, η Titan America και προσεχώς αυστηρά πρόστιμα σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς
Έρχεται το εναέριο FTTH της ΔΕΗ

Μία κοινή υπουργική απόφαση που ανέμεναν με ανυπομονησία οι Διοικήσεις της ΔΕΗ, της Macquarie Asset Management και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) εξέδωσαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαρά. Πρόκειται για την απόφαση που καθορίζει τις αποστάσεις και τα όρια ασφαλείας για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών στις κολόνες του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και μέσης τάσης. Η σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ στα δύο υπουργεία είχε γίνει από τις αρχές Μαρτίου και τελικά η ΚΥΑ δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Γιατί είναι η απόφαση αυτή σημαντική; Διότι ανοίγει το δρόμο ώστε να εγκατασταθούν εναέρια οπτικές ίνες κατά μήκος μέρους των 242.000 χιλιομέτρων του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι, η τεχνολογία του Fiber to the Home (FTTH), που παρέχει ταχύτητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο που μπορούν σήμερα να φθάσουν έως και το 1 Gbps θα φτάσει στους καταναλωτές με λιγότερο περίπλοκο, λιγότερο χρονοβόρο και κυρίως λιγότερο κοστοβόρο τρόπο σε σχέση με τις υπόγειες εγκαταστάσεις.

Η εναέρια οπτική ίνα θα βάλει τον ΔΕΔΔΗΕ- και μέσω αυτού τους μετόχους του, ΔΕΗ και Macquarie Asset Management – για τα καλά στην χονδρική αγορά των τηλεπικοινωνιών. Και αυτός είναι εκπεφρασμένος στόχος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, ο οποίος έχει επαναλάβει επανειλημμένα πως η ΔΕΗ στοχεύει να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής χονδρικής, υπηρεσιών οπτικής ίνας, και πως για το σκοπό αυτό θα επενδύσει 680 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2026. Στόχος είναι η ΔΕΗ να διαθέτει 1 εκατομμύριο συνδέσεις μέχρι το 2030, που θα της αποφέρουν – μέσω μίσθωσης του δικτύου- ετήσια έσοδα γύρω στα 120 εκατ. ευρώ.

Η εποπτεία στην ΕΕΤΤ

Η απόφαση των Δημήτρη Παπαστεργίου και Νίκου Ταγαρά που ορίζει τις ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών επί του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας έχει ενδιαφέρον. Όπως αναφέρει, το πλήρως μονωμένο καλώδιο οπτικών ινών που δεν φέρει μεταλλικά στοιχεία, θα πρέπει να τοποθετείται στο ανώτερο δυνατό σημείο επί του στύλου του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και οπωσδήποτε κάτω από τους εναέριους γυμνούς ρευματοφόρους αγωγούς (μονωμένα καλώδια).

Η ελάχιστη απόσταση του καλωδίου οπτικών ινών από το έδαφος, σε αστικές ή υπεραστικές περιοχές, θα πρέπει να είναι πάντα τουλάχιστον 5 μέτρα καθ’ όλο το μήκος όδευσής του. Εξαιρούνται οι ηλεκτρικοί συρμοί και οι εθνικοί αυτοκινητόδρομοι. Το σημείο ανάρτησης του καλωδίου οπτικών ινών επί του στύλου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,6 μέτρα κάτω από ενεργούς ρευματοφόρους αγωγούς στη χαμηλή τάση και 2 μέτρα κάτω από ενεργούς ρευματοφόρους αγωγούς στη μεσαία τάση.

Για τη στερέωση καλωδίων οπτικών ινών στη διάταξη στήριξης εναερίων υποσταθμών μέσης και χαμηλής τάσης προβλέπεται η ελάχιστη οριζόντιος ή διαγώνιος απόσταση των σημείων στήριξης των αγωγών μέσης τάσης από το σημείο στήριξης του καλωδίου οπτικών ινών να είναι 1,25 μέτρο, η δε ελάχιστη απόσταση του σημείου στήριξης του δικτύου χαμηλής τάσης από το σημείο στήριξης του καλωδίου οπτικών ινών να είναι 0,3 μέτρα. Η ελάχιστη απόσταση του καλωδίου οπτικών ινών από αποτελεσματικώς γειωμένα ή διπλής μόνωσης φωτιστικά σώματα (πάνω ή κάτω από αυτά) ορίζεται σε 0,2 μέτρα. Το καλώδιο οπτικών ινών δύναται να στηριχθεί και επί του καλωδίου παροχής του οικήματος, το οποίο θα πρέπει απαραίτητα να είναι μονωμένο και «προησπησμένο». Σύμφωνα με την απόφαση, εντός τεσσάρων μηνών ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να εκδόσεις οδηγό για τυποποιημένες εγκαταστάσεις καλωδίων οπτικών ινών επί του του ελληνικού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής τάσης και μέσης τάσης. Αρμόδια δε Αρχή για την εφαρμογή της απόφασης είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), υπό την ιδιότητά της ως Εθνική Ρυθμιστική Αρχή σε θέματα παροχής δικτύων και υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Αυστηρά πρόστιμα

Αντιμέτωπες με πρόστιμα που θα φθάνουν έως τις 800.000 ευρώ θα βρεθούν εταιρείες παραγωγής ενέργειας που διαθέτουν φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην περίπτωση που δεν εναρμονιστούν με τις υποχρεώσεις φύτευσης που προβλέπει σχέδιο νόμου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει πως σε περιπτώσεις πλήρους αθέτησης της υποχρέωσης πραγματοποίησης φυτοτεχνικής μελέτης και φύτευσης σε χερσαίους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 40.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον έως και 800.000 ευρώ κατά μέγιστο. Σε παραβάσεις των οποίων η αθέτηση της υποχρέωσης φύτευσης είναι μεγαλύτερη του 40% της ελάχιστης προς φύτευση έκτασης, τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 10.000 ευρώ κατ΄ ελάχιστον έως και 200.000 ευρώ κατά μέγιστο. Σε παραβάσεις μικρότερης έκτασης τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 500 ευρώ κατ΄ ελάχιστον έως και 50.000 ευρώ κατά μέγιστο. Ποιοι εξαιρούνται της υποχρέωσης φύτευσης σε χερσαίους φωτοβολταϊκούς σταθμούς;

Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εντάσσονται σε έργα υποδομής, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, οι αερολιμένες, οι εμπορικοί ή τουριστικοί λιμένες κ.ά., ή εγκαθίστανται εντός οργανωμένων υποδοχέων παραγωγικών δραστηριοτήτων, τουριστικών εγκαταστάσεων, βιομηχανικών μονάδων, αλλά και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που αναπτύσσονται επί δομημένων επιφανειών συμπεριλαμβανομένων και των χώρων στάθμευσης. Ο νομοθέτης αφήνει ακόμη ένα «παράθυρο» εξαίρεσης. Αυτό αφορά σε περιπτώσεις που λόγω της μορφολογίας ή φυσιολογίας του εδάφους δεν είναι εφικτή η φύτευση δένδρων και θάμνων και η σχετική φυτοτεχνική μελέτη παρέχει τη σχετική τεκμηρίωση.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την πρόβλεψη του νομοσχέδιου πως οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Χωροταξίας των Περιφερειών θα διενεργούν ετησίως δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 10% των φωτοβολταϊκών σταθμών για να διαπιστώνουν το εάν τηρούνται οι υποχρεώσεις φύτευσης. Σήμερα έχουμε πάνω από 62.000 εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά συστήματα όλων των μεγεθών σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να διενεργούνται ετησίως 6.200 έλεγχοι…

Η Titan America στην Wall Street

Η ανακοίνωση πως η Titan America, η θυγατρική του Ομίλου Τιτάν θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ μέσα στο επόμενο επτάμηνο ήταν μια μεγάλη έκπληξη για την αγορά. Αν και άπαντες προσέτρεξαν να αποτιμήσουν την Titan America και να υπολογίσουν το πως θα ωφελήσει η κίνηση αυτή τον Όμιλο Τιτάν , ωστόσο τα οφέλη από την κίνηση αυτή δεν έχουν να κάνουν τόσο με το valuation, όσο με μεσοπρόθεσμες εξελίξεις που δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Το πλέον μεγάλο όφελος έχει να κάνει με το ότι η εισαγωγή σε ένα σημαντικό χρηματιστήριο όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ή τον NASDAQ παρέχει πρόσβαση σε μια βαθιά δεξαμενή κεφαλαίων από επενδυτές από όλο τον κόσμο. Αυτό το κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, όπως η χρηματοδότηση έργων επέκτασης, η επένδυση σε νέες τεχνολογίες ή η εξαγορά ανταγωνιστών.

Ένα δεύτερο σημαντικό κέρδος έχει να κάνει με το κύρος και την εποπτεία. Η εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ σηματοδοτεί στους επενδυτές, τους πελάτες και τους συνεργάτες ότι η εταιρεία έχει εκπληρώσει αυστηρά ρυθμιστικά πρότυπα και πρότυπα χρηματοοικονομικής αναφοράς, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προσέλκυση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και συνεργασιών. Αυτό θα ισχύει βεβαίως για την Titan America, αλλά θα έχει αντίκτυπο και στην μητρική. Μια τρίτη ωφέλεια που θα μπορούσε να έχει αξία στο μέλλον έχει να κάνει με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Η ύπαρξη μετοχών που διαπραγματεύονται σε οργανωμένη αγορά μπορεί να είναι επωφελής για τη διεξαγωγή συγχωνεύσεων και εξαγορών. Οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν τις μετοχές τους για εξαγορές, επιτρέποντάς τους να επιδιώκουν στρατηγικές ευκαιρίες χωρίς να στηρίζονται αποκλειστικά σε μετρητά.

Με απλά λόγια η Titan America θα μπορούσε να διαθέσει μετοχές της για την εξαγορά μιας άλλης τσιμεντοβιομηχανίας εισηγμένης σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Μια ακόμη ωφέλεια έχει να κάνει με τα κίνητρα προς τους εργαζομένους. Η Titan America θα μπορεί να προχωρεί σε stock options για να προσελκύει και να διατηρεί συνεργασίες με ειδικευμένους επαγγελματίες και στελέχη. Τέλος, μια ωφέλεια που μπορεί να αποτελέσει πονοκέφαλο για τη Διοίκηση της τσιμεντοβιομηχανίας έχει να κάνει με το ότι η απόδοση της Titan America θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση από επενδυτές, αναλυτές και στελέχη του κλάδου. Η ικανοποίηση των προσδοκιών της αγοράς μπορεί να επηρεάσει θετικά τη φήμη της εταιρείας και την τιμή της μετοχής, αλλά μπορεί να συμβεί και το αντίθετο σε περίπτωση που οι επιδόσεις δεν είναι οι αναμενόμενες.

Τέλος, υπάρχει και ένας παράγοντας που έχει να κάνει με την καθημερινή διακύμανση της μετοχής και ο οποίος σχετίζεται με τη διαφορά της ώρας διαπραγμάτευσης. Ποιος είναι αυτός; Υπάρχει περίπτωση η κίνηση της μετοχής της Titan America την προηγουμένη ημέρα στην Wall Street να επηρεάζει την επόμενη ημέρα την μετοχή της Τιτάν στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση πως η εμπορευσιμότητα της μετοχής της Titan America θα είναι μεγάλη. Καθώς έχουμε δει ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, δεν μπορούμε να μην το αναδείξουμε…

Η συμβολή Κοντόπουλου

Με ενδιαφέρον πληροφορηθήκαμε πως την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 θα διεξαχθεί στο Divani Caravel Hotel το συνέδριο της Capital Link με θέμα «Βιωσιμότητα – Επενδύσεις & Ανάπτυξη». Μεταξύ των άλλων ενημερωθήκαμε πως στο πλαίσιο του συνεδρίου θα απονεμηθεί στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννο Κοντόπουλο το «2024 Capital Link Sustainability Leadership Award». Για ποιο λόγο;

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, για την συμβολή του κ. Κοντόπουλου «στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μέσα από τις πρωτοβουλίες του, χάρη στις οποίες το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιδεικνύει μια θεαματική ποιοτική στροφή με ρεκόρ κερδοφορίας εισηγμένων εταιρειών και με αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές». Παράλληλα, από το ίδιο δελτίο Τύπου πληροφορηθήκαμε πως υπό την ηγεσία του κ. Κοντόπουλου, «το Ελληνικό Χρηματιστήριο θέτει στρατηγικούς στόχους, μεταξύ των οποίων να γίνει ανταγωνιστικότερη η Εναλλακτική Αγορά ώστε να υπάρχουν ισχυρά κίνητρα εισαγωγής σε ελληνικές start ups καθώς και εταιρείες του fintec». Το ορθογραφικό λάθος στη λέξη Fintech, είναι το μόνο που μπορούμε να σχολιάσουμε για όλα όσα αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, ώστε να αποφύγουμε να απωλέσουμε και εμείς το μέτρο…

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.