Υγεία

Έρχεται νέο συνδυαστικό εμβόλιο για κορονοϊό και γρίπη

Έρχεται νέο συνδυαστικό εμβόλιο για κορονοϊό και γρίπη Φωτογραφία: Spencer Davis on Unsplash
Ένα και μόνο εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους τόσο από τον ιό SARS-CoV-2 όσο και από τους ιούς της γρίπης - και μάλιστα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα εμβόλια που στοχεύουν στο ένα ή στο άλλο, ανακοίνωσε η Moderna.

Η Moderna ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ολοκλήρωσε με επιτυχία τις κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ για το εμβόλιο, το οποίο - όπως και τα πρωτοποριακά εμβόλια COVID-19 της εταιρείας - βασίζεται σε τεχνολογία mRNA.

Σε δήλωσή της προς τους επενδυτές της, η Moderna ανέφερε ότι το εμβόλιο ήταν πιο αποτελεσματικό στην παροχή ανοσίας σε ενήλικες άνω των 50 ετών από τα ανταγωνιστικά εμβόλια γρίπης και COVID-19, ενώ τώρα σχεδιάζει να ζητήσει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να διαθέσει το εμβόλιο στην αγορά.

Τα συνδυαστικά εμβόλια μπορούν να έχουν μεγάλα οφέλη για τη δημόσια υγεία, αλλά η ανάπτυξή τους είναι συχνά χρονοβόρα και δαπανηρή.

Η τελευταία μεγάλη επιτυχία της Moderna δείχνει ότι το RNA μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν ορισμένες από αυτές τις δυσκολίες, λέει ο James Thaventhiran, κλινικός ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πόσο συναρπαστική είναι η τεχνολογία», λέει προσθέτοντας ότι τα συνδυαστικά εμβόλια που χρησιμοποιούν mRNA είναι «μόνο η αρχή» για την τεχνολογία RNA.

Σημειώνεται πως τα εμβόλια δρουν διδάσκοντας το ανοσοποιητικό σύστημα πώς να καταπολεμήσει μια νόσο σε περίπτωση που έρθει σε επαφή με αυτήν.

Ο εμβολιασμός βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν ανοσία σε μια ασθένεια εκθέτοντας τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα σε ένα αντιγόνο, όπως μια πρωτεΐνη, ένα τμήμα DNA ή ακόμη και έναν ολόκληρο παθογόνο οργανισμό που έχει αδρανοποιηθεί.

Όταν εμφανιστεί το πραγματικό παθογόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αναγνωρίσει γρήγορα την απειλή και να προβάλει αντίσταση. Ωστόσο, η δημιουργία αντιγόνων είναι μια δύσκολη διαδικασία και ο συνδυασμός διαφορετικών αντιγόνων σε ένα εμβόλιο αυξάνει περαιτέρω την πολυπλοκότητά του.

Πηγή: Nature