Market Maven

Το νέο αρχηγείο της ΑΑΔΕ και τα 53 πιάτα, Ποσειδώνια 59 ετών και το νέο logistics center του Σκλαβενίτη

Το νέο αρχηγείο της ΑΑΔΕ και τα 53 πιάτα, Ποσειδώνια 59 ετών και το νέο logistics center του Σκλαβενίτη
Τα Ποσειδώνια 2024

Περισσότεροι από 2.000 εκθέτες και 40.000 επισκέπτες θα συγκεντρωθούν στο Athens Metropolitan Expo Centre από σήμερα έως τις 7 Ιουνίου για τα Ποσειδώνια 2024, καθιστώντας την Αθήνα πρωτεύουσα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Οι Έλληνες εφοπλιστές, που ελέγχουν πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διεθνή ναυτιλία, με τον στόλο τους να αποτελείται από 5.500 πλοία. Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, με άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο 6,5% έως 8% του ΑΕΠ.

Η έκθεση «Ποσειδώνια» αποτελεί την μεγαλύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και συζητήσεων για τις εξελίξεις και τις τάσεις της παγκόσμιας ναυτιλίας. Κάθε δύο χρόνια, από το 1965 η Ελλάδα συγκεντρώνει το σύνολο των ανθρώπων της ναυτιλίας.

Την ιδέα για την ίδρυση της ναυτιλιακής έκθεσης την είχε στις αρχές του 1960 ο Θεόδωρος Βώκος, ο οποίος κατόρθωσε το 1965 να οργανώσει, μαζί με το φίλο του Richard Stubbs, στέλεχος δημοσίων σχέσεων, τη Διεθνή Ναυτιλιακή Έκθεση Ποσειδώνια. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών από 15 χώρες. Από το 1970 τα Ποσειδώνια διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια, τον Ιούνιο. Με το πέρας των δεκαετιών η έκθεση αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με γρήγορους ρυθμούς στην πιο δυναμική ναυτιλιακή εκδήλωση παγκοσμίως.

Το νέο αρχηγείο της ΑΑΔΕ

Το εμπορικό κέντρο Athens Heart της Premia Properties ΑΕΕΑΠ στην οδό Πειραιώς 180 έχει αναβαθμιστεί σε ένα υπερσύγχρονο «πράσινο» συγκρότημα γραφείων για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Το κτίριο, που είχε εγκαινιαστεί το 2008 από την οικογένεια Θεοδωρίδη και την Pasal Development, δεν κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση των Αθηναίων ως εμπορικό κέντρο. Η Premia Properties, με επένδυση άνω των 50 εκατ. ευρώ, μεταμόρφωσε το Athens Heart σε έναν οικολογικό χώρο γραφείων, έτοιμο να στεγάσει 4.000 στελέχη της ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ θα μισθώνει το κτίριο για 12 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα 4,382 εκατ. ευρώ. Οι εργασίες ανακατασκευής πλησιάζουν στην ολοκλήρωση, και η Διοίκηση της ΑΑΔΕ επικεντρώνεται τώρα στην αντιμετώπιση καθημερινών λειτουργικών θεμάτων, όπως η ανάθεση του κυλικείου.

Κυλικείο με 53 πιάτα

Για το σκοπό αυτό, προκηρύχθηκε δημόσιος διαγωνισμός για τη μίσθωση του κυλικείου, συνολικής επιφάνειας 228 τ.μ., στο υπόγειο του κτιρίου στην οδό Πειραιώς 180. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 19 Ιουνίου 2024. Η μίσθωση του κυλικείου θα διαρκέσει τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα τρία. Το μηνιαίο ενοίκιο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ, με ετήσια αναπροσαρμογή βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Οι υποψήφιοι μισθωτές πρέπει να διαθέτουν εμπειρία σε κυλικεία, καφέ μπαρ ή τροφοδοσία, και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 4.000 άτομα ημερησίως. Επιπλέον, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ τζίρο κατά τα έτη 2020, 2021 και 2022, να διαθέτουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο ύψους τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ και να εξασφαλίζουν την ποιότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μέσω διεθνών προτύπων. Οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ θα απολαμβάνουν ένα μενού 53 πιάτων, που περιλαμβάνει από απλά καθημερινά πιάτα, όπως ομελέτες, φακές και πατάτες τηγανητές, έως πιο εκλεκτές γεύσεις, όπως γαριδομακαρονάδα και φρέσκο σολομό.

Το νέο logistics center του Σκλαβενίτη

Προσύμφωνο με την Trastor ΑΕΕΑΠ έχει υπογράψει ο όμιλος Σκλαβενίτη για τη μίσθωση νέου συγκροτήματος logistics στον Ασπρόπυργο. Το προσύμφωνο θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ακινήτου στο τέλος του 2025. Η επένδυση αυτή αφορά στο μεγαλύτερο κέντρο διανομής και αποθήκευσης στη χώρα, με επιφάνεια 74.766 τ.μ. και χωρητικότητα 83.000 θέσεων παλετών, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Θριάσιο. Η αξία δε του ακινήτου, μόλις ολοκληρωθεί, υπολογίζεται πέριξ των 80 εκατ. ευρώ. Το τελικό τίμημα της μίσθωσης θα καθοριστεί ανάλογα με την αξία της ιδιοκτησίας. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του ακινήτου, προκύπτει πως στόχος του ομίλου Σκλαβενίτη είναι η δημιουργία ενός νέου mega κέντρου για την κάλυψη των αναγκών του.

Drones στους αιγιαλούς

Με απόφαση της υπηρεσιακής Γραμματέως του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Πηνελόπης Παγώνης, ανατέθηκε στην εταιρεία Σαμαράς και Συνεργάτες - Ανώνυμη Εταιρεία Μελετών & Συμβούλων η εκτέλεση υπηρεσιών εναέριας αποτύπωσης παραλιών με χρήση drones. Η σχετική ανάθεση είναι ύψους 35.960,00 ευρώ. Ο στόχος του έργου είναι η πλήρης και αξιόπιστη τεκμηρίωση των περιοχών για την επαναφορά της νομιμότητας των μισθώσεων των αιγιαλών. Η δε χρήση μη επανδρωμένου πτητικού οχήματος με φωτογραφική κάμερα είναι απαραίτητη για να υπάρξει ακριβής απεικόνιση. Η διάρκεια της σύμβασης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Οι πρώτες 30 πτήσεις drones που θα συνεπικουρούν στο έργο των ελεγκτών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να πραγματοποιηθούν σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα, τόσο σε νέες παραχωρήσεις παραλιών όσο και σε παλαιές με ενεργές συμβάσεις σε όλη την Ελλάδα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.