Market Maven

Η τεχνολογική αναβάθμιση της Αρχής για το Ξέπλυμα, το Υπερταμείο και οι ευθύνες για εργοστάσια ανακύκλωσης «πυριτιδαποθήκες»

Η τεχνολογική αναβάθμιση της Αρχής για το Ξέπλυμα, το Υπερταμείο και οι ευθύνες για εργοστάσια ανακύκλωσης «πυριτιδαποθήκες» Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΑΛΣΑΚΗΣ/EVIATHEMA.GR/EUROKINISSI

Διάσπαρτες πυριτιδαποθήκες 

Η πρόσφατη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Ριτσώνα, από την οποία κινδύνεψε και το παρακείμενο εργοστάσιο της Παπουτσάνης, ήταν η τέταρτη διαδοχικά που ξέσπασε σε μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσα σε 18 μήνες. Το ότι κάθε 4,5 μήνες έχουμε φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις Περιφέρειες που είναι και οι αρμόδιοι φορείς για την αδειοδότηση και την εποπτεία των μονάδων αυτών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων για την τσιμεντοβιομηχανία. Ο μηδενικός έλεγχος, οι ελλιπείς αδειοδοτήσεις, οι ανασφάλιστες εγκαταστάσεις συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ, με τις εν λόγω μονάδες παραγωγής απορριμματογενών καυσίμων (χαρτί, πλαστικά, κ.α.) να έχουν καταστεί «πυριτιδαποθήκες».  Δεν ξέρουμε εάν η ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα είναι η λύση για να μειωθούν οι μονάδες παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων, ωστόσο υπουργείο και Περιφέρειες θα πρέπει να κάνουν σοβαρούς ελέγχους για να μην γεμίσει η χώρα με διάσπαρτες πυριτιδαποθήκες.

Τεχνολογική αναβάθμιση

Με το πάτημα ενός κουμπιού η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση σε μια σειρά από στοιχεία που θα την βοηθούν να κάνει ταχύτερη και καλύτερη προτεραιοποίηση των υποθέσεων που χειρίζεται. Συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου παρασχέθηκαν μια σειρά από διαδικτυακές υπηρεσίες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στο πλαίσιο του Πληροφοριακού Συστήματος «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες». Συγκεκριμένα, οι νέες διαδικτυακές υπηρεσίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναζήτηση και επαλήθευση έγκυρων διαβατηρίων Ελλήνων πολιτών, την αναζήτηση στοιχείων ταυτότητας Ελλήνων πολιτών με βάση Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας, την αναζήτηση ιστορικού ταυτοτήτων, την παροχή στοιχείων απασχόλησης και εργασιακής κατάστασης με βάση τον ΑΦΜ, την αναζήτηση πλοίου με βάση τον Αριθμό Μητρώου, αλλά και τη λήψη συνοπτικών στοιχείων πλοίων με βάση τον ΑΦΜ πλοιοκτήτη, Οι διαδικτυακές υπηρεσίες θα παρέχουν επίσης στοιχεία της τρέχουσας εργασιακής κατάστασης του εργαζομένου με βάση τον ΑΦΜ του, ενημέρωση για φορολογικές υποθέσεις, στοιχεία εισοδήματος τελευταίας πενταετίας, στοιχεία φορολογικών και τελωνειακών χρεών, αλλά και στοιχεία δραστών-θυμάτων σημαντικών αναφορών της Ελληνικής Αστυνομίας. Όπως προαναφέρθηκε, οι πληροφορίες που θα αντλούνται θα χρησιμοποιούνται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για την τροφοδότηση ενός συστήματος προτεραιοποίησης αναφορών με βάση τον κίνδυνο, το οποίο θα κατηγοριοποιεί τις αναφορές από τα υπόχρεα πρόσωπα.

Η απόδοση των θυγατρικών του Υπερταμείου

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο,  δημοσίευσε μια ενδιαφέρουσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Η πρόσκληση αφορά στη συγκριτική αξιολόγηση των θυγατρικών του Υπερταμείου, με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και της ανταγωνιστικότητάς τους. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στις 8 εβδομάδες, με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν δήλωσης του Υπερταμείου, χωρίς αύξηση της αμοιβής του συμβούλου. Το έργο περιλαμβάνει ανάλυση της αγοράς, αναγνώριση νέων τάσεων και βέλτιστων πρακτικών, ανάλυση ανταγωνισμού και συγκριτική αξιολόγηση της απόδοσης των θυγατρικών του Υπερταμείου. Ο μέγιστος προϋπολογισμός για την παροχή των συγκεκριμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών ανέρχεται σε 80.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 11 Ιουλίου 2024.

Οι χορηγήσεις νέων δανείων

Λελογισμένους κινδύνους αναλαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες όταν χορηγούν νέα δάνεια, όπως προκύπτει από την ανάλυση στοιχείων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα καταναλωτικά δάνεια που χορηγήθηκαν το Μάιο ανήλθαν συνολικά σε 126 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54,351 εκατ. ευρώ δόθηκαν με εξασφαλίσεις. Ειδικότερα, τα δάνεια με κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο έως 1 έτος έφτασαν τα 69,81 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός και έως 5 έτη ανήλθαν στα 34,56 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο άνω των 5 ετών καταγράφηκαν στα 21,64 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των στεγαστικών δανείων, το συνολικό ποσό των δανείων που χορηγήθηκε ανήλθε σε 114,5 εκατ. ευρώ, με τα δάνεια με κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο έως 1 έτος να φτάνουν τα 34,15 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 33,9 εκατ. ευρώ δόθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο άνω του ενός και έως 5 έτη ανήλθαν σε 34,56 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω των 5 και έως 10 έτη καταγράφηκαν στα 21,64 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο άνω των 10 ετών ανήλθαν σε 69,81 εκατ. ευρώ. Τα μακροπρόθεσμα δάνεια, με κυμαινόμενο ή σταθερό επιτόκιο έως 1 έτος, έφτασαν τα 691,8 εκατ. ευρώ, με τα 420,47 εκατ. ευρώ από αυτά να δίνονται με εξασφαλίσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ ανήλθαν σε 64,19 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 62,14 εκατ. ευρώ δόθηκαν με εξασφαλίσεις. Τα δάνεια από 250.001 ευρώ μέχρι 1 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 87,09 εκατ. ευρώ, με 73,85 εκατ. ευρώ από αυτά να έχουν εξασφαλίσεις. Τέλος, τα δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ ανήλθαν σε 561,6 εκατ. ευρώ, με τα 334,31 εκατ. ευρώ να δίνονται με εξασφαλίσεις.

Οι αμοιβές των CEO

Έκθεση της Grant Thornton για τις αμοιβές των μελών ΔΣ και των Επιτροπών ΔΣ των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων που δημοσιεύθηκε χθες χαρτογραφεί τις αμοιβές των στελεχών σε διάφορες κατηγορίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών ιδρυμάτων. Οι συνολικές αμοιβές που δόθηκαν στα μέλη ΔΣ τραπεζικών ιδρυμάτων το 2022 ανήλθαν σε 10,92 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,98% σε σχέση με το 2021. Οι μέσες αμοιβές ανά στέλεχος ΔΣ στα τραπεζικά ιδρύματα το 2022 ήταν 338.841 ευρώ για τα εκτελεστικά μέλη και 100.233 ευρώ για τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη . Οι αμοιβές των CEO στα τραπεζικά ιδρύματα το 2022 κυμαίνονταν από 139.286 ευρώ έως 442.501 ευρώ. Από την έρευνα της Grant Thornton προκύπτει πως στο σύνολο των εισηγμένων η μέση αμοιβή CEO στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ήταν τα 900 χιλ. ευρώ, στις μεγάλες επιχειρήσεις 400 χιλ. ευρώ, στις μεσαίες επιχειρήσεις 260 χιλ. ευρώ και στις μικρές επιχειρήσεις 85 χιλ. ευρώ. Ο κλάδος της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών κατείχε το 2022 τις υψηλότερες διάμεσους αμοιβών σε επίπεδο CEO. Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το 2023 όσο και το 2024 οι εν λόγω αμοιβές κινήθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.