Οικονομία

Την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο δρομολογεί η κυβέρνηση

Την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο δρομολογεί η κυβέρνηση
Την απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο, με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας προωθεί η κυβέρνηση με νομοσχέδιο που θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μεταρρύθμιση αυτή, που αναπτύσσεται σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς όπως ο SSM και ο ESM, περιλαμβάνει την πλήρη απορρόφηση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ από το Υπερταμείο και την διεύρυνση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ εντός του Υπερταμείου για την ωρίμανση σημαντικών projects και διαγωνισμών.

Το νομοσχέδιο θεσπίζει νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου, υιοθετεί μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές του και ιδρύει Επενδυτικό Ταμείο με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων. Τα έσοδα από τις νέες επενδύσεις θα κατανεμηθούν για την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αντί για την αποπληρωμή του χρέους, όπως συμβαίνει σήμερα με τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει νέο μοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταμείου, μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές του Υπερταμείου, διεύρυνση του σκοπού του ΤΑΙΠΕΔ, απορρόφηση και συγχώνευση του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ με το Υπερταμείο και την ίδρυση επενδυτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διατηρεί το 20% της Εθνικής Τράπεζας και μετοχές της Τράπεζας Αττικής, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν εντός 6-12 μηνών. Το ΤΑΙΠΕΔ, λόγω της μεγάλης του εμπειρίας, θα συνεχίσει να ωριμάζει στρατηγικές επενδύσεις και θα διαχειρίζεται τους διαγωνισμούς περιουσιακών στοιχείων του Υπερταμείου, όπως τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια και άλλα ακίνητα του Δημοσίου.