Market Maven

Ποιους κυνηγάει στην Ελλάδα ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας, η Hellenic Crops και οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος

Ποιους κυνηγάει στην Ελλάδα ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας, η Hellenic Crops και οι συνταξιούχοι της Τράπεζας της Ελλάδος
Η εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας

Πλήθος ειδήσεων και πολλές εξ αυτών με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον προέκυψαν από τη χθεσινή ενημέρωση που έκανε ο εκκαθαριστής της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου (Cyprus Popular Bank Public) Αυγουστίνος Παπαθωμά στους πιστωτές του ιδρύματος για τα πεπραγμένα της εκκαθάρισης την τελευταία διετία. Η βασική είδηση αφορά στην πρόθεση του εκκαθαριστή να ρευστοποιήσει τις 21.467.719 μετοχές που κατέχει η υπό εκκαθάριση Cyprus Popular Bank Public στην Τράπεζα Κύπρου και οι οποίες αναλογούν στο 4,81% του μετοχικού κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος. Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία πώλησης θα πραγματοποιηθεί εκτός χρηματιστηρίου με τον διορισμό συμβούλων, με στόχο την μεγιστοποίηση των εισπράξεων.

Με τα σημερινά δεδομένα, το συνολικό ποσό που αναμένεται να εισπραχθεί από την πώληση των μετοχών εκτιμάται κοντά στα 88 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, από την ενημέρωση του εκκαθαριστή προέκυψαν τρεις συγκεκριμένες ειδήσεις με ειδικό ελληνικό ενδιαφέρον. Η πρώτη είδηση αφορά στο ότι ο εκκαθαριστής της τράπεζας έχει συντάξει προσχέδιο προσφοράς με στόχο την εξεύρεση εξειδικευμένων συμβούλων για την πώληση του χαρτοφυλακίου διαγραφέντων χρεών της υπό εκκαθάριση Cyprus Popular Bank Public στην Ελλάδα. Αν και στο τρέχον στάδιο, δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου, ωστόσο εκτιμάται πως από την πηγή αυτή μπορούν να εισπραχθούν σημαντικά ποσά.

Η δεύτερη είδηση σχετίζεται με το ότι η υπό εκκαθάριση Cyprus Popular Bank Public έχει υπέρ της επιδικασμένους εισπρακτέους φόρους ύψους 14,39 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό επιβεβαιώθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια, ωστόσο το Δημόσιο έχει καταθέσει αιτήσεις ακύρωσης των δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες εκκρεμούν προς εκδίκαση. Παρά την εκκρεμότητα των αιτήσεων αυτών, οι ελληνικές φορολογικές αρχές προχώρησαν σε συμψηφισμό των εισπρακτέων φόρων με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Ο εκκαθαριστής, σε συνεργασία με τους φορολογικούς και νομικούς του συμβούλους, έχει αναλάβει δράσεις για την ακύρωση αυτών των πληρωμών και την επιστροφή του συνολικού ποσού. Η τρίτη είδηση με ειδικό ενδιαφέρον σχετίζεται με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους πάλαι ποτέ συνεργάτες του στην Λαϊκή Τράπεζα. Αν και έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τον θάνατο του Έλληνα επιχειρηματία, η υπό εκκαθάριση Cyprus Popular Bank Public ακόμη διεκδικεί χρήματα από τους οικείους του και τους συνεργάτες του. Στην βάση αυτή έχει καταβάλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στους δικηγόρους που διαχειρίζονται την αγωγή κατά του Βγενόπουλου και των άλλων εμπλεκόμενων, τόσο για την προετοιμασία της ακρόασης και την εξασφάλιση έκθεσης εμπειρογνώμονα, όσο και για απαραίτητες δικαστικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό.

Ένδοξη αφυπηρέτηση

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη αποχώρησε από την προεδρία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) μετά από 31 επιτυχημένα χρόνια προσφοράς και ακάματης εργασίας και πλέον θα φέρει τον τίτλο της επίτιμης προέδρου του Συνδέσμου. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η κ. Σακελλαρίδη εργάστηκε ακούραστα για την προώθηση των αιτημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες.

Σημαντικά επιτεύγματά της περιλαμβάνουν τη δημιουργία του πρώην ΟΠΕ (νυν Enterprise Greece) και τη σύσταση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), όπου υπηρέτησε για 20 χρόνια. Νέος Πρόεδρος του ΠΣΕ εξελέγη ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Great Exhibitions. Α' Αντιπρόεδρος αναδείχθηκε η Μαρίνα Οφλούδη-Γιαβρόγλου, Πρόεδρος της SOYA MILLS INTERNATIONAL. Β' Αντιπρόεδρος εξελέγη η Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑΤΤΙΚΗ Μελισσοκομική Εταιρεία ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ, και Γ' Αντιπρόεδρος ο Αθανάσιος Αθανασιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας ADELCO. Γενικός Γραμματέας ορίστηκε ο Νικόλαος Μαυρίκος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Διευθύνων Σύμβουλος της Εισαγωγαί Μαυρίκος ΑΕ. Οικονομικός Επόπτης αναδείχθηκε ο Μπάσσαμ Άζαρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Crops AE. Τακτικά μέλη του ΔΣ εξελέγησαν η Έλλη Μπερτζελέτου, ο Ιάκωβος Τσονάκης, ο Χρήστος Μίχαλος και ο Θεοφάνης Ματσόπουλος. Επίτιμος Πρόεδρος ορίστηκε η Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Η Hellenic Crops

Ο νέος Οικονομικός Επόπτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων ο Σύριος Μπάσσαμ Άζαρ είναι ένας επιχειρηματίας με ενεργές σχέσεις τόσο στην Ασία, όσο και στην Αραβική Χερσόνησο. Αλλά έχει και πλούσιο παρελθόν. Προ τριετίας η εταιρεία του Hellenic Crops είχε βρεθεί σε δυσχερή θέση, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ διαπίστωσαν πως είχε διακινήσει στην αγορά της Βρετανίας 20 τόνους μη πιστοποιημένου ελαιόλαδου, ως «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.», με την επισήμανση «Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata». Άμεσα ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα ανακάλεσε την πιστοποίηση της Hellenic Crops, ώστε να μην εμπορεύεται με ιδιωτική ετικέτα «Ελαιόλαδο Καλαμάτας Π.Ο.Π.», κάλεσε την επιχείρηση να ανακαλέσει όλα τα τυποποιημένα προϊόντα, τα οποία διακινήθηκαν στη Βρετανία ως «Extra Virgin Olive Oil PDO Kalamata», και παρέπεμψε την επιχείρηση στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια ακόμη λεπτομέρεια για τον νέο οικονομικό Επόπτη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Η εταιρεία του Hellenic Crops τελεί από τις 6 Μαρτίου 2024 σε αναστολή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο διότι δεν έχει δημοσιεύσει εμπρόθεσμα τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις χρήσης του 2022. Ενδεχομένως να μην έχει γίνει αυτό από ασυνέπεια, αλλά για άλλους λόγους που αργά ή γρήγορα θα τους πληροφορηθούμε.

Οι συνταξιούχοι της ΤτΕ

Άνοιξε ο δρόμος για την απασχόληση συνταξιούχων υπάλληλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Υπενθυμίζεται πως με το ν. 5078/2023 καταργήθηκε η μείωση κατά 30% της κύριας και επικουρικής σύνταξης των συνταξιούχων οι οποίοι αναλαμβάνουν ή έχουν ήδη αναλάβει εργασία ασφαλιστέα υποχρεωτικώς στον e-ΕΦΚΑ και προβλέφθηκε πως όλοι οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται την καταβολή του συνόλου της κύριας και επικουρικής σύνταξης τους. Αν και από τα μέσα Μαρτίου είχε εγκριθεί απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, που τροποποίησε το καταστατικό του πρώην Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ - ΤΕ) για να επιτραπεί η εργασία σε συνταξιούχους της ΤτΕ, αυτή η απόφαση δεν είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Πλέον αυτό έγινε και έτσι άνοιξε ο δρόμος για την απασχόληση των συνταξιούχων υπάλληλων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η σχετική απόφαση προβλέπει πως οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή αναπηρίας της Τράπεζας της Ελλάδος, που αναλαμβάνουν απασχόληση σε φορέα με υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, συνεχίζουν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους, υπόκεινται όμως σε μη ανταποδοτική παρακράτηση υπέρ της Τράπεζας της Ελλάδος. Διευκρινίζει δε πως η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται για συνταξιούχους που απασχολούνται σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και δεν έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Οι αλλαγές στην Lavipharm

«Η Lavipharm του 2024 είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του 2019». Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε χθες ενώπιον 42 μετόχων που εκπροσωπούσαν το 71,26% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ο CEO της Lavipharm Τηλέμαχος Λαβίδας. Η δήλωση αυτή δεν υποστηρίζεται μόνον από τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, η οποία το 2023 είχε άνοδο πωλήσεων 30% και αύξηση 124% στα καθαρά της κέρδη. Υποστηρίζεται κυρίως από τα νέα πρόσωπα του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm, που απολαμβάνουν μεγάλης αναγνώρισης. Το νέο ΔΣ απαρτίζεται από τους Μηνά Τάνες, Λουκία Λαβίδα, Τηλέμαχο Λαβίδα, Παναγιώτη Γιαννουλέα, Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, Χρήστο Διαμαντόπουλο, Δημήτριο Χριστόπουλο και την Βασιλική (Βίκυ) Κεφαλά. Ειδικά η παρουσία της Βίκυ Κεφαλά στην Επιτροπή Ελέγχου της Lavipharm μαζί με τους Χρήστο Διαμαντόπουλο και Αντώνη Πολυκανδριώτη, συνεπάγεται ολική αναβάθμιση σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης και διαδικασιών.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.