Market Maven

Η Chase Paymentech ΙΚΕ, η Attica Bank και οι καταγγελίες καταναλωτών μέσω smartphones

Η Chase Paymentech ΙΚΕ, η Attica Bank και οι καταγγελίες καταναλωτών μέσω smartphones

Η Chase Paymentech ΙΚΕ

Τον Μάιο του 2023 είχαμε αποκαλύψει πως επιτήδειοι συστήνονταν σε επιχειρηματίες του εξωτερικού ως στελέχη ανύπαρκτης ελληνικής θυγατρικής της JPMorgan Chase προκειμένου να τους εξαπατήσουν.

Οι εν λόγω επιτήδειοι, με επικεφαλής έναν Έλληνα, είχαν τότε υποβάλλει επιχειρηματική πρόταση σε Ιταλό επιχειρηματία, υποστηρίζοντας ότι ήταν στελέχη του ελληνικού παραρτήματος της Chase Paymentech, θυγατρικής της JPMorgan Chase. Μάλιστα, είχαν παρουσιάσει επαγγελματικές κάρτες που ανέφεραν αυτές τις ψευδείς ιδιότητες. Ωστόσο, ο Ιταλός επιχειρηματίας δεν πείστηκε και ζήτησε επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους. Αυτό δεν έγινε, και εν συνεχεία τους κατήγγειλε.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι η Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ συστάθηκε στην Ελλάδα στις 06/11/2020 από τον Κύπριο Χαράλαμπο Χαραλάμπους, με έδρα την οδό Μαραθώνος 10 στον Κεραμεικό. Αν και η εταιρεία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αμερικανική JPMorgan Chase, στις 15/09/2021, καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας που ανέφερε ψευδώς ότι η αμερικάνικη JPMorgan Chase ήταν ο μοναδικός ιδρυτής της Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

Το καταστατικό τροποποιήθηκε επίσης για να εμφανιστεί ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους ως πρώην στέλεχος της JPMorgan. Στις 23/12/2021, η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε από την οδό Βοσπόρου 22Β στα Σεπόλια στην Λεωφόρο Συγγρού 196 στην Καλλιθέα. Την ίδια μέρα, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντικαταστάθηκε ως διαχειριστής από τον Γεώργιο Καζαμία. Ο Γεώργιος Καζαμίας ήταν εκείνος που σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίστηκε πέρυσι ως στέλεχος της JPMorgan Chase στον Ιταλό επιχειρηματία που έκανε τελικώς τις καταγγελίες, συνοδευόμενος από άλλους τρεις «συνεργάτες» - έναν Ρώσο, έναν Ουκρανό και έναν Σλοβάκο.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε αρμοδίως η Διοίκηση της JPMorgan, η οποία ωστόσο δεν έχει προχωρήσει έως σήμερα σε μηνήσεις και κυρίως δεν έχει ενημερώσει το ΓΕΜΗ, στο οποίο ακόμη εμφανίζεται ως σχετιζόμενη με την Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Ως απότοκο της κωλυσιεργίας της JPMorgan, οι επιτήδειοι που βρίσκονται πίσω από την Chase Paymentech Solutions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ ξανακτύπησαν. Συγκεκριμένα, φέρονται να απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό από επιχείρηση που εδρεύει σε μη ευρωπαϊκή χώρα. Η νέα αυτή καταγγελία τελεί υπό διερεύνηση από το Dnews.gr, που θα επανέλθει με τα αναλυτικά στοιχεία. Και για τη νέα αυτή υπόθεση ενημερώθηκε η JPMorgan.

Η πολλοστή διάσωση της Attica Bank

Μπορεί η διάσωση της Attica Bank να εμφανίζεται από κάποιους σήμερα επιβεβλημένη, ωστόσο είναι ένα ακόμη «δράμα» στην πρόσφατη ιστορία αυτής της τράπεζας που από το 2017 έως σήμερα έχει πολλαπλώς στηριχθεί με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Και το γεγονός ότι η Attica Bank κατέστη «βαρέλι δίχως πάτο» είναι κάτι που βαρύνει τόσο την προηγούμενη Διοίκηση των Πανταλάκη – Μακέδου όσο και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα που επόπτευε άμεσα την τράπεζα αυτή και παρείχε πλήρη εποπτική στήριξη στον Θεόδωρο Πανταλάκη, ειδικά στην περίοδο της σκανδαλώδους τιτλοποίησης Άρτεμης.

Είναι ενδεικτικό πως από το 2017 έως σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος έχει διασώσει με 819 εκατ. ευρώ την Attica Bank και ο λογαριασμός αυτός θα αυξηθεί στο 1,2 δισ. ευρώ με την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το βασικό επιχείρημα διαχρονικά ήταν ότι η τράπεζα έπρεπε να διασωθεί για να μην κινδυνέψουν οι ανασφάλιστες καταθέσεις της (άνω των 100.000 ευρώ) που αθροιστικά κινούνται στα 900 εκατ. ευρώ. Τελικά, για να σωθούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις απαιτήθηκε να χρησιμοποιηθούν πολλαπλάσια χρήματα.

Η συμφωνία μετόχων ΤΧΣ- Thrivest Holdings που θα εγκριθεί την προσεχή Πέμπτη σίγουρα δεν είναι η ιδανική, αλλά όπως διαμορφώθηκαν πολιτικά οι συνθήκες είναι η μοναδική στο τραπέζι. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως πλέον δεν απαιτείται έγκληση για να διερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές η διάπραξη κακουργηματικής απιστίας για τα πεπραγμένα στην Attica Bank την περίοδο 2017-2024. Και δεδομένου της αιμορραγίας που έχει υποστεί ο Έλληνας φορολογούμενος από τη διάσωση της Attica Bank, είναι καιρός ο φάκελος αυτός να ανοίξει για τα καλά, αρχής γενομένης από την τιτλοποίηση Άρτεμης του 2017.

Η πορεία της Metlen προς το LSE

Η Metlen προχωρά σταθερά στη στρατηγική διεθνοποίησής της με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) στο πρώτο εξάμηνο του 2025, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και αυτό γίνεται με όλες τις πρόνοιες, ώστε η εισαγωγή σε δύο χρηματιστήρια να μην επηρεάσει τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα των μετοχών. Μέσα στους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία, η Listco, η αγγλική Metlen, με έδρα το Λονδίνο, η οποία θα κάνει dual listing σε Αθήνα και Λονδίνο. Η Listco θα αιτηθεί είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει 100% μέτοχος της ελληνικής Metlen που είναι σήμερα εισηγμένη στο ΧΑΑ.

Μετά την έγκριση της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% των ελληνικών μετοχών, χωρίς τίμημα, αλλά με ανταλλαγή μετοχών, μία μετοχή της ελληνικής Metlen για κάθε μία μετοχή της νέας αγγλικής Metlen. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η ανταπόκριση των μετόχων για το 90% των μετοχών, ώστε να ενεργοποιηθεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, η Listco θα ελέγχει το 100% της ελληνικής Metlen και θα διαπραγματεύεται στην Αθήνα και το Λονδίνο. Τα ποσοστά των μετόχων στη Listco θα είναι τα ίδια με αυτά της ελληνικής Metlen, δηλαδή 22% θα ανήκει στον βασικό μέτοχο Βαγγέλη Μυτιληναίο και 78% στους υπόλοιπους μετόχους.

Ο όμιλος Σαράντη

Ο όμιλος Σαράντη προγραμματίζει μέχρι το τέλος του 2025 επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ στο νέο κέντρο διανομής στα Οινόφυτα, το οποίο θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνική αγορά όσο και τις εξαγωγές στις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος. Στις συνολικές επενδύσεις άνω των 80 εκατ. ευρώ που δρομολογεί σε βάθος πενταετίας, περιλαμβάνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ομίλου και εξαγορές. Ο όμιλος έχει ήδη εντοπίσει πιθανούς στόχους εξαγορών με τις σχετικές κινήσεις να προγραμματίζονται για το 2025, καθώς στην παρούσα φάση το βάρος έχει δοθεί στην ομαλή ενοποίηση των λειτουργιών της Stella Pack στην Πολωνία στις δραστηριότητες του ομίλου. Οι στόχοι εξαγωγών επικεντρώνονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και περιλαμβάνουν την παραγωγή προϊόντων περιποίησης δέρματος και αντηλιακής προστασίας.

Καταγγελίες καταναλωτών

Ολοκληρώνεται στις 19 Ιουλίου ο ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την αναβάθμιση της εφαρμογής υποβολής καταναλωτικών παραπόνων από κινητές συσκευές μέσω της πλατφόρμας «kataggelies.mindev.gov.gr». Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 110.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 14 μήνες από την υπογραφή της. Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις διακριτές φάσεις, ενώ η ανάθεση της σύμβασης θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.