Market Maven

Οι αμοιβές των τραπεζιτών, η Τσάνταλης, η Ελληνικά Οινοποιεία και το μέλλον της υπαίθριας διαφήμισης

Οι αμοιβές των τραπεζιτών, η Τσάνταλης, η Ελληνικά Οινοποιεία και το μέλλον της υπαίθριας διαφήμισης
Οι αμοιβές των τραπεζιτών

Ποτέ δεν είναι αργά. Η Τράπεζα της Ελλάδος με καθυστέρηση δύο ετών προχώρησε στην υιοθέτηση των κατευθυντήριων γραμμών της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών της 30ης Ιουνίου 2022 (EBA/GL/2022/08) σχετικά με τη συλλογή δεδομένων για υψηλά αμειβόμενα πρόσωπα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Η απόφαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και πλέον ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή του απαιτητικού εποπτικού πλαισίου, που στοχεύει στη διασφάλιση της διαφάνειας και της σωστής εποπτείας των πολιτικών αποδοχών στα πιστωτικά ιδρύματα και στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα πρέπει να υποβάλλουν ετήσια δεδομένα για πρόσωπα που αμείβονται με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ ανά οικονομικό έτος.

Η υποβολή αυτών των στοιχείων πρέπει να γίνεται μέχρι τις 15 Ιουνίου για το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα δεδομένα που θα υποβάλλονται περιλαμβάνουν τις αποδοχές σε διάφορα μισθολογικά κλιμάκια, αρχίζοντας από το 1 εκατ. ευρώ και αυξάνοντας ανάλογα. Οι αναφορές πρέπει να καλύπτουν τόσο τις συνολικές αποδοχές όσο και τις μεταβλητές και σταθερές αμοιβές που αποδίδονται στα εν λόγω πρόσωπα. Επίσης, για τις αμοιβές που περιλαμβάνουν μη ρευστά μέσα, όπως μετοχές ή άλλα μη ρευστά περιουσιακά στοιχεία, απαιτείται αναλυτική καταγραφή και κατάλληλη ταξινόμηση στο πλαίσιο της αναφοράς. Τα ιδρύματα οφείλουν επίσης να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος για την ύπαρξη ή μη υψηλά αμειβόμενων προσώπων μέχρι τις 15 Μαΐου κάθε έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η αναλογία μεταξύ των μεταβλητών (όπως μπόνους) και των σταθερών αποδοχών (όπως ο μισθός) για τα υψηλά αμειβόμενα πρόσωπα που θεωρούνται συγκεκριμένα μέλη του προσωπικού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100%. Σε περίπτωση έγκρισης από τη γενική συνέλευση, η αναλογία μπορεί να φτάσει έως και το 200%. Στον υπολογισμό αυτής της αναλογίας δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που δίνονται ως αποζημίωση λόγω αποχώρησης ή οι εγγυημένες μεταβλητές αποδοχές. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται τα ποσά που καταβάλλονται στα υψηλά αμειβόμενα πρόσωπα στις οντότητες που εφαρμόζουν συγκεκριμένο πλαίσιο αποδοχών.

Τα assets της Τσάνταλης

Στις 11 Οκτωβρίου θα συζητηθεί η αίτηση πτώχευσης της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με την εμφιάλωση και διάθεση προϊόντων της νέας σοδειάς να είναι στον αέρα. Αυτό που αναμένεται να διαφανεί, είναι το ποιοι θα ενδιαφερθούν για τα assets της Τσάνταλης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Στους μνηστήρες συγκαταλέγεται εταιρεία συμμετοχών Ελληνικά Οινοποιεία, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Sterner Stenhus Greece και βασικός μέτοχος της Premia Properties ΑΕΕΑΠ. Η Ελληνικά Οινοποιεία στην οποία ανήκει η οινοποιία Μπουτάρης, φέρεται να είχε καταθέσει πρόταση για την εξαγορά της Τσάνταλης, η οποία δεν έγινε δεκτή από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με τις οποίες η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών τον Απρίλιο του 2020.

Η Ελληνικά Οινοποιεία

Πάντως η Ελληνικά Οινοποιεία που μετρά ήδη τέσσερα χρόνια παρουσίας στη χώρα μας φαίνεται να πηγαίνει καλά. Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας Μπουτάρη Οινοποιεία Ανώνυμη Εταιρεία, εγκρίθηκε η δωρεάν διάθεση μετοχών στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα διευθυντικά στελέχη και το προσωπικό της εταιρείας και της θυγατρικής Ιόλη Πηγή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην επιβράβευση της απόδοσης και της συνεισφοράς των εργαζομένων στην επίτευξη των ετήσιων και ενδιάμεσων στόχων του Ομίλου, στη διατήρηση του ανταγωνιστικού του επιπέδου, και στην προσέλκυση νέων αξιόλογων στελεχών για τη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων και της βιωσιμότητας του Ομίλου. Θα διατεθούν έως 2.000 μετοχές, με ονομαστική αξία που δεν θα υπερβαίνει το 1/10 του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.

Οι μετοχές θα είναι κοινές ονομαστικές με δικαίωμα ψήφου και θα περιλαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται από τον νόμο και το καταστατικό της εταιρείας. Η απόκτηση των μετοχών θα είναι δυνατή έως τις 31 Ιουλίου 2026, υπό την προϋπόθεση επίτευξης ετήσιων στόχων για τα έτη 2024 και 2025. Στη λίστα των δικαιούχων για τη δωρεάν διάθεση μετοχών περιλαμβάνεται και η Μπακογιάννη Αλεξία. Η Μπακογιάννη είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικά Οινοποιεία και η θητεία της αναμένεται να λήξει στις 2 Μαΐου 2026.

Η υπαίθρια διαφήμιση

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα της υπαίθριας διαφήμισης, με έμφαση στη διαφημιστική προβολή σε κινούμενα μέσα, αεροδρόμια και ευρύτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Η διαφήμιση στους χώρους επιβατών στα αεροδρόμια και παράλληλα στα λεωφορεία των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, στα οχήματα και συρμούς μέσων σταθερής τροχιάς και στους σταθμούς επιβατών, έχει καταφέρει να αναδείξει αυτά τα μέσα ως αξιόπιστες διαφημιστικές πλατφόρμες.

Ωστόσο, αυτή η τάση μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσει περιορισμούς, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ελβετίας. Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έδωσε τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές να περιορίσουν την οπτική ρύπανση από μεγάλες διαφημίσεις, επιτρέποντας στους πολίτες να επιλέγουν να μην τις βλέπουν. Η πρώτη πόλη που θα απαγορεύσει τις γιγαντοαφίσες είναι το Βερνιέ κοντά στη Γενεύη, ενώ παρόμοιες πρωτοβουλίες εξετάζονται στη Ζυρίχη και τη Βέρνη. Στην Ελλάδα, η ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεων για την προβολή υπαίθριας διαφήμισης γίνεται από το νόμο 46526/2020 που καθορίζει τα πλαίσια και τους περιορισμούς για την εγκατάσταση και χρήση υπαίθριων διαφημιστικών μέσων, με στόχο την αποφυγή της οπτικής ρύπανσης και την προώθηση της ασφαλείας. Ομολογουμένως κάποιες διατάξεις του είναι παρωχημένες…

Η πορεία της Unibios

Οι ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη λειψυδρία δίνουν σημαντική ώθηση στις δραστηριότητες των εταιρειών που παρέχουν λύσεις στα προβλήματα έλλειψης νερού. Η πλέον γνωστή εταιρεία στην ελληνική αγορά είναι η εισηγμένη Unibios. Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Unibios ο πρόεδρος της εταιρείας, Αντώνης Σβορώνος, τόνισε ότι το ζήτημα της λειψυδρίας δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα ή τα νησιά της, αλλά είναι παγκόσμιο. Απεκάλυψε πως η Unibios έχει αναλάβει έργα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και πως πλέον επικεντρώνεται στην εξαγορά εταιρείας του κλάδου στην Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας την παρουσία της σε μεγάλες αγορές.

Παράλληλα, η Unibios επικεντρώνει και στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με στόχο να λάβει ευρωπαϊκή πατέντα στον τομέα της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων έως το 2025. Η εταιρεία το 2024 έχει βελτιώσει τις λειτουργικές της επιδόσεις σε σχέση με το 2023 και σχεδόν το 50% των πωλήσεων της γίνεται προς το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.