Market Maven

Οι εισφορές των τραπεζών στο ΤΕΚΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης και η Theon International

Οι εισφορές των τραπεζών στο ΤΕΚΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης και η Theon International Φωτογραφία: pexels

Η Theon International

Μάταια ανέμεναν έως αργά χθες το βράδυ οι επενδυτές του Euronext την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου της Theon International Plc. Τεχνικό πρόβλημα δεν επέτρεψε την έγκαιρη ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας του Κρίστιαν Χατζημηνά. Έτσι, δεν ήταν εφικτό να επιβεβαιωθεί άμεσα το εάν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Διοίκησης της Theon International Plc που μιλούσαν για έσοδα 152,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 ( αύξηση 161% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023) έπεσαν μέσα.

Καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της Theon International Plc θα παρουσιασθούν σήμερα το μεσημέρι στους αναλυτές, αναμένουμε ότι μέσα στην ημέρα θα αναρτηθούν και οι σχετικές παρουσιάσεις. Πάντως, η Theon International Plc, προμηθευτής συστημάτων νυχτερινής όρασης και θερμικής απεικόνισης για εφαρμογές άμυνας και ασφάλειας παγκοσμίως, έχει «πείσει» για τις εμπορικές επιδόσεις της μερίδα των επενδυτών με την μετοχή της να τα πηγαίνει αξιοπρεπέστατα στο Euronext και να διαπραγματεύεται στα 10,96 ευρώ.

Οι εισφορές των τραπεζών στο ΤΕΚΕ

Τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού των ετήσιων εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα στο Σκέλος Κάλυψης Καταθέσεων του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) περιγράφει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η μεθοδολογία βασίζεται στο ύψος των εγγυημένων καταθέσεων κάθε τράπεζας και στο προφίλ κινδύνου που αναλαμβάνει το πιστωτικό ίδρυμα. Κάθε έτος, το ΤΕΚΕ καθορίζει το ποσοστό εισφοράς που πρέπει να καταβληθεί από τα ιδρύματα, ενώ οι εισφορές υπολογίζονται βάσει δεικτών κινδύνου όπως η κεφαλαιακή επάρκεια, η ρευστότητα και η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν στο ΤΕΚΕ τα απαραίτητα στοιχεία για τον υπολογισμό των δεικτών κινδύνου με καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

Τα στοιχεία αυτά πρέπει να αναφέρονται στην οικονομική τους κατάσταση κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους και να είναι υπογεγραμμένα από τον νόμιμο εκπρόσωπο του πιστωτικού ιδρύματος. Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι η μεθοδολογία θα επανεξετάζεται κάθε τρία χρόνια, με στόχο τη διαρκή προσαρμογή της στις αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, τα εποπτικά όρια των δεικτών κινδύνου θα αξιολογούνται κάθε χρόνο, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης

Στη σημερινή διακρατική σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης είναι στραμμένη η προσοχή της αγοράς. Η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους είναι η προτεραιότητα της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς.

Οι κυπριακές θέσεις αποκρυσταλλώθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, υπό την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία και επικεντρώθηκε στα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου. Ο Προέδρος Χριστοδουλίδης έχει γίνει αποδέκτης έντονης κριτικής ότι με τη στάση κλείνει το μάτι σε τοπικά μονοπώλια και συμφέροντα που ενδέχεται να εμποδίζουν την πρόοδο του έργου. Οι υπέρμαχοι του έργου υποστηρίζουν πως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου αναμένεται να φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στους Κύπριους καταναλωτές, δεδομένων των τρεχουσών υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί. Η μέση τιμή χονδρικής στην Κύπρο ανέρχεται εφέτος στα 164 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην Ελλάδα η τιμή είναι μόλις 92 ευρώ.

Αυτό μεταφράζεται σε μια διαφορά της τάξης του 78% υπέρ της Ελλάδας. Η αναμενόμενη ηλεκτρική διασύνδεση θα μπορούσε να μετριάσει αυτήν την απόκλιση, προσφέροντας στο νησί πρόσβαση σε πιο ανταγωνιστικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα, οι Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν υπερβολικά υψηλές τιμές, που οφείλονται, εν μέρει, στη μεγάλη διαφορά μεταξύ του κόστους παραγωγής από φωτοβολταϊκά και τις τελικές τιμές πώλησης. Στην Κύπρο, το κόστος παραγωγής από φωτοβολταϊκά κυμαίνεται από 5-6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ οι τελικές τιμές πώλησης είναι 20-21 λεπτά ανά κιλοβατώρα, υποδεικνύοντας κέρδη έως και 400%. Η διασύνδεση με την Ελλάδα αναμένεται να εξομαλύνει αυτές τις τιμές, επιφέροντας μια σημαντική ανακούφιση στους Κύπριους καταναλωτές και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού.

Η εξαγορά της ΜΤ ΑΤΕ

Με αποτίμηση 3,5 φορές τα EBIDTA του 2023 εξαγόρασε η ΜΕΤΚΑ το 100% της ΜΤ ΑΤΕ των Στάθη Μανδηλαρά και Κωνσταντίνου Τσιούφη. Η θυγατρική της METLEN Energy & Metals εξαγόρασε την τεχνική εταιρεία για 14 εκατ. ευρώ, ελκυόμενη από το know how της ΜΤ ΑΤΕ στα περιβαλλοντικά έργα και ειδικά από την ειδίκευσή της στα έργα καθαρισμού και επεξεργασίας υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων. Η εταιρεία ΜΤ ΑΤΕ σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο στα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

Ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 2,34%, φτάνοντας τα 17,19 εκατ. ευρώ από 16,8 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Τα μικτά κέρδη παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 56,6%, αγγίζοντας τα 4,47 εκατ. ευρώ έναντι 2,86 εκατ. ευρώ το 2022. Ανάλογα θεαματική ήταν και η αύξηση στο EBITDA, που εκτινάχθηκε κατά 126%, φτάνοντας τα 4,06 εκατ. ευρώ από 1,79 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων σχεδόν διπλασιάστηκαν, σημειώνοντας αύξηση 132%, και ανήλθαν σε 3,72 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 1,6 εκατ. ευρώ το 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 121%, φτάνοντας τα 2,75 εκατ. ευρώ από 1,24 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Στο τέλος του 2023 η ΜΤ ΑΤΕ απασχολούσε 48 άτομα προσωπικό.

Καταγγελία στην ΕΑΔ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) κατέθεσε καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, για τις μεθοδεύσεις και αποφάσεις που σχετίζονται με την εκχώρηση της παραγωγής πυρομαχικών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στη σλοβακική εταιρεία MSM EXPORT για τα επόμενα 25 χρόνια. Η καταγγελία που κατατέθηκε στο γραφείο της επικεφαλής της ΕΑΔ Αλεξάνδρας Ρογκάκος αφορά επίσης στην παραχώρηση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας σε Λαύριο, Υμηττό και Δερβενοχώρια.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΑΣ αναμένεται να λάβει σήμερα μια κρίσιμη απόφαση για την 25ετή εκχώρηση όλων των γραμμών παραγωγής πυρομαχικών των ΕΑΣ στην κοινοπραξία CONSORTIUM HDS-MSM EXPORT S.R.O., απόφαση την οποία η ΟΕΧΒΕ χαρακτηρίζει «καταστροφική» για τα συμφέροντα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των εργαζομένων της. Η ΟΕΧΒΕ, διαμηνύοντας την ετοιμότητά της να προσφύγει σε κάθε αρμόδια εθνική και ευρωπαϊκή αρχή, υποστήριξε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες πως η συμφωνία, που περιορίζει τη συμμετοχή των ΕΑΣ στη γόμωση των 155 mm, αλλά αποκλείει την παραγωγή του μεταλλικού μέρους, υπονομεύει την προοπτική ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Παράλληλα, από την πλευρά των συνδικαλιστών εγείρονται ερωτήματα για την εγκυρότητα και νομιμότητα της διαδικασίας υπογραφής της συμφωνίας και εκφράζονται ανησυχίες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.