Οικονομία

Πόσο θα μειωθούν οι συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού ίντερνετ

Πόσο θα μειωθούν οι συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού ίντερνετ Φωτογραφία: pexels Breakingpic
Εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σημαντική μείωση στις συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικού ίντερνετ με οπτική ίνα αναμένεται σύντομα, καθώς οι συνδρομητές με ταχύτητες 100 Mbps και άνω θα δουν τις αξίες των λογαριασμών τους να μειώνονται κατά 2 έως 4 ευρώ.

Η ανακοίνωση της κατάργησης του τέλους 5% στις ευρυζωνικές συνδέσεις έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Το μέτρο, το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017, θα καταργηθεί με την έκδοση της απαραίτητης κυβερνητικής απόφασης, στοχεύοντας στην ενίσχυση της διάδοσης των ευρυζωνικών συνδέσεων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από 7,5 χρόνια εφαρμογής του τέλους και αποσκοπεί στην αύξηση του ποσοστού των συνδέσεων FTTH (Fiber to the Home).

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), το 2023 το σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων ανήλθε σε 4.513.239, σημειώνοντας αύξηση 43,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά μόλις το 8,2% αυτών ανήκουν σε συνδέσεις οπτικής ίνας.

Η κατάργηση του τέλους αναμένεται να επιφέρει δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ, με συνολική επιβάρυνση για τους καταναλωτές περίπου 6,2%.

Το τέλος επιβαλλόταν στη συνολική αξία του μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβάνοντας το πάγιο τέλος και πριν την επιβολή ΦΠΑ.

Επιπλέον, αναμένεται μείωση των τιμών λιανικής στο προσεχές διάστημα, καθώς οι μεγάλες εταιρείες παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας, Cosmote, Vodafone και Nova, έχουν συμφωνήσει στη μείωση των τιμών χονδρικής για τις υποδομές οπτικής ίνας. Σήμερα, το 40% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε οπτική ίνα, και η πρωτοβουλία Smart Readiness με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ έχει στόχο την επιχορήγηση εργασιών εγκατάστασης υποδομών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 κτίρια.

Εκτιμάται ότι η αλλαγή αυτή θα ενισχύσει τη ζήτηση για συνδέσεις οπτικής ίνας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η ανάπτυξη της υποδομής ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, επιτρέποντας ταχύτερη μεταφορά δεδομένων και βελτιωμένη επικοινωνία.

Η μείωση των τιμών χονδρικής από τους μεγάλους παρόχους τηλεπικοινωνιών, όπως η Cosmote, η Vodafone και η Nova, αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και σε ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Επιπλέον, η βελτίωση της ψηφιακής υποδομής αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων και start-ups, ενισχύοντας τη συνολική ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας.