Market Maven

Επενδυτικός μαγνήτης η Αττική Οδός, η χρηματοοικονομική στρατηγική της Hellas Direct και η δωρεά Λασκαρίδη στα ΟΥΚ

Επενδυτικός μαγνήτης η Αττική Οδός, η χρηματοοικονομική στρατηγική της Hellas Direct και η δωρεά Λασκαρίδη στα ΟΥΚ

Επενδυτικός μαγνήτης η Αττική Οδός

Η χθεσινή ανάληψη της διαχείρισης της Αττικής Οδού από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τη θυγατρική της, Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μ.Α.Ε., ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες της χώρας.

Με μήκος 70 χιλιομέτρων και καθημερινή κίνηση που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς, η Αττική Οδός είναι αναμφίβολα μια από τις πιο πολύτιμες υποδομές στην Ελλάδα και λειτουργεί ως επενδυτικός μαγνήτης.

Ως εκ τούτου, η διαχείρισή της δεν αποτελεί μια απλή τεχνική πρόκληση, αλλά είναι μια ευκαιρία για σημαντικές επενδυτικές κινήσεις. Αυτό που κάνει την υπόθεση ακόμα πιο ενδιαφέρουσα είναι η πρόβλεψη που εμπεριέχεται στη σύμβαση παραχώρησης και η οποία δίνει το δικαίωμα στη Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μ.Α.Ε. να μεταβιβάσει μέχρι και το 49% του μετοχικού της κεφαλαίου μέσα στην πρώτη πενταετία. Αυτή η πρόβλεψη είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ρήτρα.

Αποτελεί έναν δυνητικό τροφοδότη σημαντικών επιχειρηματικών εξελίξεων. Η είσοδος νέων επενδυτών θα μπορούσε να φέρει όχι μόνο νέα κεφάλαια, αλλά και φρέσκες ιδέες που θα αναβαθμίσουν τον δρόμο και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Οι νέες επενδύσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε καλύτερες υποδομές, σύγχρονες τεχνολογίες και βελτιωμένη εμπειρία για τους χιλιάδες χρήστες που διασχίζουν την Αττική Οδό καθημερινά.

Και οι ευκαιρίες συμπράξεων δεν αφορούν μόνον στη Νέα Αττική Οδός Παραχώρηση Μ.Α.Ε., αλλά και στη Νέα Αττική Οδός Λειτουργία επίσης ελεγχόμενη από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει αναλάβει ως υπεργολάβος τη λειτουργία και τη συντήρηση του δρόμου για τα επόμενα χρόνια. Το συνολικό τίμημα για τις υπηρεσίες λειτουργίας ανέρχεται στα 161 εκατ. ευρώ, ενώ για τις εργασίες συντήρησης έχει συμφωνηθεί ένα ποσό 154 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα ποσά δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η πρόκληση της διαχείρισης μιας τέτοιας υποδομής, αλλά και την εμπιστοσύνη που υπάρχει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του έργου. Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι ξεκάθαρο ότι η Αττική Οδός εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον και οι επιχειρηματικές κινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών του Λεκανοπεδίου.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ολοκληρώθηκε το σχέδιο διάσπασης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που αφορά στην απόσχιση δύο σημαντικών κλάδων της δραστηριότητάς της. Συγκεκριμένα, ο πρώτος κλάδος, που περιλαμβάνει την κατασκευή δημόσιων έργων, τη διαχείριση αποβλήτων και έργα ΣΔΙΤ, εισφέρεται στη 100% θυγατρική ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Διαχείριση Παγίων ΑΕ.

Ο δεύτερος κλάδος, ο οποίος αφορά στην ανάληψη και εκτέλεση έργων υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας, θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με την επωνυμία Έργα Υποδομής Ευρυζωνικότητας Μονοπρόσωπη ΑΕ. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να εξειδικεύσει τις δραστηριότητές της, επιτρέποντας καλύτερη διαχείριση και ανάπτυξη στους συγκεκριμένους τομείς. Τα οικονομικά στοιχεία των δύο κλάδων έχουν ήδη καταγραφεί σε ειδικούς ισολογισμούς, με το σύνολο της καθαρής θέσης του πρώτου κλάδου να ανέρχεται σε 23,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τον δεύτερο κλάδο η καθαρή θέση υπολογίζεται σε περίπου 1,09 εκατ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της διάσπασης, η Έργα Υποδομής Ευρυζωνικότητας Μονοπρόσωπη ΑΕ θα ανήκει εξολοκλήρου στην ΤΕΡΝΑ, ενισχύοντας τη θέση της εταιρείας στην υλοποίηση έργων υποδομών ευρυζωνικότητας. Παράλληλα, η θυγατρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Διαχείριση Παγίων ΑΕ θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 23,2 εκατ. ευρώ.

Η ώρα της αποτίμησης για το placement

Η επιτυχία της δημόσιας προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας θα δοκιμαστεί σήμερα στο χρηματιστηριακό πεδίο, καθώς οι επενδυτές – τόσο Έλληνες όσο και ξένοι – αποκτούν πρόσβαση στις 91.471.515 μετοχές που απέκτησαν κατά τη διαδικασία του placement.

Οι αναλυτές παρακολουθούν στενά την πορεία της μετοχής, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε πτώση της τιμής κάτω από τα 7,55 ευρώ, το επίπεδο της δημόσιας προσφοράς, ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να εγείρει κριτική για έλλειψη διαφάνειας ή για υπερβολικές υποσχέσεις από την πλευρά της διοίκησης της τράπεζας και των διαχειριστών της προσφοράς.

Από την άλλη πλευρά, εάν η απόδοση της μετοχής είναι θετική, η όποια κριτική θα φανεί αβάσιμη. Η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να στηρίζεται σε ισχυρά χρηματοοικονομικά θεμέλια, με τον δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) να ανέρχεται στις 5,64 φορές και τον δείκτη τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στο 0,81 φορές. Επιπλέον, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) φτάνει το 12,44%, γεγονός που ενισχύει την εικόνα της τράπεζας στις αγορές. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των αναλυτών, η μέση τιμή-στόχος της μετοχής αναμένεται να φτάσει τα 10,14 ευρώ, αφήνοντας περιθώριο ανόδου περίπου 35%.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της μετοχής και την ανταπόκριση της αγοράς, η οποία θα κρίνει τελικά την επιτυχία της δημόσιας προσφοράς.

Δωρεά Λασκαρίδη στα ΟΥΚ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια υποστηρίζει μια ευρεία γκάμα δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση της απασχόλησης και της μικροεπιχειρηματικότητας, καθώς και πρωτοβουλίες που προωθούν το συλλογικό συμφέρον και τη διαφάνεια. Από το 2015 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες δωρεές προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόσφατα, προχώρησε σε μια ακόμα σημαντική δωρεά προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, διαθέτοντας 300 ρολόγια χειρός, συνολικού κόστους 320.250 ευρώ, προς τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Με αυτό τον εξοπλισμό, που αντιστοιχεί σε 1.067 ευρώ ανά ρολόι (χωρίς ΦΠΑ), καλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες των «ΟΥΚάδων» μας, εξοπλίζοντάς τους με καταδυτικό εξοπλισμό ανώτερο από αυτόν των συναδέλφων τους στο ΝΑΤΟ.

Οι επενδύσεις της Hellas Direct

Εξαιρετικά επιτυχημένη είναι η χρηματοοικονομική στρατηγική της Hellas Direct, όπως προκύπτει από το τελευταίο Solvency and Financial Condition Report της ασφαλιστικής εταιρείας.

Η Hellas Direct στο τέλος του 2023 διατηρούσε 38,53 εκατ. ευρώ σε μετρητά σε τρεχούμενους λογαριασμούς και προθεσμιακές καταθέσεις, διασφαλίζοντας ισχυρή ρευστότητα για την κάλυψη των λειτουργικών και αποζημιωτικών της αναγκών. Οι τοποθετήσεις της σε ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια αποτέλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεών της, με 50,71 εκατ. ευρώ να είναι δεσμευμένα σε αυτά τα στοιχεία, παρέχοντας σταθερά έσοδα με ελάχιστο ρίσκο.

Η εταιρεία είχε επίσης 1,58 εκατ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την έμφαση στις χαμηλού ρίσκου και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις. Οι μετοχές έπαιξαν ελάχιστο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της, με μόλις 6.506 ευρώ επενδεδυμένα σε αυτές, αντανακλώντας μια προσεκτική προσέγγιση για τον περιορισμό της έκθεσης στη μεταβλητότητα των αγορών. Όσον αφορά στην αποδόσεις, η Hellas Direct δημιούργησε μέσα από τις επενδύσεις της έσοδα από τόκους ύψους 690.576 ευρώ, αποδεικνύοντας την αποτελεσματική διαχείριση μετρητών και επιλογή επενδύσεων, ειδικά σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Επιπλέον, τα κέρδη από την ανατίμηση των επενδύσεων της (fair value gains) ανήλθαν σε 1,71 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με τα 43.862 ευρώ του προηγούμενου έτους, αποτέλεσμα ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές το 2023. Η εικόνα της Hellas Direct όπως αποτυπώνεται είναι ενδεικτική μιας εταιρείας που ακολουθεί μια σαφή και συνετή στρατηγική ανάπτυξης και διαχείρισης κεφαλαίων.

Άλλωστε η συγκέντρωση 78 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια μέσω έξι γύρων χρηματοδότησης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα (με τον τελευταίο να αποδίδει 30 εκατ. ευρώ), υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο επιχειρηματικό της μοντέλο. Αυτή η εμπιστοσύνη επιβεβαιώνει το όραμα και την ηγεσία των ιδρυτών Αιμίλιου Μάρκου και Αλέξη Πανταζή, δίνοντας ισχυρά μηνύματα για τις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.