Διεθνή

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα σε Γάζα, Λίβανο και Συρία

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα σε Γάζα, Λίβανο και Συρία
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε Γάζα, Λίβανο και Συρία.

Ακόμη ένα βράδυ ισχυρών εκρήξεων στη Βηρυτό, καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε εκ νέου τις νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός είχε απευθύνει νωρίτερα έκκληση προς τους κατοίκους νοτίου προαστίου της Βηρυτού να εκκενώσουν την περιοχή, που έχει αποτελέσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες στόχο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ο στρατός του Ισραήλ υποστήριξε νωρίς τη Δευτέρα πως έπληξε εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων που ανήκουν στη Χεζμπολάχ, προκαλώντας δευτερογενείς εκρήξεις,ενώ οι IDF ερευνούν τώρα πώς πέντε ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον νότιο Λίβανο το βράδυ της Κυριακής κατάφεραν να διαπεράσουν την αεράμυνα του Ισραήλ και να εκραγούν στην πόλη-λιμάνι της Χάιφα.

Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές που επικαλούνται οι Times of Israel, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εκτόξευσε το βράδυ της Κυριακής η Χεζμπολάχ εναντίον της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ.

Σημειώνεται πως ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί, ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στη μάχη στα σύνορα με το Λίβανο, ενώ άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι IDF βομβάρδισαν νοσοκομείο στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανάκοινωσαν παράλληλα επίθεση «εναντίον μελών της Χαμάς που δρούσαν μέσα στο νοσοκομείο al-Aqsa στο Deir al-Balah» στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για ένα «ακόμη παράδειγμα» της «συστηματικής κατάχρησης της υποδομής των πολιτών από τη Χαμάς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι αυτά τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων των IDF, ενώ υποστήριξαν ότι έλαβαν μέτρα για την προστασία των αμάχων πριν από τα πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης «πυρομαχικών ακριβείας και εναέριας επιτήρησης».

Νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Σε ακόμη ένα μέτωπο επιχείρησε όμως την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός, στοχοθετώντας αρκετές θέσεις του συριακού στρατού στα κεντρικά της χώρας.

Οι αεροπορικές επιδρομές φέρεται να είχαν στόχο αποθήκες όπλων, ενώ σύμφωνα με την συριακή κυβέρνηση «ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση από τον βόρειο Λίβανο, βάζοντας στόχο αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την πλευρά του, έκανε λόγο για αρκετές ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο μια αποθήκη όπλων νοτίως της Χομς και μια αποθήκη πυραύλων του στρατού στην ανατολική επαρχία Χάμα.

Νωρίτερα την Κυριακή, αεροπορική επιδρομή είχε στόχο φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προέρχονταν από το Ιράκ στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρείς άνθρωποι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αλλά διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών στη Συρία.

Από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011 στη Συρία, το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές στη χώρα με στόχο τον συριακό στρατό και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις, κυρίως τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που αναπτύχθηκαν στο έδαφός της για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι αεροπορικές επιδρομές αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Συρίας, όπου έχουν καταφύγει περίπου 310.000 άνθρωποι για να γλιτώσουν από τις ισραηλινές βόμβες που πέφτουν στον Λίβανο από τις 23 Σεπτεμβρίου.