Market Maven

Τα νομοσχέδιο Σκυλακάκη για ΑΠΕ και απόβλητα, η στήριξη της Vodafone στην Fiber2All και τα δάνεια της Pet City

Τα νομοσχέδιο Σκυλακάκη για ΑΠΕ και απόβλητα, η στήριξη της Vodafone στην Fiber2All και τα δάνεια της Pet City
Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης

Το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, εμπεριέχει πολλές διατάξεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φωτογραφικές». Ενδεικτικά, μια εκ των πολλών διατάξεων του νομοσχεδίου προβλέπει πως η «ασυμβίβαστη» ιδιότητα των μετόχων ή εταίρων φορέων Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (Σ.Σ.Ε.Δ.) με τη θέση μετόχου, μέλους διοικητικού οργάνου ή στελέχους που κατέχει θέση ευθύνης σε επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία αποβλήτων ή την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων συσκευασιών ή προϊόντων, δεν υφίσταται για τις περιπτώσεις μετόχου ή εταίρου φορέα Σ.Σ.Ε.Δ., στις οποίες ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης που αφορά σε δραστηριότητες που τον καθιστούν υπόχρεο παραγωγό είναι μεγαλύτερος από τον κύκλο εργασιών του συνόλου των δραστηριοτήτων του, που εμπίπτουν στην εναλλακτική διαχείριση του συγκεκριμένου ρεύματος αποβλήτων. Για να το κάνουμε πιο σαφές. Ας πούμε ότι μια εταιρεία παράγει ηλεκτρονικές συσκευές και έχει ένα μικρό τμήμα που ασχολείται με την ανακύκλωση των παλιών συσκευών της. Αν αυτή η εταιρεία συμμετέχει σε ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης δεν θα ισχύει το ασυμβίβαστο, εφόσον τα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα που προέρχονται από τη διαχείριση των αποβλήτων της.

Οι άδειες δόμησης υποσταθμών

Με το ίδιο νομοσχέδιο διευθετείται και το ζήτημα που είχε θέσει προ εξαμήνου η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τις δυσκολίες στην έκδοση αδειών δόμησης για υποσταθμούς σε εκτός σχεδίου, μη δασικές περιοχές. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται πως για την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης των υποσταθμών που απαιτούνται για τη σύνδεση σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή για την ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, δεν θα απαιτείται πλέον το γήπεδο να έχει «πρόσωπο» σε εγκεκριμένο δρόμο, όπως συνήθως απαιτείται για άλλες κατασκευές βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας. Η διάταξη αυτή μάλλον δεν είναι στο πνεύμα των ανακοινώσεων που έκανε προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Reimagine Tourism in Greece», προαναγγέλλοντας περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση…

Η επέκταση της Fiber2All

Πριν από ένα χρόνο, η Vodafone Ελλάδας προχώρησε στην ίδρυση της Fiber2All μέσω της απόσχισης του κλάδου οπτικών ινών της, δημιουργώντας μια νέα εταιρεία με στόχο την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς και υψηλών ταχυτήτων. Η Fiber2All, 100% θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, επικεντρώνεται στη σχεδίαση, κατασκευή και χονδρική πώληση υποδομών οπτικών ινών, επιδιώκοντας να επιταχύνει την επέκταση των δικτύων και να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας. Προ ημερών η Vodafone Ελλάδας ενέκρινε απόφαση που αφορά στη σύναψη σύμβασης εγγύησης με την Vodafone Investments Luxembourg S.à r.l., για ένα δάνειο ύψους έως 25 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθεί από τη Vodafone Investments Luxembourg στη Fiber2All, με την εγγύηση της Vodafone Ελλάδας. Η δανειακή αυτή συμφωνία μεταξύ των εταιρειών του ομίλου Vodafone στοχεύει στην παροχή της απαραίτητης χρηματοδότησης για την περαιτέρω επέκταση της Fiber2All στην αγορά της χονδρικής πώλησης οπτικών ινών.

Η Pet City

Με ένα δίκτυο που αριθμεί πλέον 95 καταστήματα, η Pet City Group αναμένει τζίρο ύψους 100 εκατ. ευρώ το 2024, διπλάσιο σε σχέση με το 2021, όταν και η εταιρεία εξαγοράσθηκε από την BC Partners. Η συνεχής ανάπτυξη και η στρατηγική επέκταση τόσο των φυσικών καταστημάτων όσο και της παρουσίας της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, έχουν δώσει ισχυρή ώθηση στην Pet City, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει αυτήν την ανοδική πορεία. Ωστόσο, η επέκταση του δικτύου της στηρίχθηκε σε σημαντική δανειακή χρηματοδότηση. Το ομολογιακό δάνειο ύψους 45 εκατ. ευρώ, το οποίο εκδόθηκε το 2021 και πέρασε στα βιβλία της εταιρείας μετά την απορρόφηση της Zorba ΑΕ, αποτέλεσε το θεμέλιο για τις πρώτες μεγάλες επενδύσεις της εταιρείας. Αυτό το δάνειο θα αρχίσει να αποπληρώνεται στο τέλος Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η Pet City προχώρησε ενδιάμεσα και στην έκδοση νέου δανείου, ύψους 30 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, με πενταετή διάρκεια και επιτόκιο Euribor συν περιθώριο 3,25%. Παρά τις προοπτικές ανάπτυξης, η εταιρεία κουβαλάει πλέον μεγάλα χρηματοοικονομικά βάρη. Και μαζί με το δανεισμό έρχονται και οι υποχρεώσεις. Το ομολογιακό δάνειο των 45 εκατ. ευρώ συνοδεύεται από συγκεκριμένες χρηματοοικονομικές δεσμεύσεις (financial covenants), οι οποίες απαιτούν προσεκτική διαχείριση για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης και την αποφυγή οικονομικών πιέσεων. Αυτό σημαίνει πως παρά την υποστήριξη της BC Partners η στρατηγική ανάπτυξης της Pet City απαιτεί προσοχή, ώστε να μην οδηγήσει σε πρόσθετη επιβάρυνση του ισολογισμού της εταιρείας.

Τα αποτελέσματα της Polyeco

Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψε το 2023 η Polyeco, η βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων της οικογένειας Πολυχρονόπουλου, που δραστηριοποιείται στη μελέτη, διαχείριση και ασφαλή περιβαλλοντική διάθεση αποβλήτων, καθώς και στην αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων μέσω μετατροπής τους σε εναλλακτικά καύσιμα, πρώτες ύλες ή παραπροϊόντα. Το 2023, η Polyeco κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών της κατά 12,96%, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 32,52 εκατ. ευρώ, έναντι 28,79 εκατ. ευρώ το 2022. Τα μικτά κέρδη της Polyeco σημείωσαν άνοδο 33,82%, φτάνοντας τα 7,82 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 17,54%, ανερχόμενα στα 0,79 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά των εξόδων, τα διοικητικά έξοδα παρουσίασαν μικρή αύξηση κατά 1,71%, φτάνοντας τα 2,86 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα διάθεσης αυξήθηκαν στα 0,65 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα προ φόρων της Polyeco σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 61,97%, φτάνοντας τα 4,97 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 67,83%, φτάνοντας τα 3,73 εκατ. ευρώ.

Συμβάσεις με ΑΔΜΗΕ και ΑΑΔΕ

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) Α.Ε. ανέθεσε προ ημερών στην ένωση εταιρειών Polyeco- ENVIROCHEM – SUK τη σύμβαση για την αποξήλωση υφιστάμενων στεγάστρων, την απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών και τις εργασίες επιστέγασης σε κτίρια του. Οι εργασίες αυτές θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες γεωγραφικές ενότητες, όπως η Στερεά Ελλάδα, η Αττική, η Κεντρική Ελλάδα, η Εύβοια, η Δυτική Ελλάδα, τα Επτάνησα και η Πελοπόννησος. Το συνολικό κόστος της σύμβασης ανέρχεται στα 651.968 ευρώ. Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ανέθεσε προ ημερών στη Polyeco την καταστροφή 6,4 τόνων αιθυλικής αλκοόλης. Βάσει της απόφασης ανάθεσης η εργασία θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένη ομάδα της Polyeco, η οποία θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διαχείριση των αποβλήτων, με τη μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου. Η καταστροφή της αλκοόλης θα γίνει σε φυλασσόμενο βιομηχανικό χώρο και υπό την επίβλεψη επιτροπής του τελωνείου, η οποία θα διασφαλίσει την ορθή εκτέλεση της διαδικασίας.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.