Οικονομία

Λειψυδρία: Η στάθμη πέφτει, οι λογαριασμοί... φουσκώνουν - Τι αλλάζει στις χρεώσεις

Λειψυδρία: Η στάθμη πέφτει, οι λογαριασμοί... φουσκώνουν - Τι αλλάζει στις χρεώσεις Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
Καθορισμός διαφορετικών τιμών ανά περιοχή, με κλιμακωτή χρέωση.

Αναψε και επίσημα το «πράσινο φως» για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού, καθώς έρχονται κλιμακωτές χρεώσεις πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την περιοχήΑλλαγές στην κοστολόγηση-τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος προανήγγειλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου εξειδικεύτηκαν τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρχικά έκανε ειδική αναφορά στον βαθμό που εκδηλώνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας ανά περιφέρεια της χώρας.

Οπως είπε, το επίκεντρο των προβλημάτων είναι στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης, ενώ στο κάδρο βρίσκεται και η Αττική που ουσιαστικά υδροδοτείται από την κεντρική Ελλάδα.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία ισχυρότερων παρόχων με μείωση του αριθμού τους στο 1/4. Έτσι μεταξύ άλλων, θα γίνει επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε λοιπή Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα.

Επίσης, θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΑΘ σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα, θα υπάρξει ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, ως γενικώς κανόνας, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή.

Διαφορετικές τιμολογήσεις και κλιμακωτές χρεώσεις

Θα δοθεί, επίσης, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

Σχετικά με τις επενδύσεις που προτείνουν οι πάροχοι είναι η μείωση διαρροών.