Market Maven

Η Metlen και ο FTSE 100, η ΙΟΝ και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και η αποχώρηση της Lamda Development από τη Σερβία

Η Metlen και ο FTSE 100, η ΙΟΝ και η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και η αποχώρηση της Lamda Development από τη Σερβία

Η Metlen και ο FTSE 100

Με σημαντικό «upside potential» οδεύει η Metlen Energy & Metals στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα 9μηνου της εισηγμένης. Η εκτιμώμενη αξία της εταιρείας, στα 6,804 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την αναλογία EV/EBITDA στο 6,19, καταδεικνύει πως τα θεμελιώδη μεγέθη της Metlen Energy & Metals είναι εξαιρετικά υγιή.

Η μετοχή της Metlen Energy & Metals παρουσιάζει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς η τρέχουσα τιμή της στα 33,10 ευρώ, είναι αισθητά χαμηλότερη από το εκτιμώμενο fair value των 47,58 ευρώ. Αυτό το χάσμα προσφέρει σημαντικό περιθώριο ανόδου, το οποίο μπορεί να αγγίξει το 44%, δημιουργώντας μια ελκυστική προοπτική, ειδικά εν όψει της εισαγωγής της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το αξιοσημείωτο είναι πως παρά τις συγκυριακές προκλήσεις που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως η μικρή πτώση της παραγωγής αλουμινίου και οι πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας στον κλάδο της ενέργειας, η εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει υψηλές επιδόσεις στο 9μηνο 2024 με EBITDA 763 εκατ. ευρώ (στο σύνολο του 2024 θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ), καθαρά κέρδη 482 εκατ. ευρώ και Net Debt/EBITDA στα επίπεδα του 2,05x.

Μια σημαντική λεπτομέρεια. Σήμερα στο δείκτη FTSE 100 του London Stock Exchange η εταιρεία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση είναι η AstraZeneca με κεφαλαιοποίηση 220 δισ. ευρώ. Η 100η εταιρεία βάσει κεφαλαιοποίησης στο FTSE 100 είναι η Vistry Group με Market Cap στα 3,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως μια δυνητική κεφαλαιοποίηση της Metlen Energy & Metals στα 6,8 δισ. ευρώ θα την κατέτασσε ανάμεσα στις 70 μεγαλύτερες εταιρείες του FTSE 100 βάσει Market Cap.

Η Lamda Development

Η Lamda Development από τον Μάρτιο είχε στείλει το μήνυμα πως θα επικεντρωθεί στις εν Ελλάδι δραστηριότητές της. Εκείνη την περίοδο η σερβική θυγατρική της Singidunum - Buildings είχε προχωρήσει στην πώληση οικοπέδου 469 στρεμμάτων στην εταιρεία Megapark, έναντι τιμήματος 15,2 εκατ. ευρώ. Χθες η Lamda Development ολοκλήρωσε την υπογραφή νέας συμβολαιογραφικής πράξης για την πώληση εκτάσεων στη Σερβία μέσω της Singidunum - Buildings στην σερβικών συμφερόντων εταιρεία Spark Investment.

Η πώληση αφορά σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού περίπου 2,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, εκ των οποίων 1,4 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα αφορούν μη οικοδομήσιμες εκτάσεις (πράσινοι χώροι, οδικά δίκτυα και αγροτεμάχια). Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 36 εκατ. ευρώ σε μετρητά,. Από αυτό το ποσό, περίπου 6,8 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση δανείου της Singidunum - Buildings εκ των οποίων τα 4,55 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Eurobank και τα 2,7 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Η γραμμή Αθήνα – Τίρανα

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός των τοπικών αερομεταφορέων για την γραμμή Αθήνα – Τίρανα, καθώς η SKY express εγκαινίασε και εκείνη απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς την πρωτεύουσα της Αλβανίας. Μπορεί η συχνότητα των δρομολογίων της SKY express να μην είναι ανάλογη εκείνη της Aegean Airlines, ωστόσο η προσθήκη μιας ακόμη αεροπορικής εταιρείας λειτουργεί σε όφελος των επιβατών και δείχνει πως η εν λόγω γραμμή είναι επικερδής. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2023 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από την Αλβανία ανήλθε σε 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Εξ αυτών οι 420.200. επισκέφθηκαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι Αλβανοί που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 473.2000. Πολλοί δε εξ αυτών μετακινήθηκαν αεροπορικώς. Δεδομένης λοιπόν της μεγάλης εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης από την Αλβανία, οι αερομεταφορείς παίρνουν θέση για να εκμεταλλευτούν τις μελλοντικές προοπτικές…

Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα

Πλώρη για υψηλό 13 ετών έχει βάλει η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του επταμήνου 2024 δείχνουν ότι έχουν εκδοθεί 18.564 οικοδομικές άδειες, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4.101.367 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας και 17.511.820 κυβικά μέτρα όγκου κατασκευών. Αν και τα δεδομένα αυτά καλύπτουν μόνο τους πρώτους επτά μήνες του έτους, δείχνουν ότι η εφετινή ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα θα ξεπεράσει το 2023, όπου καταγράφηκαν 26.698 άδειες, συνολικής επιφάνειας 6.088.532 τ.μ. και όγκου 28.456.805 κ.μ.

Αν κοιτάξουμε πίσω στο 2011, ήταν η τελευταία χρονιά που η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα ήταν τόσο υψηλή, με 36.075 οικοδομικές άδειες. Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια, η οικονομική κρίση οδήγησε σε σημαντική μείωση των οικοδομικών έργων. Η δραστηριότητα έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της το 2014, όταν εκδόθηκαν μόλις 13.434 άδειες, και ο όγκος κατασκευών ήταν μόλις 10.989.710 κυβικά μέτρα. Από το 2017 και μετά, η οικοδομική δραστηριότητα άρχισε να ανακάμπτει σταδιακά, κάτι που σχετίζεται με την έξοδο από την πολυετή ύφεση, την αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες, την ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος και τη γενικότερη οικονομική και πολιτική σταθερότητα που προσέλκυσε ξένες επενδύσεις.

Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ

Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ φαίνεται να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις υποθέσεις της με τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, με δύο πρόσφατες περιπτώσεις να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των νομικών και φορολογικών ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί. Στις 27 Νοεμβρίου 2021, η ΙΟΝ κατέθεσε προσφυγή στο Εφετείο Πειραιά, στρεφόμενη κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ. Η προσφυγή αφορούσε πρόστιμο ύψους 286.993,52 ευρώ για το φορολογικό έτος 2014.

Η υπόθεση συζητήθηκε στο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2023, αλλά η απόφαση παραμένει σε εκκρεμότητα. Αντίστοιχα, στις 28 Ιουνίου 2023, η ΙΟΝ κατέθεσε δεύτερη προσφυγή στο Εφετείο Πειραιά, πάλι κατά της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Η νέα αυτή προσφυγή αφορούσε πρόστιμο 186.470,01 ευρώ για το φορολογικό έτος 2016, με την υπόθεση να μην έχει ακόμη προσδιοριστεί προς συζήτηση. Η σιωπηρή απόρριψη των ενδικοφανών προσφυγών της ΙΟΝ από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, δεν είναι ομολογουμένως συμβατή με την ιστορία και τις περγαμηνές της εταιρείας, αν και είναι συνηθισμένη διοικητική πρακτική.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.