Οικονομία

Στους 12 μήνες το εφάπαξ των στρατιωτικών

Στους 12 μήνες το εφάπαξ των στρατιωτικών Στους 12 μήνες το εφάπαξ των στρατιωτικών
Αλλάζει ο χρόνος καταβολής όπου και γίνεται απαιτητό το εφάπαξ από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και οι απόστρατοι που έχουν ολοκληρώσει την εικοσαετή τουλάχιστον μετοχική σχέση θα πρέπει να αναμένουν τουλάχιστον ένα χρόνο για να το λάβουν.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που τέθηκε σε διαβούλευση καθορίζεται ότι το δικαίωμα λήψης του εφάπαξ βοηθήματος που χορηγούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοηθείας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση εικοσαετούς, αντί δεκαετούς, τουλάχιστον μετοχικής σχέσης, όπως αναφέρει, για χάριν της βιωσιμότητας των Ειδικών Λογαριασμών και της αλληλεγγύης των γενεών των ασφαλισμένων προσώπων.

Ο νομοθέτης- δηλαδή το ΥΠΕΘΑ - επίσης επικαλείται την τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία όπου καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η τήρηση της προθεσμίας των τριών μηνών για την καταβολή προς τους δικαιούχους του εν λόγω βοηθήματος, καθόσοντα διαθέσιμα των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας των ΕΔ δεν επαρκούν, ενώ ο αριθμός των αποστρατειών έχει αυξηθεί ραγδαία από το 2010 και έπειτα. Έτσι ο χρόνος που μπορούν να απαιτηθούν τα ποσά απο το εφάπαξ ορίζονται οι 12 μήνες.

Ετσι επιχειρείται ο καθορισμός μιας προσαρμοσμένης στις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες, πλην όμως εύλογης προθεσμίας, για τη Διοικούσα Επιτροπή του οικείου Ειδικού Λογαριασμού, προκειμένου να χορηγεί στους δικαιούχους το βοήθημα.

Επίσης επιδιώκεται, κατ' επιταγή την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προτεραιοποίηση της καταβολής του βοηθήματος στους δικαιούχους, με βάση περιοριστικά απαριθμούμενα κοινωνικά κριτήρια, έτσι ώστε να δίνεται μικρό χρονικό προβάδισμα στα πρόσωπα τα οποία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί εκτέλεσης του προϋπολογισμού των Ειδικών Λογαριασμών το επιτρέπουν.

Ειδικότερα σύμφωνα με τις διατάξεις οι χρηματικές παροχές είναι απαιτητές μετά την έξοδο του δικαιούχου από το Στράτευμα και καταβλητέες εντός δώδεκα μηνών από την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Αν το επιτρέπουν οι οικονομικές δυνατότητες του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλοβοηθείας, η οικεία Διοικούσα Επιτροπή δύναται να εγκρίνει τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος, κατά προτεραιότητα έναντι άλλων δικαιούχων που έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για την καταβολή του σε αυτούς, στις εξής, κατά μεταξύ τους σειρά προβαδίσματος, περιπτώσεις:
α. Αυτεπάγγελτη αποστρατεία του δικαιούχου λόγω θανάτου του.
β. Αυτεπάγγελτη αποστρατεία του δικαιούχου, λόγω σωματικής ανικανότητάς του, κατόπιν απόφασης της οικείας κατά κλάδο Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής.
γ. Αναπηρία μέλους της οικογένειας του αποστρατευόμενου (σύζυγος –τέκνα) σε ποσοστό άνω του ογδόντα τοις εκατό (80%), που πιστοποιείται από την κατά περίπτωση αρμόδια πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.