Οικονομία

Ανακοινώνεται απο την κ. Αντωνοπούλου η νέα Κοινωφελής Εργασία

Ανακοινώνεται απο την Αντωνοπούλου η νέα Κοινωφελής Εργασία Ανακοινώνεται απο την Αντωνοπούλου η νέα Κοινωφελής Εργασία
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου θα ανακοιώσει την ερχόμενη Δευτέρα 4 Απριλίου, 14:00 η ώρα το νέο πρόγραμμα επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων στην αγορά εργασίας και ειδικότερα τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Όπως αποκάλυψαν πρώτα τα dikaiologitika.gr σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να μπουν και οι τελικές πινελιές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), για τις προσλήψεις μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στα hotspots που δημιουργούνται για την υποδοχή των χιλιάδων προσφύγων στη χώρα.

Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θέλει η συγκεκριμένη ΚΥΑ να μεταφερθεί στη συνέχεια στον ΟΑΕΔ για την τυπική και ουσιαστική έγκριση μέσω του επόμενου ΔΣ του Οργανισμού, που είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τρίτη, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης, έτσι ώστε να δοθεί και η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων. Για την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος, με στόχο την επιτάχυνση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει ασχοληθεί επισταμένα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, κα Ράνια Αντωνοπούλου.

Στην πρώτη φάση το πρόγραμμα θα, αφορά 8άμηνη απασχόληση σε 2.297 ανέργους που θα στελεχώσουν hotspots, Κέντρα Φιλοξενίας και οποιαδήποτε άλλη δομή δημιουργηθεί, εντός της επικράτειας, για την υποστήριξη των προσφύγων,

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Για εργασίες στις οποίες από τη φύση τους απαιτείται νυχτερινή εργασία, οι αποδοχές θα ανέρχονται στα 539,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 665,95) για τους εργαζόμενους μέχρι 25 ετών και στα 619 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 763,73) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών, καθώς ειδικά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπεται η καταβολή νυχτερινής αμοιβής. Επισημαίνεται πως οι εργαζόμενοι που θα αλλάξουν τόπο διαμονής, προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μετεγκατάστασης, ύψους 200 ευρώ. Τη δαπάνη για το συγκεκριμένο επίδομα, θα αναλάβει ο ΟΑΕΔ, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μια πρόσθετη επιβάρυνση ύψους περίπου 3 εκατ ευρώ.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και σε δεύτερη φάση η οποία θα περιλαμβάνει την πρόσληψη για 8 μήνες άλλων 2.703 ανέργων. Συνεπώς, συνολικά και στις δύο φάσεις του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας θα απασχοληθούν 5.000 ωφελούμενοι.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020, και από εθνικούς πόρους.