Οικονομία

Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εως τέλος του 2016

Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εως τέλος του 2016 Παρατείνεται η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εως τέλος του 2016
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προς παράταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έως το τέλος του τρέχοντος έτους προσανατολίζονται εργοδότες και εργαζόμενοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το σχέδιο της επέκτασης της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ είναι έτοιμο και απομένει να μπουν οι τελικές υπογραφές ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργαζομένων (ΓΣΕΕ) και των εργοδοτών (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΒ).

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να διατηρηθούν όλοι οι κανονιστικοί όροι της σημερινής ΕΓΣΣΕ, αλλά και το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα υπάρχει ειδικός όρος που θα τονίζει ότι σε περίπτωση ανατροπής της απόφασης της 6ης Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (6ης ΠΥΣ), θα ξεκινήσουν άμεσα νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές για να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την 6η ΠΥΣ, από το 2012 και μετά, ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα υποχώρησε από τα 751 ευρώ μικτά που ήταν τότε, κατά 22% στα 586 ευρώ και ειδικά για νέους έως 25 ετών, κατά 32% στα 511 ευρώ. Η μνημονιακή δέσμευση θέλει να υπολογίζονται στο εξής οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, από τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του την οικονομική συγκυρία, την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Μάλιστα, για το λόγο αυτό πρέπει η κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά, το αργότερο έως την 1.1.2017.

Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι η μετενέργεια της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ λήγει στο τέλος Μαρτίου. Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας εκτιμούσε ότι η μετενέργεια μπορεί να διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου.