Οικονομία

Οι τεχνικές δυσκολίες δίνουν παράταση μέχρι τις 29/11 για την διασύνδεση POS - ERP

Οι τεχνικές δυσκολίες δίνουν παράταση μέχρι τις 29/11 για την διασύνδεση POS - ERP
Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου 2024, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν συστήματα ERP (Εμπορικά/Λογιστικά Προγράμματα Διαχείρισης) και έχουν τεχνικές δυσκολίες στη διασύνδεσή τους με τα POS, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική διασύνδεση.

Αυτή η προθεσμία δόθηκε με την απόφαση Α.1146/2024 της ΑΑΔΕ, η οποία τροποποιεί την προηγούμενη απόφαση Α.1157/2023.

Η νέα ρύθμιση αφορά σε επιχειρήσεις που δεν μπορούν να διασυνδέσουν τα POS με το ERP τους για τεχνικούς λόγους, δηλαδή επειδή το συγκεκριμένο ERP που χρησιμοποιούν δεν υποστηρίζει πλήρως τη διασύνδεση με τα διαθέσιμα POS. Οι τεχνικές αυτές αδυναμίες καταγράφονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Η απόφαση δίνει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να διορθώσουν αυτές τις τεχνικές αδυναμίες έως τα τέλη Νοεμβρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία για τη διασύνδεση των μέσων πληρωμής με τα ταμειακά συστήματα.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη προχωρήσει σε διασύνδεση POS και ταμειακών συστημάτων, αλλά δεν πληρούν πλήρως τα πρωτόκολλα επικοινωνίας που ορίζει η ΑΑΔΕ, παρέχεται προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις. Αυτό αφορά περιπτώσεις όπου, αν και έχει γίνει διασύνδεση, το POS επιτρέπει ακόμη τη χειροκίνητη εισαγωγή ποσού, κάτι που δεν είναι επιθυμητό σύμφωνα με τα πρωτόκολλα.