Οικονομία

Στην «ουρά» για σύνταξη και χωρίς χρήματα να επιβιώσουν ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ

Στην «ουρά» για σύνταξη και με χωρίς χρήματα να επιβιώσουν ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ Στην «ουρά» για σύνταξη και με χωρίς χρήματα να επιβιώσουν ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ
Χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, βρίσκονται σε εκκρεμότητα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν 37.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Από αυτές, 26.000 περίπου είναι σε καθεστώς προσωρινής σύνταξης, εισπράττοντας ένα ποσοστό της σύνταξης και 11.000 περίπου είναι σε μακροχρόνια αναμονή.

Παράλληλα ο ρυθμός έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης απο τον ΟΑΕΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλός, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μεγαλώνει.

Πολύ μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζεται σε όσους υπάγονται στο καθεστώς της διαδοχικής ασφάλισης. Ενώ, επίσης, σημαντική καθυστέρηση υπάρχει και σε όσους έχουν χρέη από εισφορές που πρόκειται να παρακρατηθούν από τη σύνταξη.

Ιδιαίτερα για όσους δεν παίρνουν ούτε καν την προσωρινή σύνταξη, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης και κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών διαβίωσης.