Πολιτική

Συνεχίζεται η κόντρα των δύο στρατοπέδων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Στο επίκεντρο η πρόταση για δημοψήφισμα

Συνεχίζεται η κόντρα των δύο στρατοπέδων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Στο επίκεντρο η πρόταση για δημοψήφισμα Φωτογραφία: intime
Η πρόταση δημοψηφίσματος για κοινή εκλογική κάθοδο της Κεντροαριστεράς διχάζει την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση γύρω απο το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος σχετικά με την προοπτική κοινής εκλογικής καθόδου των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου, λαμβάνει χώρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μια πλευρά, τα μέλη του οργάνου που υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα το κείμενο των 87 συνεχίζουν να αποτιμούν αρνητικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καταλογίζοντας ευθύνες στον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι 87 ζητούν δημοψήφισμα για συγκλίσεις στην Κεντροαριστερά

Παράλληλα, αρκετά μέλη της ΚΕ, μεταξύ των οποίων οι Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ζητούν να δοθεί ο λόγος στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπάρξει απόφαση, με την ευρύτερη δυνατή νομιμοποίηση, που θα δίνει εντολή για πρωταγωνιστικό ρόλο του κόμματος στη διαδικασία συμπόρευσης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς.

Όχι από Πολάκη στις συγκλίσεις

Ωστόσο, το ευρύτερο Κασσελακικό στρατόπεδο αντιτάσσεται στην πρόταση για δημοψήφισμα, με τον Παύλο Πολάκη να απαντά προσωπικά στον Γιάννη Ραγκούση, ασκώντας κριτική στο εγχείρημα των συγκλήσεων στην Κεντροαριστερά και τασσόμενος υπέρ της ανάγκης επαναπροσέγγισης των πολιτών που επέλεξαν να απέχουν, αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Παππάς δεν θέλει να βγει κόντρα σε Κασσελάκη

Επίσης, ο Νίκος Παππάς, μολονότι συμφωνεί με την ουσία της πολιτικής θέσης για κοινή εκλογική κάθοδο, τάχθηκε κατά της πρότασης για σχετικό δημοψήφισμα. Η στάση του Νίκου Παππά κατά του δημοψηφίσματος φαίνεται να επιλέγεται από τον ίδιο προκειμένου να μην ταυτιστεί με την εσωκομματική αντιπολίτευση στο εν λόγω ζήτημα.

Προς ψηφοφορία καταμέτρησης των στρατοπέδων

Όπως όλα δείχνουν, στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία επί της πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος. Αν και θα θεωρηθεί έκπληξη να χάσει την ψηφοφορία το Κασσελακικό στρατόπεδο και να περάσει η πρόταση, παρόλα αυτά η αναλογία υπέρ και κατά θα δώσει μια αποτύπωση των συσχετισμών που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο.

Αναλυτικά οι ομιλίες των βουλευτών στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Άνω κάτω η ΚΕ από την ομιλία Σπίρτζη

Bόμβες Σπίρτζη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του προέδρου του, Στέφανου Κασσελάκη - «Πρόεδρε εσύ υπονομεύεις τον εαυτό σου» είπε από το βήμα της ΚΕ.
Άνω κάτω έκανε την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Σπίρτζης. Όπως είπε πρώτη φορά θα παρακολουθήσει τη ρευστοποίηση κόμματος εν λειτουργία και κατηγορώντας τον πρόεδρο του για υποκρισία όταν μιλά για άμεση δημοκρατία αλλά αρνείται το εσωκομματικό δημοψήφισμα.

Ο πρώην υπουργός, ο οποίος όταν αποδοκιμάστηκε από μέρος του σώματος έκανε λόγο για δολοφονίες χαρακτήρων, ζήτησε από τον Στέφανο Κασσελάκη να δώσει στη δημοσιότητα ποιοι μισθοδοτούνται από το κόμμα κι αναρωτήθηκε γιατί δεν είπε τίποτα για τα "μαύρα" χρήματα και την υπονόμευση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον Βαγγέλη Αποστολάκη του είπε πως θα έπρεπε να είχε εξηγήσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν ταξίδεψαν στη Μακρόνησο γιατί «πολέμησαν οι παππούδες μας, για να λέμε ελεύθερα την πολιτική μας άποψη, όσους τραμπουκισμούς και χουλιγκανισμούς κι αν υποστούμε».

Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας για επιλεκτική ευαισθησία, αλλά και τον αδελφό του προέδρου και τα "τρολ" του Στέφανου Κασσελάκη.

«Μόνο εσύ έχεις αμφισβητήσει την προεδρία σου. Θα συνεχίσω να λέω όσα πιστεύω», κατηγόρησε τον κ. Κασσελάκη ο κ. Σπίρτζης.

Ραγκούσης: Δημοψήφισμα για ενιαίο ψηφοδέλτιο χωρίς διάλυση των κομμάτων

Ο Γιάννης Ραγκούσης τοποθετήθηκε εμφατικά υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των συγκλήσεων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, κάνοντας λόγο για το αίτημα της κοινωνίας να υπάρξει «ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ», ο οποίος «δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος».

Αναλυτικά σημεία από την τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση στην ΚΕ

-για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για τις ευθύνες κλπ ισχύουν όσα συνυπέγραψα με άλλα μέλη της ΚΕ.

Επιπροσθέτως:

-σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα:
«θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές;», ή με άλλα λόγια «θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;»

-Το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα.

-Πως; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση.

- Η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα


- Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει.

- Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του Προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα.

- Ενας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.

-το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα : «ποιος φταίει;».
Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί.

Γεροβασίλη: Είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ

Από την πλευρά της, Όλγα Γεροβασίλη, ξεκαθαρίζοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε την ανάγκη ανταπόκρισης του κόμματος στην κοινωνική απαίτηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τασσόμενη υπέρ της άμεσης διεξαγωγής σχετικού δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά σημεία ομιλίας της Όλγας Γεροβασίλη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

- ⁠Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή.

- Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλ.

- Είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση.

- Η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής.

- Όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση.

- Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται.

Θεοχαρόπουλος: Η ευθύνη του αρνητικού αποτελέσματος ανοίκει στον πρόεδρο

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό», ανέφερε στην ομιλία του ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καταλογίζοντας την ευθύνη στον Στέφανο Κασσελάκη, του οποίου επιλογή ήταν να μην συνεδριάζουν τα όργανα του κόμματος στην προεκλογική περίοδο επί μακρόν.

Τοποθετήθηκε παράλληλα υπέρ του να δοθεί ο λόγος στη βάση του κόμματος «για να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη πλειοδοτική παράταξη», ενώ απάντησε σε προσωπικό επίπεδο για την πρόσφατη απόλυση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά σημεία από την ομιλία του Θανάση Θεοχαροπούλου

- Στις εκλογες πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικο αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου.

- Συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό.

- Συνεδριάζει σημερα η Κ.Ε. του κόμματος που δεν συνεδρίασε ποτέ από το Συνέδριο έως σήμερα. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς αντικεμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται.

- Καταθέσαμε ένα κείμενο συμβολής δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και για αυτό το αποτέλεσμα και για τις ευθύνες και τις αιτίες του αποτελέσματος.

- Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι.

- Στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικου χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί;

- Μίλησε ο πρόεδρος για συμφωνία σε κλειστές πόρτες και είπε δεν πέτυχε ούτε το γαλλικό μέτωπο. Μα είναι δυνατόν; Ενώ χαιρετίσαμε το γαλλικό λαϊκό μέτωπο. Τόση ανασφάλεια;

- Όχι αλλά προσκόμματα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και η βάση.

- Είπε ο πρόεδρος εδώ δεν κατέχουμε την μοναδική αλήθεια. Είπε να ακούσουμε τα μέλη και τους φίλους. Και μετά ακούμε επιχειρήματα για να μην ακούσαμε την βάση και τα μέλη. Τόση υποκρισία.

- Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα. Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρα; Τότε οποιο κομμα ειχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος.

- Και κάτι προσωπικό, καταθέτω πόθεν έσχες 12 χρόνια τώρα και τότε ειχα περισσότερα χρήματα από την δουλειά μου σε σχέση με όσα έχω τώρα. Γιατί στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραιτήθηκα από την καρέκλα του Ειδικού Γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ και τώρα βλέπω με τον ίδιο τρόπο να κλείνει η Αυγή. Διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ για τη θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν ψηφίσω. Για τις θέσεις μου. Τις θέσεις μου και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι. Και τώρα έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία η οποία την ίδια στιγμή λέει ότι χρηματίσθηκαμε οι 153 βουλευτές για την συμφωνία των Πρεσπών. Και συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελακη για την αυτοκάθαρση που κανει, εννοώντας όσα κάνει απέναντι μας για τις πολιτικές μας απόψεις!

- Κλείνω με το να σας καλέσω να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη Προοδευτική παράταξη. Χωρις ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ.

Παππάς: Η πρόταση για δημοψήφισμα παραβιάζει ανοιχτές θύρες

Υπέρ της εκλογικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων τοποθετήθηκε ο Νίκος Παππάς, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και η πορεία προς τον μετασχηματισμό του. Ωστόσο, τάχθηκε κατά της πρότασης για σχετικό εσωκομματικό δημοψήφισμα, αναφέροντας πως "παραβιάζει ανοικτές θύρες".

Αναλυτικά σημεία τοποθέτησης Νίκου Παππά στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

- Να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων.

- Αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων.
Δεν έχει θεμελιώθει ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμελια μιας εκλογικής συνεργασίας.

- Το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο.

- Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες.

Πολάκης: Η λογική να ενωθούμε με το ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην καταστροφή

Κατά της επιλογής συνεννοήσεων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης, θέτοντας ως προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ την ανάδειξη ενός κυβερνητικού προγράμματος το οποίο θα έρχεται σε σύγκρουση με τη διαπλοκή και θα επιτρέψει στην Κουμουνδούρου να προσεγγίσει τους περίπου 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους της προοδευτικής παράταξης που απείχαν. Κατά την ομιλία του, ο Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε προσωπικά στον Γιάννη Ραγκούση και σε όσα αυτός διατύπωσε υπέρ της ανάγκης συγκλήσεων των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Αναλυτικά σημεία από την ομιλία του Παύλου Πολάκη στη Κεντρική Επιτροπη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Ο ίδιος τα δημοσιοποίησε στη σελίδα του στο Facebook μαζί με σχετικό βίντεο.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02bhh2ythAHZvDgfonkL9JgTTJE4Cgfvtu6zGL4K3SV9bo7qBvfNS6gTXEAXCPkEo6l&id=100007004708966}

1)Για να υπαρξει εναλλακτικος πολος διακυβερνησης και να μην ξανακερδισει ο Μητσοτακης πρεπει κατ αρχην να ΠΕΙΣΟΥΜΕ το 1.000.000 ψηφοφορους του αριστερου δημοκρατικου στρατοπέδου που χασαμε προς την αποχη ,να επανελθουν στην ενεργο πολιτική δραση και να ψηφίσουν στις επομενες εκλογες!!

2) Για να γινει αυτο πρεπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπεμψει ενα σοβαρο ,συγκεκριμενο σε συγκρουση με τη διαπλοκη ,με αναδιανομη απο το μεγαλο πλουτο προς τη μισθωτη εργασια και τους μικρομεσαιους ,με περιγραφη της παραγωγικής ανασυγκροτησης ανα περιφερεια ,με ισχυρο κοινωνικο κρατος,με αποκατάσταση της αξιας της εργασιας με βαθειες αλλαγές στηΔικαιοσυνη,ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που πρεπει να εκπεμφθεί ΚΑΙ απο το Καταστατικο συνεδριο του Οκτωβρίου.

3) Με βαση αυτο το προγραμμα ως το νεο συγχρονο κοινωνικο συμβολαιο ,θα καλεσουμε τις κοινωνικες και πολιτικες δυναμεις για συνεργασια!

Αλλιως η λογικη να ενωθούμε οπως-οπως με το Πασοκ για να μην χαθουμε ,ειναι γραμμη που οδηγει σε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Καλπάκης: Οι προτάσεις Κασσελάκη οδηγούν στη ρευστοποίηση του κόμματος

Σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη επιφύλασσε κατα την ομιλία του ο Στέργιος Καλπάκης, κατηγορώντας τον ότι οι προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Κουμουνδούρου "οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος".

Αναλυτικά σημεία του Στέργιου Καλπάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο. Βρείτε τα για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής.

Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος.

Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι «κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους», αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω - κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού».