Οικονομία

Παραδείγματα για τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα

Παραδείγματα για τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα Παραδείγματα για τα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα
Με την καταβολή ενός μέρους από τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων θα μπορούν να παραλάβουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους τις οποίες κατέθεσαν στα τέλη του 2015 γα να αποφύγουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας και του φόρου πολυτελείας.

Σχετική διάταξη νόμου έχει επεξεργαστεί το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με στόχο σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει ανάκτηση πινακίδων:

- Για ένα μήνα, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Για τρεις μήνες, με την καταβολή τελών που αντιστοιχούν σε τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

- Για το υπόλοιπο του έτους, καταβάλλοντας τέλη που αντιστοιχούν στον αριθμό των μηνών που απομένουν με προσαύξηση δύο μηνών δια 12.

Αναλυτικά παραδείγματα

Ειδικότερα, η σκέψη είναι να εφαρμοστεί μεταξύ άλλων μια αναλογία ένα προς δύο. Π.χ. για έναν μήνα κυκλοφορίας ο κάτοχος θα πρέπει να καταβάλλει δύο μήνες από τα ετήσια τέλη. Αν δηλαδή το συνολικό κόστος για ένα Ι.Χ. ανέρχεται σε 360 ευρώ τον χρόνο (30 ευρώ/μήνα), τότε το ποσό που πρέπει να πληρωθεί για ένα μήνα κυκλοφορίας ανέρχεται σε 60 ευρώ.

Για χρονικό διάστημα 60 ημερών, τα χρήματα θα είναι 120 ευρώ, ενώ για τρεις μήνες το ποσό αντιστοιχεί εκ νέου σε τέσσερις. Από εκεί και έπειτα, η επιβάρυνση αντιστοιχεί στο πλήθος των μηνών που θα γίνεται χρήση του αυτοκινήτου, με προσαύξηση δύο μηνών. Π.χ. για τέσσερις μήνες, ο κάτοχος πρέπει να καταβάλει 4+2 μήνες από τα τέλη (στην προκειμένη περίπτωση 180 ευρώ). Για πέντε μήνες, 5+2 (210 ευρώ) και για έξι, 6+2 (240 ευρώ) κ.λπ.

Το μέτρο αυτό, πάντως, δεν αποκλείεται να προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων που αντιπροτείνουν την πληρωμή τελών μόνο για το χρονικό διάστημα χρήσης του αυτοκινήτου χωρίς προσαύξηση επιπλέον μηνών.