Οικονομία

ΙΚΑ: Ασφάλιση και για τα σύμφωνα συμβίωσης

ΙΚΑ: Ασφάλιση και για τα σύμφωνα συμβίωσης ΙΚΑ: Ασφάλιση και για τα σύμφωνα συμβίωσης
Δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές υγειονομικής περίθαλψης δίδεται σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (σ.σ. όπως και σε εκείνα που έχουν συνάψει γάμο), εφόσον το σύμφωνο αυτό έχει καταρτιστεί στην Ελλάδα ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής μετά την 24η/12/2015.

Δικαίωμα στην ασφάλιση για παροχή υγειονομικής περίθαλψης έχουν και τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του ΙΚΑ, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σύμφωνο αυτό να έχει καταρτιστεί στην Ελλάδα, ή ενώπιον ελληνικής προξενικής αρχής, μετά την έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου (ν.4356/2015), δηλαδή μετά τις 24 Δεκεμβρίου 2015. Ειδικά για όσα σύμφωνα συμβίωσης έχουν καταρτιστεί νωρίτερα από τη συγκεκριμένη ημερομηνία σύμφωνα με προηγούμενη νομοθεσία (ν.3719/2008), θα πρέπει να υπαχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου (ν.4356/2015) με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας καταχωρείται στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου. Ως έναρξη ισχύος του συμφώνου συμβίωσης θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης και καταχώρησης αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου του τόπου κατοικίας των προσώπων που αφορά.

Για το χαρακτηρισμό μέλους οικογένειας ασφαλισμένου ή συνταξιούχου και τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης για παροχές περίθαλψης σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προσκόμιση στο Υποκατάστημα του ΙΚΑ αποσπάσματος ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί η υπαγωγή του στις διατάξεις του Ν.4256/15.