Οικονομία

Κρήτη: Συνεργασία για την ενίσχυση των υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας

Κρήτη: Συνεργασία για την ενίσχυση των υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας Κρήτη: Συνεργασία για την ενίσχυση των υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας
Πλαίσιο Αντίληψης και Συνεργασίας με σκοπό την την ενίσχυση των υπηρεσιών σε θέματα ψυχικής υγείας, υπέγραψαν η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Κέντρο Υγείας Μοιρών, η Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού και «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου καθώς και ο δήμος Φαιστού.

Σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, το κοινό πλαίσιο δράσης που υπεγράφη, προβλέπει δράσεις για την υποστήριξη της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠAΓΝΗ.

Επίσης προβλέπει δράσεις για την υποστήριξη του Κέντρου Ημέρας που λειτουργεί τώρα άτυπα από τις υπηρεσίες του δήμου και εθελοντές.

Επιπλέον προβλέπει διαδικασίες διασυνδετικής μεταξύ των μερών, αλλά και με άλλους φορείς (π.χ. κέντρα ψυχικής υγείας, μονάδες απεξάρτησης, ξενώνες φιλοξενίας, παιδοψυχιατρική κλινική), όπου παραπέμπονται περιστατικά ιδιαίτερου χαρακτήρα με στόχο την εξασφάλιση του θεραπευτικού συνεχούς, σε μια προσπάθεια μείωσης των υποτροπών και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των χρηστών των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπεται η στενή συνεργασία με κοινοτικές, κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δράσεις για την υποστήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης ως μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και δράσεις για την παροχή εξατομικευμένης ψυχικής υγείας, όπως ιδίως για την κατ' οίκον νοσηλεία και φροντίδα.

Επίσης προβλέπεται η ανάπτυξη προγραμμάτων τηλεψυχιατρικής και εναλλακτικών τρόπων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στους δημότες που έχουν δυσκολία πρόσβασης στις δομές ψυχικής υγείας, η συνέργεια για την ανάπτυξη νέων δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, δράσεις για την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων πρώιμης διάγνωσης των διαταραχών της μνήμης και της κατάθλιψης.

Ακόμη προβλέπει νέους τομείς προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου τρόπου παροχής της φροντίδας για την ψυχική υγεία καθώς και τη διοργάνωση προγραμμάτων για την επανάκτηση των χαμένων δεξιοτήτων των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την επανένταξη και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση αυτών στο κοινωνικό σύνολο καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων για την ψυχική υγεία.