Οικονομία

Ρωμανιάς: Οι παγίδες της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις

Ρωμανιάς: Οι παγίδες της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις Ρωμανιάς: Οι παγίδες της προσωπικής διαφοράς για τις συντάξεις
Στην εκτίμηση ότι με τη νέα Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, θα συνεχιστεί η «αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και η αμφιβολία για τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των συνταξιούχων (αλλά και των εν ενεργεία ασφαλισμένων)», προβαίνει ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς.

Εκφράζοντας σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επισημαίνει σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στη «Φωνή των Συνταξιούχων της ΔΕΗ», ότι στο κείμενο του σχεδίου νόμου για το Ασφαλιστικό αναφέρεται ρητώς ότι θα καταβάλλονται 12 συντάξεις το χρόνο. Αυτό, κατά τον κ. Ρωμανιά σημαίνει ότι «δεν υπάρχει πλέον πιθανότητα επαναφοράς των δώρων και του επιδόματος αδείας. Δηλαδή αποκλείεται πλέον (στο διηνεκές κατά το Υπουργείο), η εφαρμογή των Αποφάσεων του ΣτΕ που έχουν κρίνει αντισυνταγματική την κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.

Ειδικά για το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, ο κ. Ρωμανιάς διαπιστώνει ότι «παραμένει ασαφές τι θα γίνει με τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων από το 2019 και μετά». Εκτιμά ότι υπάρχουν δύο πιθανότητες. Σύμφωνα με την πρώτη πιθανότητα «από την 1.1.2019 διακόπτεται η καταβολή της προσωπικής διαφοράς και καταβάλλεται μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην (επανυπολογισμένη) σύνταξη». Η δεύτερη πιθανότητα είναι η προσωπική διαφορά να εξακολουθήσει να καταβάλλεται και μετά την 1.1.2019 «αλλά διαδοχικώς μειούμενη λόγω συμψηφισμού της με τις εκάστοτε αυξήσεις των συντάξεων των νέων (από 1.1.2016) συνταξιούχων. Έτσι θα έχουμε σταδιακή προσαρμογή των παλαιών με τους νέους συνταξιούχους». Το ερώτημα που παραμένει, κατά τον κ. Ρωμανιά, είναι τι θα συμβεί αν όχι μόνο δεν υπάρξουν αυξήσεις στους νέους συνταξιούχους, αλλά «ενδεχομένως υπάρξουν και νέες μειώσεις στις συντάξεις των νέων, οπότε αυτές θα πλήξουν προφανώς και τους παλιούς συνταξιούχους με κίνδυνο οι παλαιοί να έχουν διπλή ζημιά (και την προσωπική διαφορά να χάσουν αλλά και τις νέες μειώσεις να υποστούν)».

Ξεχωριστή αναφορά πραγματοποιεί ο κ. Ρωμανιάς στο σκέλος της αύξησης των εισφορών, μέτρο από το οποίο το υπουργείο Εργασίας προσδοκά 550 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση. Ο πρώην ΓΓΚΑ εκφράζει την απορία, «πού θα βρει αυτό το ποσόν το υπουργείο Εργασίας, αν οι δανειστές απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση αύξησης των εισφορών. Άμεση λύση φαίνεται να αποτελεί η ανάλογη μείωση των κύριων συντάξεων», καταλήγει ο κ. Ρωμανιάς.