Οικονομία

Ασφαλιστικό: Συντάξεις με αφετηρία τις αποδοχές από το 2002 και μετά

Ασφαλιστικό: Συντάξεις με αφετηρία τις αποδοχές από το 2002 και μετά
Το 2002 πρόκειται να οριστεί ως έτος – αφετηρία και βάση, για τον υπολογισμό των συντάξεων του 2016. Το υπουργείο Εργασίας, διαπίστωσε ότι πριν από την παραπάνω χρονιά, είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν τα μισθολογικά στοιχεία των ασφαλισμένων, αφού το σύστημα δεν είχε λάβει ψηφιακή μορφή.

Έτσι, μπροστά στον κίνδυνο να επικρατήσει «χάος» και να προκληθεί πρακτικά αδυναμία υπολογισμού νέων συντάξεων, φαίνεται ότι το υπουργείο Εργασίας καταλήγει στην αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιοποιημένων στοιχείων που υπάρχουν από το 2002 και μετά, για την έκδοση των συντάξεων του τρέχοντος έτους.

Αυτό σημαίνει ότι για το 2016, θα προκύψουν συντάξεις με βάση τα μισθολογικά στοιχεία της τελευταίας 15αετίας. Σύμφωνα με την «Ημερησία», για τα επόμενα έτη θα διατηρηθεί το ίδιο έτος βάσης, άρα θα αυξάνονται σταδιακά τα χρόνια που θα λαμβάνονται υπόψη (π.χ. για το 2017, θα ληφθούν υπόψη 16 μισθολογικά έτη κοκ).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, απομένει να λάβει την έγκριση των θεσμών, αφού το αρχικό σενάριο στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ήθελε ο υπολογισμός των συντάξεων να γίνεται βάσει των μισθολογικών στοιχείων από το σύνολο του εργασιακού βίου. Αυτή η παράμετρος, δηλαδή η χρήση της τελευταίας 15αετίας, εκτιμάται από ειδικούς της Κοινωνικής Ασφάλισης, ότι είναι ευνοϊκή για τους ασφαλισμένους, σε σχέση με την αρχική πρόταση, αλλά εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν θα γίνει αποδεκτή και από τους θεσμούς.

Σε κάθε περίπτωση, η χρήση της καλύτερης πενταετίας, δεκαετίας  ή ακόμα και διετίας, όπως ίσχυε έως σήμερα σε διάφορα Ταμεία, θα πάψει να εφαρμόζεται, γεγονός που θα οδηγήσει σε μικρότερες συντάξεις σε σχέση με τώρα.