Οικονομία

Πώς «χάνονται» και ασφαλιστικές παροχές

Πώς «χάνονται» και ασφαλιστικές παροχές
Του Μάκη Σιάρκου Κληρονόμοι θανόντος δεν μπορούν να λάβουν ανείσπρακτη σύνταξη. Κάτοικος εξωτερικού ενώ έχει κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, την περιμένει «καρτερικά» επί δύο χρόνια. Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις πολιτών που βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν το δαιδαλώδες πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Τα ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας του κρατικού τομέα είναι πολλά και ταλαιπωρούν χιλιάδες συνανθρώπους μας.

Οργανωτικά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται στους ασφαλιστικούς φορείς, διογκώνονται, μάλιστα, περισσότερο με την αποχώρηση μεγάλου μέρους υπαλλήλων και τη μη αναπλήρωση των κενών.

Η υποστελέχωση αυτή, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, δημιουργεί προβλήματα στην έκδοση ασφαλιστικών παροχών, οι οποίες εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο τμήμα αγαθών, άρρηκτα συνδεδεμένων με την αξιοπρεπή διαβίωση των ασφαλισμένων. Συνεπώς, οι ασφαλιστικοί φορείς οφείλουν να ενεργούν έτσι ώστε να προστατεύουν και να διασφαλίζουν τα δικαιώματά των πολιτών.

Κατά τη διερεύνηση υπόθεσης σχετικής με καταβολή ποσών σε κληρονόμους θανόντος, ο Συνήγορος διαπίστωσε ότι υπήρχε αδυναμία εμφάνισης της πληροφορίας για τις ανείσπρακτες συντάξεις μέσω των πληροφοριακών συστημάτων. Έτσι, κρίθηκε αναγκαίο να επικοινωνήσουν τα αρμόδια υποκαταστήματα του ΙΚΑ με την Επιχειρησιακή Ομάδα της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης, για να παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να προχωρήσουν στην καταβολή των ανείσπρακτων συντάξεων. Με την παρέμβαση του Συνηγόρου το πρόβλημα διευθετήθηκε.

Σε άλλη περίπτωση, με τη διαμεσολάβηση του Συνηγόρου, εκδόθηκε απόφαση συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατοίκου εξωτερικού. Ωστόσο, ο πολίτης διαμαρτυρήθηκε εκ των υστέρων γιατί μετά το πέρας δύο ετών από την έκδοσή της η αιτούμενη παροχή δεν είχε ακόμα καταβληθεί. Ύστερα από νεότερη παρέμβαση του Συνηγόρου, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατέβαλε στον τραπεζικό λογαριασμό του αναδρομικά τις οφειλόμενες συντάξεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ενήργησε γρήγορα, ωστόσο όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Η πλημμελής εφαρμογή του ισχύοντος κοινωνικού και ασφαλιστικού πλαισίου, η προσκόλληση των ασφαλιστικών φορέων στο γράμμα του νόμου, καθώς επίσης και η ανεπαρκής ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματά τους καταλήγουν στην απώλεια ασφαλιστικών παροχών, γεγονός που πλήττει ιδιαίτερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.