Επιστήμη

Δώστε όνομα σε ένα …εφήμερο φεγγάρι

Δώστε όνομα σε ένα …εφήμερο φεγγάρι Φωτογραφία: NASA
Η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) και το δημόσιο ραδιόφωνο της Ν. Υόρκης, προσκαλούν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να προτείνουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου ένα όνομα για ένα από τα εφήμερα φεγγάρια της Γης. Το όνομα που θα κερδίσει θα αναγνωριστεί επίσημα από την Ένωση.

Για χιλιετίες, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει βαθιές συνδέσεις με αντικείμενα στον νυχτερινό ουρανό, δίνοντάς τους ονόματα και αποδίδοντάς τους ιστορίες εμπνευσμένες από την κουλτούρα τους και από την προσωπική τους κατανόηση του κόσμου.

Οι καμπάνιες ονοματοδοσίας τονίζουν αυτές τις συνδέσεις και παρέχουν στο παγκόσμιο κοινό την ευκαιρία να επιδείξει την δημιουργικότητά του. Μια τέτοια καμπάνια με τίτλο: «Name a Quasi-Moon!», έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο και ολοκληρώνεται τέλος Σεπτεμβρίου.

Το φεγγάρι που θαυμάζουμε είναι το μοναδικό φεγγάρι της Γης, σύμφωνα με τους αστρονόμους. Ωστόσο, δεν είναι το μόνο αντικείμενο που έλκεται από την Γη, καθώς ένα πλήθος αντικειμένων κοντά της και νέφη σκόνης είναι επίσης παγιδευμένα στη γήινη βαρύτητα, τα οποία ονομάζονται “οιονεί δορυφόροι” ή εφήμερα φεγγάρια.

Στην αρχή του έτους ο Latif Nasser, συμπαρουσιαστής του επιστημονικού podcast Radiolab, ζήτησε από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) να κατονομάσει ένα τέτοιο ‘παρά τρίχα’ φεγγάρι της Αφροδίτης, αφού παρατήρησε ένα τυπογραφικό λάθος σε έναν χάρτη του Ηλιακού Συστήματος. Ένα νήμα tweet του Nasser έγινε viral, ανοίγοντας την ‘όρεξη’ στους ακροατές να μάθουν περισσότερα για αυτή την συναρπαστική κατηγορία αντικειμένων.

Δημιουργήθηκε έτσι μια σύνδεση μεταξύ της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) και του βραβευμένου επιστημονικού podcast του WNYC, Radiolab, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να προσκαλέσουν ένα παγκόσμιο κοινό να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα της αστρονομίας μέσω ενός νέου διαγωνισμού ονοματοδοσίας για ένα από τα εφήμερα φεγγάρια της Γης.

Αυτά τα ‘σχεδόν’ φεγγάρια ενός πλανήτη είναι αστεροειδείς που περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο και ακολουθούν μια διαδρομή παρόμοια με αυτή του πλανήτη. Λόγω της σχετικής κίνησης των δύο αντικειμένων, φαίνεται σαν ο αστεροειδής να περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη από την οπτική γωνία ενός παρατηρητή στην επιφάνεια του πλανήτη. Εάν ένα τέτοιο φεγγάρι βρίσκεται κοντά στη Γη, μπορεί να φαίνεται σαν να έχουμε νέα σελήνη, παρόλο που επηρεάζεται ελάχιστα από την βαρυτική έλξη της Γης.

Λαμβάνοντας μέρος στον διαγωνισμό «Name a Quasi-Moon!», οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να αφήσουν το σημάδι τους στον ουρανό μας με επίσημη αναγνώριση από την παγκόσμια αρχή που είναι υπεύθυνη για την ονοματοδοσία αντικειμένων στο Ηλιακό μας Σύστημα και όχι μόνο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συγκεντρώνουμε τους ανθρώπους γύρω από κάτι που μας ενώνει σε ζώνες ώρας, εθνικά σύνορα, γλώσσες και κάθε είδους διαφορές – γύρω από τον ​​κοινό μας ουρανό», δήλωσε ο Latif Nasser, συμπαρουσιαστής του Radiolab. «Διασκέδασα τόσο πολύ βοηθώντας να ονομάσουμε το ‘παρά τρίχα’ φεγγάρι της Αφροδίτης Zoozve που ήθελα όλος ο κόσμος να έχει την ίδια ευκαιρία. Αυτή την φορά, είναι για ένα τέτοιο φεγγάρι της Γης – ένα δικό μας!! Ανυπομονώ να ακούσω τα ονόματα που επινοούν οι άνθρωποι για τον περίεργο ροκ σταρ γείτονά μας και, ακόμα πιο σημαντικό, να εμπλέξω ένα παγκόσμιο κοινό στην χαρά και το θαύμα της επιστήμης!»

Ο διαγωνισμός ‘τρέχει’ σε τέσσερις φάσεις:

1 Ιουνίου - 30 Σεπτεμβρίου: Οι άνθρωποι από παντού μπορούν να υποβάλουν ένα όνομα και μια σύντομη περιγραφή μέσω του ιστότοπου του διαγωνισμού.

Οκτώβριος: Μια ομάδα προσωπικού του Radiolab, μέλη της IAU και ειδικοί προσκεκλημένοι σύμβουλοι θα επιλέξουν 10 φιναλίστ.

Αρχές Νοεμβρίου: Το Radiolab και η IAU θα δημοσιεύσουν τα ονόματα που έχουν επιλεγεί και θα διοργανώσουν μια λαϊκή ψηφοφορία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για να αποφασιστεί το τελικό όνομα.

Μέσα Ιανουαρίου 2025: Το όνομα του νικητή θα ανακοινωθεί επίσημα στο Δελτίο της Ομάδας Εργασίας της IAU για την Ονοματοδοσία Μικρών Σωμάτων (WGSBN).

Τα 10 ονόματα των φιναλίστ θα επιλεγούν με βάση τη συμμόρφωσή τους στην σύμβαση ονοματοδοσίας που ορίζεται από το WGSBN, την δημιουργικότητα και την μοναδικότητα του ονόματος, αλλά και με την συνάφειά του με την επιστήμη των εφήμερων φεγγαριών, όπως περιγράφεται στην συνοδευτική αναφορά.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, ανατρέξτε στους κανόνες του διαγωνισμού.

Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό μπορούν να συμπληρώσουν αυτή την φόρμα και να την υποβάλουν διαδικτυακά.