Οικονομία

Εκτός ασφαλιστικού ν/σ οι βουλευτές - Τι απαντά ο Κατρούγκαλος

Στο απυρόβλητο απο τις περικοπές συντάξεων οι βουλευτές - Τι απαντά ο Κατρούγκαλος Στο απυρόβλητο απο τις περικοπές συντάξεων οι βουλευτές - Τι απαντά ο Κατρούγκαλος
Την ώρα που το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, περικοπές σε εφάπαξ και μερίσματα, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως και 30%, αλλά και μόνιμους μηχανισμούς μείωσης των παροχών, ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες μένουν στο απυρόβλητο.

Εκτός Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), λοιπόν, θα μείνουν οι βουλευτές και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού. Έτσι, δεν θα υποστούν ούτε τις όποιες περικοπές αποφασιστούν για ποσά σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, ούτε και τις έμμεσες μειώσεις από την επιβολή πλαφόν (2.304 ευρώ για μία σύνταξη και 3.072 ευρώ για άθροισμα συντάξεων), όπως θα ισχύσει για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους – συνταξιούχους, από το 2017 και μετά.

Ο λόγος που επικαλείται γι' αυτή την εξαίρεση το υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο Γ. Κατρούγκαλος που το πρωί μίλησε στον ΑΝΤ1, είναι ότι οι βουλευτές λαμβάνουν σύνταξη κατ' απονομή και όχι σύμφωνα με τις διαδικασίες συνταξιοδότησης που ισχύουν γενικότερα, δηλαδή όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης. Συνεπώς, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στον ΕΦΚΑ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες:

- Οι παθόντες από τρομοκρατική ενέργεια ή βίαιο συμβάν.
- Όσοι δικαιούνται πολεμική σύνταξη ή σύνταξη αναπήρου οπλίτη ειρηνικής περιόδου ή σύνταξη Εθνικής Αντίστασης ΟΓΑ, ή ανασφάλιστου αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης.
- Οι λογοτέχνες – καλλιτέχνες που δικαιούνται σύνταξη από το Δημόσιο.
- Οι βουλευτές και τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού.
- Όσοι λαμβάνουν προσωπικές συντάξεις.
- Όσοι δικαιούνται σύνταξη αναπηρίας η οποία προήλθε εξαιτίας της Υπηρεσίας και ένεκα αυτής.