Οικονομία

Νέα πλαφόν στην συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων

Νέα πλαφόν στην συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων Νέα πλαφόν στην συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων
Νέα όρια συνταγογράφησης για διαγνωστικές εξετάσεις που αποζημιώνονται απο τον ΕΟΠΥΥ προβλέπει νέα απόφαση του Υπουργείου Υγείας που πήρε  ήδη ΦΕΚ.

Σύμφωνα με την απόφαση, το οριζόµενο αριθµητικό όριο εξετάσεων ανά παραπεµπτικό, ισχύει για όλα τα παραπεµπτικά που θα εκδοθούν την ίδια ηµεροµηνία, στον ίδιο ΑΜΚΑ και µέχρι 4 (τέσσερις) ηµερολογιακές ηµέρες µετά.

Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου ορίου συνταγογράφησης από τον κλινικό ιατρό, το διαγνωστικό εργαστήριο δεν αποζημιώνεται και δεν υποχρεούται να εκτελεί μέσω ΕΟΠΥΥ τις εξετάσεις που υπερβαίνουν το όριο συνταγογράφησης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει ο κλινικός ιατρός να προσαρμοστεί στα ανώτατα όρια, τα οποία ενσωματώθηκαν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ. Σημειώνεται ότι ενδέχεται να υπάρξει επιβολή κυρώσεων σε ιατρούς σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση για τον ίδιο ΑΜΚΑ ασφαλισμένου επιτρέπεται η συνταγογράφηση και εκτέλεση της ίδιας εξέτασης μία φορά εντός διαστήματος 20 ημερών.

Για τις κάτωθι εξετάσεις, το ανωτέρω χρονικό όριο είναι 4 ημέρες:
− Γενική Αίματος
− Χολερυθρίνη
− CPK, CPK − MB
− Ηλεκτρολύτες (Κάλιο, Νάτριο, Ασβέστιο)
− Σάκχαρο
− Ουρία
− Κρεατινίνη
− Αμυλάση
− INR,PT,PTT
−B− Χοριακή γοναδοτροπίνη
− Γενική Ούρων
− CRP ποσοτικό
− Ακτινογραφίες ανά όργανο με πάθηση
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η συνταγογράφηση κατά παρέκκλιση της ανωτέρω ορισθείσας χρονικής περιόδου με εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση του ιατρού.

Απαγορεύεται η συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρούς αμιγώς εργαστηριακών ειδικοτήτων και συγκεκριμένα Βιοπαθολόγους, Ακτινοδιαγνώστες, Κυτταρολόγους και Παθολογοανατόμους, με την εξαίρεση της ειδικότητας των Ακτινοδιαγνωστών − Επεμβατικών Ακτινολόγων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ιατρικές πράξεις και
διαγνωστικές εξετάσεις.

δείτε εδώ την απόφαση