Market Maven

Η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης σε τουρίστες, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Alpha Bank και η ΗΛΕΚΤΩΡ

Η συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης σε τουρίστες, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών της Alpha Bank και η ΗΛΕΚΤΩΡ Φωτογραφία: PEXELS Photo by Michael Fischer
Φαρμακευτική κάνναβη σε τουρίστες

Γνωστή εδώ και καιρό ήταν στις επιχειρήσεις που παράγουν και διανέμουν προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα, η απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να επιτρέψει στους τουρίστες που λαμβάνουν θεραπεία με σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης στις χώρες τους, να συνταγογραφούν τα φάρμακα τους και ενώ βρίσκονται στη χώρα μας.

Η διαρροή της σχετικής πρωτοβουλίας ήταν τόσο ευρεία που ακόμη και διαδικτυακές πλατφόρμες αναζήτησης ιατρικών υπηρεσιών, έσπευσαν να ανοίξουν χώρους προβολής για γιατρούς ειδικοτήτων που μπορούν να συνταγογραφούν τα σχετικά σκευάσματα (Pain Relief Clinics). Ωστόσο, η αγορά τελεί σε σύγχυση για την πρωτοβουλία Γεωργιάδη και τις πραγματικές στοχεύσεις της.

Η στήλη επικοινώνησε με φαρμακευτική εταιρεία που διανέμει προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε πως στη βάση της εγκυκλίου που εξέδωσε στις 28 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας, η συνταγογράφηση σε πολίτες τρίτων χωρών και σε Ευρωπαίους πολίτες που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ θα γίνεται από Έλληνες ιατρούς, αλλά δεν θα επιβαρύνει τον ΕΟΠΠΥ και το κόστος θα αναλαμβάνεται στο ακέραιο από τους τουρίστες - ασθενείς.

Η προστασία των ασθενών;

Εκπρόσωπος άλλης φαρμακευτικής εταιρείας μας αποσαφήνισε πως τόσο η Κοινοτική Οδηγία 2011/24/ΕΕ περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, όσο και η Κοινοτική Οδηγία 2012/52/ΕΕ σχετικά με τη θέσπιση μέτρων, που διευκολύνουν την αναγνώριση των ιατρικών συνταγών, προβλέπουν πως οι συνταγές από γιατρό μιας χώρας της ΕΕ ισχύουν σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ στη βάση της λεγόμενης «διασυνοριακής ιατρικής συνταγής» και πως δεν υπάρχει λόγος η συνταγογράφηση να γίνεται από Έλληνες ιατρούς. Αλλά η εγκύκλιος Γεωργιάδη δεν αφορά στην περίπτωση ενός τουρίστα που ήδη παίρνει αγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα διαμονής του και απλά θα διευκολυνθεί να λάβει την αντίστοιχη αγωγή επί ελληνικού εδάφους στην Ελλάδα. Η εγκύκλιος Γεωργιάδη παρακάμπτει τη «διασυνοριακή ιατρική συνταγή» και δεν λαμβάνει υπόψη τους αυστηρούς περιορισμούς της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ.

Η εν λόγω Οδηγία μεταξύ άλλων προβλέπει πως «τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι υπάρχουν μηχανισμοί για την προστασία των ασθενών και για την άσκηση ενδίκων μέσων σε περίπτωση βλάβης από υγειονομική περίθαλψη που παρασχέθηκε στο έδαφός τους και ότι οι μηχανισμοί αυτοί είναι κατάλληλοι για τη φύση ή το βαθμό του κινδύνου. Εν τούτοις, αρμόδια για να καθορίζουν τη φύση και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μηχανισμού αυτού θα πρέπει να είναι τα κράτη μέλη». Για ποιον μηχανισμό προστασίας των ασθενών μιλάμε όταν θα μπορεί οποιοδήποτε τουρίστας με το διαβατήριο του να λαμβάνει συνταγή για σκευάσματα τετραϋδροκανναβινόλης , χωρίς να υπάρχει υποχρέωση απόδειξης του ιατρικού του ιστορικού, κάτι που στην εποχή μας μπορεί να γίνει με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν λοιπόν προκύψουν πραγματικές επιπλοκές από τη συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης από Έλληνες ιατρούς σε ξένους τουρίστες τότε θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες στους εμπνευστές της εγκυκλίου και όχι μόνο στους πρόθυμους να συνταγογραφήσουν ιατρούς .

Στην Motor Oil η ΗΛΕΚΤΩΡ

Χθες έπεσαν οι τελικές υπογραφές μεταξύ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Motor Oil για την πώληση του 94,44% της ΗΛΕΚΤΩΡ έναντι 114,7 εκατ. ευρώ. Πλέον η μόνη βασική εκκρεμότητα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή είναι το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αποκτώντας την ΗΛΕΚΤΩΡ η Motor Oil αποκτά τόσο assets, όσο και συμβάσεις κατασκευαστικών έργων μεγάλου ύψους. Μεταξύ αυτών των assets 4 μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων με συνολική δυναμικότητα άνω των 700.000 τόνων ετησίως, 2 μονάδες επεξεργασίας κλινικών αποβλήτων, καθώς και 4 έργα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, με συνολική ισχύ άνω των 33 MW. Αξίζει να σημειωθεί πως το κατασκευαστικό ανεκτέλεστο της ΗΛΕΚΤΩΡ ανέρχεται στα 75,1 εκατ. ευρώ και το λειτουργικό στα 36,5 εκατ. ευρώ, με επιπλέον δικαιώματα προαίρεσης αξίας 61,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, η ΗΛΕΚΤΩΡ κατέχει απαιτήσεις αξίας 14,6 εκατ. ευρώ από διάφορα έργα στον Νομό Αττικής, με τον αντισυμβαλλόμενο να είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Αν και διαχρονικά καταγράφονται καθυστερήσεις στην τιμολόγηση και πληρωμή των εν λόγω έργων, ο ΕΔΣΝΑ πάντα πληρώνει. Πλέον ο «βραχνάς» της είσπραξης περνά στην Motor Oil.

Η Alpha Bank

Με βάση τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Alpha Bank για το 2023 η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος καλείται στις 24 Ιουλίου να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος ύψους 61,13 εκατ. ευρώ, με καταβολή 0,026 ευρώ ανά μετοχή. Το ποσό αυτό θα προέλθει από ενδοομιλικά αποθεματικά μερισμάτων. Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση θα εγκρίνει την απόκτηση ίδιων μετοχών αξίας 61,13 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, που είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση στις 27 ιουλίου 2023. Η απόκτηση των μετοχών θα πραγματοποιηθεί με στόχο την ακύρωσή τους, αυξάνοντας έτσι την αξία ανά μετοχή. Για την υλοποίηση αυτών των προτάσεων, η Γενική Συνέλευση θα εγκρίνει την τροποποίηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, αυξάνοντας το μέγιστο αριθμό μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν σε ποσοστό έως 3% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, δηλαδή έως 70.000.000 μετοχές. Η απόκτηση και ακύρωση των μετοχών αυτών έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι βασικές ημερομηνίες για τη διανομή του μερίσματος είναι οι εξής: 26 Ιουλίου 2024: Ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος μερίσματος. 29 Ιουλίου 2024: Ημερομηνία καταγραφής δικαιούχων μερίσματος. 1 Αυγούστου 2024: Ημερομηνία έναρξης καταβολής μερίσματος.

Τα αποθεματικά της Αλουμύλ

Την αναδιοργάνωση του μετοχικού κεφαλαίου της Αλουμύλ μέσω κεφαλαιοποίησης αποθεματικών και ταυτόχρονης αυξομείωσης της ονομαστικής αξίας των μετοχών της, αποφάσισε προ εβδομάδος η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Στη βάση αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξήθηκε κατά 20,42 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση ισόποσων αποθεματικών διαφόρων κατηγοριών, συνολικού ύψους 20,42 εκατ. ευρώ και μέσω αύξησης της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 0,63 ευρώ, ήτοι από το ποσό των 0,37 ευρώ στο ποσό του 1 ευρώ. Συγχρόνως με την ίδια απόφαση αποφασίσθηκε η παράλληλη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Αλουμύλ κατά το ποσό των 20,42 εκατ. ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής κατά 0,63 ευρώ, ήτοι τη μείωση της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής από το ποσό του 1 ευρώ, στο οποίο ανήλθε η ονομαστική αξία εκάστης μετοχής μετά την προαναφερόμενη απόφαση για ονομαστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, στο ποσό των 0,37 ευρώ. Μετά από τις εν λόγω αυξομειώσεις το μετοχικό κεφάλαιο της Αλουμύλ διαμορφώνεται σε 11,9 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.