Οικονομία

Ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς τα μισά επιδόματα του ΟΓΑ

Ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς τα μισά επιδόματα του ΟΓΑ Ανατροπή στους οικογενειακούς προγραμματισμούς τα μισά επιδόματα του ΟΓΑ
Την ανατροπή των οικογενειακών προγραμματισμών χιλιάδων οικογενειών –λίγες ημέρες πριν το Πάσχα - λόγω της καταβολής μόλις του 50% των επιδομάτων του ΟΓΑ επισημαίνει η Βουλευτής Β΄ Αθηνών της ΝΔ Άννα Καραμανλή.

Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, η κ. Καραμανλή ασκεί δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τον αιφνιδιασμό 700.000 οικογενειών που δικαιούνται τα οικογενειακά επιδόματα και το εισέπραξαν «πετσοκομμένο», χωρίς να υπάρξει βάσιμη αιτιολόγηση αυτής της απόφασης.  

Η βουλευτής της Β΄Αθηνών, μάλιστα, κάνει λόγο για τακτικές κοινωνικού αυτοματισμού από την πλευρά της Κυβέρνησης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η Κυβέρνηση μέσω της μετάθεσης ευθυνών στους φοροτεχνικούς και την αποχή τους από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, προσπαθεί να καλύψει τη δική της αδυναμία να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Η κ. Καραμανλή, αφού τονίζει ότι η πρακτική της Κυβέρνησης πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, ρωτά τον Υπουργό Εργασίας:
•    Αν διαθέτει σήμερα ο ΟΓΑ το συνολικό ποσό που απαιτείται για τα οικογενειακά επιδόματα και πότε πρόκειται να καταβάλει το υπόλοιπο 50%
•    Αν προτίθεται να καταβάλει άμεσα το συνολικό ποσό στους δικαιούχους που εγκαίρως έχουν υποβάλει το έντυπο Α21
•    Αν ο ΟΓΑ έχει ενεργήσει για την επιστροφή ποσών, τα οποία όπως ισχυρίζεται, έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Της Βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άννας Καραμανλή

Προς: Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Κατρούγκαλο.
ΘΕΜΑ: «Μειωμένη καταβολή επιδομάτων ΟΓΑ»

Στις 22 Απριλίου ο ΟΓΑ κατέβαλε στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων μόλις το 50% της προβλεπόμενης δόσης, ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς χιλιάδων οικογενειών λίγες μόλις ημέρες πριν τις γιορτές του Πάσχα.
Το Υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του ΟΓΑ αιφνιδίασαν 700.000 οικογένειες, ενημερώνοντας για την πετσοκομμένη καταβολή του επιδόματος μόλις στις 19 Απριλίου. Επιρρίπτουν  μάλιστα την ευθύνη κυρίως στην αποχή των φοροτεχνικών και δευτερευόντως στη «μικρή» καθυστέρηση στο άνοιγμα της εφαρμογής του TAXIS.
Σε προηγούμενο όμως δελτίο τύπου του ΟΓΑ στις 8/4/2016 και ενώ η αποχή των λογιστών είχε ήδη ξεκινήσει, αναφέρεται ότι η πρώτη δόση των επιδομάτων θα πραγματοποιηθεί όπως προβλέπεται. Εκεί δεν υπάρχει καμία νύξη ούτε για μειωμένη καταβολή ούτε για προβλήματα που έχουν προκληθεί από την καταβολή επιδομάτων σε μη δικαιούχους.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση, ακολουθώντας την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού και της μετάθεσης ευθυνών, προσπαθεί να καλύψει τη δική της αδυναμία να ανταποκριθεί σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Με δεδομένο ότι αυτή η τακτική πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
•    Διαθέτει ο ΟΓΑ σήμερα το συνολικό ποσό που απαιτείται για τα οικογενειακά επιδόματα και τα ειδικά επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών;
•     Πότε προτίθεται να καταβάλει το υπόλοιπο 50% των επιδομάτων;
•    Προτίθεται να καταβάλει άμεσα το συνολικό ποσό στους δικαιούχους που εγκαίρως έχουν υποβάλει το έντυπο Α21;
•    Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει για την επιστροφή των ποσών που, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, έχουν αχρεωστήτως καταβληθεί;