Οικονομία

Βουλή: Οι ομιλίες των φορέων για το ασφαλιστικό

Βουλή: Οι ομιλίες των φορέων για το ασφαλιστικό Βουλή: Οι ομιλίες των φορέων για το ασφαλιστικό
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για το ασφαλιστικό με τους εκπρόσωπους των επιστημονικών φορέων να αναλύουν τις θέσεις τους για τις αλλαγές που αυτό θα φέρει.

Την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ζήτησε ο Δήμος Κουμπούρης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών (ΟΣΙΚΑ).

"Μιλάτε για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού. Ποια βιωσιμότητα; Αυτό μοιάζει με βιτρίνα που είναι γεμάτη από μέσα και απ' έξω κάθεται ο άλλος και δεν μπορεί να φάει. Αν το κάνετε βιώσιμο, θα έχουν βιωσιμότητα οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι, οι νέες γενιές, οι μικροί επαγγελματίες;" είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

"Aπό τη μεριά μας ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο γιατί είναι λαιμητόμος. Δεύτερον, οι εργάτες, οι συνταξιούχοι, οι νέες γενιές πρέπει να δώσουν αυτή τη μάχη ενωμένοι" συμπλήρωσε και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το απόγευμα το ΠΑΜΕ.

«Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει έστω και στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό. Στους πόρους του δεν προβλέπεται εργοδοτική εισφορά, παρά μόνο εισφορά εργαζομένων. Αντί εργοδοτικής εισφοράς έχει το θεσμοθετημένο έσοδο του αγγελιόσημου» ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, Ευάγγελος Τάτσης, κατά της διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή της Βουλής για το ασφαλιστικό.

«Το προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αφανίζει κυριολεκτικά τα ασφαλιστικά μας ταμεία, αφού στο άρθρο 38 παράγραφος 9 καταργεί τον βασικό πόρο μας, το αγγελιόσημο, οδηγώντας τον ΕΔΟΕΑΠ σε άμεσο κλείσιμο και στερώντας στους 18.500 ασφαλισμένους του, το δικαίωμα της αξιοπρεπούς περίθαλψης. Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό ακυρώνει βίαια τον μόχθο των ανθρώπων του δημοσιογραφικού κλάδου που εδώ και μισό αιώνα και κάτω από αντίξοες συνθήκες, δημιούργησαν, συντήρησαν και βελτίωσαν ένα ταμείο, το οποίο αποτελεί ακόμη και στα ύστερά του πανευρωπαϊκό πρότυπο» σημείωσε ο κ. Τάτσης και συνέχισε λέγοντας:

«Ουσιαστικά στην περίπτωση του κλάδου μας, βλέπουμε τον διακαή πόθο των κυβερνώντων να υφαρπάξουν τα εναπομείναντα αποθεματικά των ταμείων μας» και πρόσθεσε:

«Πρέπει να αποτραπεί η ψήφιση αυτού του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ουσιαστικά αφανίζει του δημοσιογραφικό κλάδο».

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα εδώ, το είπαμε από την πρώτη στιγμή στο Οικονομικό Επιμελητήριο δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλιστικό. Είναι καθαρά φορολογικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας, στην Επιτροπή της Βουλής, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Είναι γεγονός ότι το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, αλλάζει άρδην τη συνολική εικόνα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης των τελευταίων 40 ετών στη χώρα μας, καθώς οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται πλέον σε ασφαλιστική φορολογία» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Ο κ. Κορκίδης εκφράζει, όπως είπε, την αγωνία χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ζητώντας να μην χαθεί άλλη μια ευκαιρία μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. «Σας παρακαλώ να σκύψετε πάνω από κάθε άρθρο και διάταξη και να καταβάλετε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψετε νέα καταστροφικά λάθη σε ένα νέο ασφαλιστικό νόμο» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

"Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικού χαρακτήρα επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα" τόνισε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο Βασίλης Αλεξανδρής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

"Αναλογιστικές μελέτες μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν. Διερωτώμαι γιατί αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό. Ποιο είναι το νόημα της ακρόασης των φορέων χωρίς ουσιαστική βάση διαλόγου; Αν παραμείνουν στο συρτάρι μέχρι την παραμονή της ψηφίσεως του νομοσχεδίου, συγχαρητήρια για το εύρημα το οποίο επιλέγει κοινοβουλευτικά και νομοτεχνικά η κυβέρνηση να ακολουθήσει" σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής.

«Αυτό το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, ότι δηλαδή έχει μείνει αυτή τη στιγμή, στη χώρα» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Επιτροπή της Βουλής, για το ασφαλιστικό ο Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε).

«Η πρόσκληση μας σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί ένας στοιχειώδης κοινωνικός διάλογος για τα θέματα του ασφαλιστικού» σημείωσε ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης.

Ο κ. Κουτσιουμπέλης πρόσθεσε ότι «δόθηκε ένα σχέδιο στη δημοσιότητα και το τελικό σχέδιο είναι σαφώς χειρότερο.»

Ο κ. Κουτσιουμπέλης επεσήμανε ότι «ακούγοντας χθες τον υπουργό νομίζω ότι ήταν κροκοδείλια τα δάκρυα για τις περικοπές των παλαιών συντάξεων και εμπεριείχαν μια υποκρισία. Διότι με το παρόν νομοσχέδιο νομιμοποιείτε και μονιμοποιείτε τις περικοπές εκείνες.»

«Η δική μας άποψη για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι η εξής: Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν θεωρούμε ότι συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Δεν το καθιστά πιο δίκαιο και κυρίως, δεν το καθιστά πιο ανταποδοτικό», δήλωσε ο Γιώργος Αργείτης, Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου της Γ.Σ.Ε.Ε., κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Η κατάργηση στο αγγελιόσημο θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτές που είναι μικρότερης κυκλοφορίας, και εδώ μπαίνει το θέμα της ελευθεροτυπίας, θα κλείσουν. Δεν θα έχουμε δηλαδή ελευθερία του Τύπου. Θα υπάρχουν εφημερίδες, όσες θα μπορούν να επιβιώσουν», δήλωσε ο Σταμάτης Νικολόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών(ΕΣΗΕΑ), κατά της διάρκεια της ομιλίας του στην επιτροπή της Βουλής.

«Σήμερα κληθήκαμε στην Επιτροπή για  να εκφράσουμε τις απόψεις μας για ένα νομοσχέδιο εναντίον του οποίου απεργούμε σήμερα για έκτη ημέρα. Απεργούμε ζητώντας την διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ως ανεξάρτητου ενιαίου και αυτοτελούς ταμείου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με ένταξη στην ασφάλιση όλων των κατηγοριών των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης», δήλωσε ο Δημήτρης Κουμπιάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεως Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), κατά την ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής.

"Δυστυχώς αυτό το νομοσχέδιο, όπως και τα προηγούμενα, λόγω των μνημονιακών νόμων επέφεραν τις χειρότερες συνθήκες για τους συνταξιούχους" τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, Παναγιώτης Βαβουγυιός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Όπως είπε, οι συντάξεις ήταν η πιο εύκολη λύση για όλες οι κυβερνήσεις προκειμένουν να λύνουν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, προφανώς δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Είναι ένα νομοσχέδιο δημοσιονομικού χαρακτήρα. Είναι στη βάση της περικοπής των ασφαλιστικών δαπανών», επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή της Βουλής, για το ασφαλιστικό.

«Γιατί δεν μας αφήνετε μόνους μας;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιώργος Στασινός μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων στη βουλή για το ασφαλιστικό.

Όπως εξήγησε ο κ. Στασινός «είμαστε ένα υγιές ταμείο που ζει χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση, που με πρόσφατη αναλογιστική μελέτη που αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές, έδειξε ότι είναι βιώσιμο για περισσότερα από 40 χρόνια» .

Ο κ. Στασινός επεσήμανε ότι «αν ο λόγος είναι ότι χρειάζεστε τα αποθεματικά του ταμείου μας και αποδεικνύατε ότι με αυτά θα σώζαμε όλο το ασφαλιστικό σύστημα, πραγματικά θα το συζητούσαμε.»

«Όμως τώρα θα καταστρέψετε ένα υγιές ταμείο χωρίς κανένα πραγματικό λόγο πάρα μόνο για μην χαλάσετε τη ρητορική του ενός Ταμείου» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

«Σήμερα διαπίστωσα ότι με νόμο γίνεται η καλύτερη αρπαχτή. Τις 13 περικοπές στις συντάξεις τις θυμάστε όλοι» σημείωσε ο Παντελής Τάτσης, Πρόεδρος του Ο.Α.Ε.Ε, στην ομιλία του στην Επιτροπή της Βουλής, για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τάτσης πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο δεν λέει που ακόμα θα μας πάνε. Βλέπουμε όμως ότι θα πάμε πολύ παραπέρα».