Οικονομία

ΠΟΕΣΥ: «Ληστεία μετά φόνου» το νέο Ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους στον Τύπο

ΠΟΕΣΥ: «Ληστεία μετά φόνου» το νέο Ασφαλιστικό για τους εργαζόμενους στον Τύπο
Του Βασίλη Αγγελόπουλου «Ληστεία μετά φόνου», χαρακτήρισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

 Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα το ΔΣ της Ομοσπονδίας, τονίστηκε ότι το σχέδιο νόμου θεωρείται «ληστεία» επειδή υφαρπάζει με το «έτσι θέλω», τα αποθεματικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ύψους τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ, μέσω της αυτόματης απορρόφησής του στο νεοσύστατο Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Και «φόνος», γιατί εάν ψηφιστεί ο νόμος από τη Βουλή, με τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, τότε αυτόματα ο ΕΔΟΕΑΠ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χωρίς συντάξεις 18.500 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, κ. Δημήτρης Κουμπιάς προανήγγειλε πιθανή συνέχιση των κινητοποιήσεων, αφού σχετική απόφαση θα κληθεί να λάβει το ΔΣ της Ομοσπονδίας σε συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Πρόσθεσε, δε, ότι στη χθεσινή συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με τον υπουργό Εργασίας, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για ένα «τέλος εισφοράς επί της διαφήμισης» που θα υποκαταστήσει το σημερινό αγγελιόσημο, ιδέα που αποτελεί «παλιά πρόταση των καναλαρχών».

Επισήμανε, επίσης, ότι «με τελειωμένο τον πόρο, δεν μπορούμε ν συζητάμε με το υπουργείο Εργασίας». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Σταμάτης Νικολόπουλος υπογράμμισε το σκέλος της στοχοποίησης του δημοσιογραφικού κλάδου, αφού προβλέπεται η κατάργηση του αγγελιοσήμου «με την ψήφιση του νομοσχεδίου», ενώ όλες οι άλλες παρεμβάσεις για τους υπόλοιπους κλάδους τίθενται σε ισχύ την 1.1.2017.

Από την πλευρά της ΕΣΠΗΤ, ο κ. Θέμης Μπερεδήμας τόνισε ότι ένα Ταμείο «πρότυπο» όπως είναι το ΕΤΑΠ–ΜΜΕ, μπαίνει στη χοάνη του ΕΦΚΑ «με άμεσο στόχο την υφαρπαγή αποθεματικών ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, κ. Τάσος Φωκιανίδης, σημείωσε ότι μετά τον κατασκευαστικό «ο κλάδος των ΜΜΕ υπέστη τις μεγαλύτερες φθορές από την κρίση με χιλιάδες ανέργους» και πρόσθεσε ότι είναι «πονηρή» η ταύτιση των ΜΜΕ με τους εργαζόμενους σε αυτά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, κ. Κυριάκος Κορτέσης επισήμανε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Κατρούγκαλο, σε όλα τα ερωτήματα που έθεσε η ΠΟΕΣΥ, ήταν «ασαφείς» και πρόσθεσε ότι υπάρχει «εμμονή για την κατάρρευση του κλάδου». Ο κ. Δημήτρης Χορταργιάς, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Θεσσαλίας μίλησε για απώλεια εσόδων από την κατάργηση του αγγελιοσήμου που φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ το 2016, το 2017 ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ, το 2018 αγγίζουν τα 37 εκατ. ευρώ και το 2019 τα 36 εκατ. ευρώ και αναρωτήθηκε εάν αυτά τα χρήματα θα τα πληρώσει το κράτος.

Η ΠΟΕΣΥ δηλώνει ότι επεξεργάζεται όλες τις μορφές αντίδρασης, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο προσφυγής ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ειδικά για το ζήτημα της κατάργησης του πόρου, που θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.