Οικονομία

ΣΕΠΕ – ILO: Πιο αποτελεσματική η «φιλική» καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

ΣΕΠΕ – ILO: Πιο αποτελεσματική η «φιλική» καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ΣΕΠΕ – ILO: Πιο αποτελεσματική η «φιλική» καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Έμφαση στη διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με στόχο μέσα από την πρόληψη και τη νουθεσία να επέλθει βελτίωση στην αγορά εργασίας, θέλει να δώσει το Σώμα Επιθεώρησης της Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα με κλιμάκιο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που έχει αναλάβει την εύρεση λύσεων για την καταπολέμηση της «μάστιγας» της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η προσπάθεια που θα καταβάλλεται στο εξής, είναι να πείθονται οι εργοδότες να καταβάλλουν τις πληρωμές προς τους εργαζόμενους, μέσα από διαδικασία συμφιλίωσης, με έσχατο μέσο αυτό της επιβολής προστίμου.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΠΕ στις συναντήσεις αυτές προέκυψε ότι η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα, μέσα από δειγματοληπτικούς ελέγχους έχει υποχωρήσει το 2015 στο 16,1%, από 31,6% που ήταν το 2013. Επίσης, η συμφιλιωτική διαδικασία για την καταβολή των δεδουλευμένων και των δώρων, έχει αποφέρει αποτελέσματα στο 70% των περιπτώσεων. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζεται η εμπλοκή των δικαστηρίων που καθυστερεί τη διαδικασία, ενώ υπάρχει όφελος και για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η διαδικασία που ακολουθεί ο ΣΕΠΕ είναι να προβαίνει σε έγγραφες συστάσεις προς τους εργοδότες που παραβαίνουν την εργατική νομοθεσία, ενώ σε δεύτερο επίπεδο, επιχειρούνται και απευθείας επαφές μαζί τους, με εξειδικευμένα στελέχη του Σώματος. Μόνο εάν δεν αποφέρουν αποτελέσματα οι παραπάνω ενέργειες ενεργοποιείται η διαδικασία επιβολής προστίμου.

Άλλωστε, το γεγονός ότι η εξόφληση των προστίμων ύψους 10.500 ευρώ ανά ανασφάλιστο εργαζόμενο, κυμαίνεται στα επίπεδα 18% – 20%, ενθαρρύνει τους υποστηρικτές της ιδέας ότι πρέπει να επικεντρωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στη διαδικασία της συμφιλίωσης ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους, όπου κάτι τέτοιο μοιάζει εφικτό.

Η ILO «τρέχει» ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας στην Ελλάδα και έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα πρώτο γύρο συναντήσεων με όλους τους κοινωνικούς φορείς και το ΣΕΠΕ. Αρμόδιο κλιμάκιο θα βρίσκεται στην Ελλάδα το διήμερο 9-10 Μαΐου για να συνεχιστεί η προσπάθεια καταγραφής όλων των απόψεων, έτσι ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις που θα ταιριάζουν και θα αποδώσουν στην -πολύ ιδιαίτερη- ελληνική αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα, που κοστολογείται στα 562.000 ευρώ και επιδοτείται από την Ε.Ε., ξεκίνησε μόλις πριν από ενάμιση μήνα και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2017, με την κατάθεση των σχετικών προτάσεων και τη νομοθέτησή τους από την ελληνική πλευρά.

NETWORK