Οικονομία

Μέχρι χτες είχε υποβληθεί μόλις το 8,3% των φορολογικών δηλώσεων

Μέχρι χτες είχε υποβληθεί μόλις το 8,3% των φορολογικών δηλώσεων
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Με ρυθμούς… χελώνας προχωράει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αποχή των λογιστών οι οποίοι αντιδρούν στις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Από τις 5 Απριλίου που άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή του TΑΧΙSnet για την υποβολή των δηλώσεων μέχρι και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 500.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6 εκατομμυρίων. Δηλαδή μέσα σε ένα μήνα μόνο το 8,3% των φορολογούμενων υπέβαλε τη φορολογική του δήλωση. Απομένουν να υποβληθούν περίπου 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία υποβολής.

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης διαμηνύει ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία. Όπως διευκρίνισε, παράταση θα δοθεί μόνο για όποια μέρα υπάρχει πρόβλημα στο TΑΧΙSnet.

Από τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα έχουν προκύψει 270.000 μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα, 100.000 πιστωτικά σημειώματα, δηλαδή εκκαθαριστικά που αναγράφουν επιστρεπτέα ποσά φόρων και 130.000 χρεωστικά σημειώματα με τα οποία οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν επιπλέον ποσά φόρων για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο «Πρακτορείο104,9 FM» απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους και υπενθύμισε ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μέχρι πάντως να κατατεθεί στη Βουλή η νέα διάταξη για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έως επτά μηνιαίες δόσεις μέχρι και το Δεκέμβριο, το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την εξόφληση του φόρου σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις  (τέλος Ιουλίου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Νοεμβρίου) δεν αλλάζει.