Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι πρέπει να μπουν άμεσα στο Taxis

sooc sooc
H προθεσμία για τον έλεγχο των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων 2024 λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 2024 τους το αργότερο έως την 1η Ιουλίου, προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο υψηλότερων φόρων.

Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιήσουν τον έλεγχο, η ΑΑΔΕ θα οριστικοποιήσει τη δήλωση και θα εκδώσει το εκκαθαριστικό σημείωμα. Η ΑΑΔΕ παροτρύνει τους φορολογούμενους να ελέγξουν κυρίως τους κωδικούς των τεκμηρίων διαβίωσης. Όσοι έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή θα λάβουν ειδοποίηση στο e-mail τους, στη θυρίδα «Τα μηνύματά μου» στην ψηφιακή πύλη MYAADE και στο myaadeapp.

Οι φορολογούμενοι που θεωρούν ότι τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι ακριβή, δεν χρειάζεται να κάνουν κάποια ενέργεια. Η δήλωσή τους θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ την Τρίτη 2 Ιουλίου. Αν το επιθυμούν, μπορούν να υποβάλουν νωρίτερα τη δήλωσή τους.

Αν τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν, οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να τα τροποποιήσουν ή να τα συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Οι προθεσμίες είναι οι εξής: α) Μέχρι τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αρχική δήλωση. β) Από την Τρίτη 2 Ιουλίου μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση χωρίς κυρώσεις.

Η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει ψηφιακό αρχείο που περιλαμβάνει τα στοιχεία που έχουν ληφθεί υπόψη και το φορολογικό αποτέλεσμα. Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται μέσω e-mail και στη θυρίδα τους στο MYAADE και το myaadeapp για αλλαγές στα στοιχεία που η ΑΑΔΕ έχει λάβει από τρίτους φορείς.

Σημειώνεται ότι 8.000 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν ότι πρέπει να υποβάλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 26 Ιουλίου λόγω μεταγενέστερων στοιχείων. Επίσης, 13.637 φορολογούμενοι ενημερώθηκαν για νέες πληροφορίες που μεταβάλλουν τη φορολογική τους υποχρέωση.

Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 3.040.549 δηλώσεις, εκ των οποίων το 49,1% είναι μηδενικού φόρου. Το 21,12% των δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου με μέσο όρο 309 ευρώ. Το 29,78% των δηλώσεων είναι χρεωστικό με συνολικό ποσό φόρου 1,16 δισ. ευρώ και μέσο φόρο 1.284 ευρώ. Οι 83.848 επιχειρήσεις που υπέβαλαν δήλωση, 59.808 καλούνται να πληρώσουν κατά μέσο όρο 11.088 ευρώ, ενώ 4.888 θα λάβουν επιστροφή 15.898 ευρώ κατά μέσο όρο.