Οικονομία

Ραγδαία αύξηση των ψυχικών διαταραχών εν μέσω κρίσης

Ραγδαία αύξηση των ψυχικών διαταραχών εν μέσω κρίσης
Έκπληξη προκάλεσε στους υπευθύνους του προγράμματος Τηλεϊατρικής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το αποτέλεσμα έρευνας που καταγράφει ότι το 40% των αιτημάτων από τις διασυνδεδεμένες περιοχές (όλων των νησιών της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας), αφορούν την ψυχική υγεία. 

«Αυτό αποτελεί έκπληξη διότι, στην αρχή του προγράμματος υπήρχε προβληματισμός για την συμμετοχή μας» αναφέρει ο διοικητής του ΨΝΑ Βλάσης Παύλου, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα της έρευνας αποδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και των κατοίκων της Περιφέρεια και όχι μόνο των αστικών κέντρων. Ο ίδιος αισθάνεται δικαιωμένος για την επιμονή του για την ένταξη του ΨΝΑ στο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πριν από δύο περίπου μήνες και σημειώνει ότι «το πιστοποιημένο, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Διοικητικό προσωπικό έχει την δυνατότητα να καλύψει τα προβλήματα που θα ανακύψουν και να δώσει λύσεις».

Η Τηλεψυχιατρική είναι μία από τις υπηρεσίες που προσφέρονται, μέσω του Εθνικού Δικτύου Τηλειατρικής και περιλαμβάνει χρήση υποδομών τηλεδιάσκεψης για παροχή υπηρεσιών ψυχιατρικής υποστήριξης εξ' αποστάσεως. Οι άλλες υπηρεσίες είναι, Τηλεσυμβουλευτική, Τηλεεκπαίδευση, Τηλεϊατρική για επείγοντα περιστατικά.

Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, που σχεδίασε και υλοποιεί η 2η Υγειονομική Περιφέρεια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, στοχεύει στην αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας υφιστάμενων δομών του ΕΣΥ και περιλαμβάνει ένα δίκτυο μονάδων τηλεϊατρικής, το οποίο αναπτύσσεται τόσο στα απομακρυσμένα σημεία όσο και στα μεγάλα νοσοκομεία της ελληνικής επικράτειας. Πρωταρχικός στόχος του έργου είναι η ισότιμη πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλων των Ελλήνων ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους (δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές). Δεύτερος στόχος, είναι η κάλυψη της ανάγκης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και κατάρτιση, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο υπηρετεί.

Όπως σημειώνει ο κ. Παύλου, το ΨΝΑ είναι το πρώτο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, που ξεκίνησε το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής και καλύπτει τις ανάγκες όλων των νησιών του Αιγαίου, που ανήκουν στην 2η Περιφέρεια.

Το ΨΝΑ καλύπτει το 40% των ψυχιατρικών αναγκών στο λεκανοπέδιο Αττικής, εξυπηρετεί περισσότερες από 45.000 εξωτερικές επισκέψεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, 25.000 ραντεβού στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας και 95.000 συνεδρίες και εξετάσεις στις Μονάδες απεξάρτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015. Διαθέτει σήμερα 1158 κλίνες νοσηλείας όπου το 65% αυτών στεγάζονται σε δομές στην κοινότητα (σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής) και νοσηλεύει σε καθημερινή βάση 1070 ασθενείς. Στελεχώνεται από ανθρώπινο δυναμικό, 1321 υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων, καταρτισμένο σε θέματα Ψυχικής Υγείας και Απεξαρτήσεων και. όπως αναφέρει ο κ. Παύλου, «παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι υψηλού επιπέδου, ενώ γίνεται προσπάθεια ανασυγκρότησης του Νοσοκομείου».