Υγεία

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Πόσα αυγά μπορείτε να τρώτε την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ Φωτογραφία: Pixabay/akirEVarga
Τα αυγά αναγνωρίζονται ως υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Το αυγό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα στην ελληνική κουζίνα, λόγω των θρεπτικών του ιδιοτήτων και της ευελιξίας του να προσαρμόζεται σε πολλά πιάτα.

Επιπλέον, μπορεί να εισαχθεί εύκολα και υγιεινά στην κανονική διατροφή. Ωστόσο, υπάρχει σήμερα μια συζήτηση σχετικά με τη συνιστώμενη ποσότητα αυγών που μπορεί να καταναλώνει ένα άτομο την εβδομάδα.

Εν μέσω των μύθων που περιβάλλουν τα αυγά εδώ και χρόνια, όπως η λανθασμένη πεποίθηση ότι το τρόφιμο αυτό αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε χοληστερόλη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπογραμμίζει τα διατροφικά οφέλη των αυγών και θεσπίζει κατευθυντήριες γραμμές για την επαρκή κατανάλωσή τους.

Πόσα αυγά μπορείτε να καταναλώνετε την εβδομάδα;

Ο ΠΟΥ προτείνει ότι ένα υγιές άτομο μπορεί να καταναλώνει έως και επτά αυγά την εβδομάδα, πράγμα που ισοδυναμεί με περίπου ένα αυγό την ημέρα. Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης θεωρείται ασφαλές και μπορεί ακόμη και να είναι ευεργετικό για την υγεία, καθώς δεν αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, θα πρέπει να διατηρείται μια ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση αυγών θα πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες θρεπτικές τροφές.

Για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο ΠΟΥ συνιστά μια πιο μέτρια κατανάλωση 3-4 αυγών την εβδομάδα. Αυτός ο περιορισμός επιτρέπει την απόλαυση των διατροφικών πλεονεκτημάτων των αυγών χωρίς να επιδεινώνονται τα προβλήματα χοληστερόλης και αποτελεί υγιεινή επιλογή ακόμη και για άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η κατανάλωσή τους γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο.

Τα αυγά αναγνωρίζονται ως υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Πηγή: Healthstat.gr