Οικονομία

ΟΑΕΔ: Σε Ιωάννινα και Πρέβεζα η διοικήτρια για την κλήρωση κατοικιών

ΟΑΕΔ: Σε Ιωάννινα και Πρέβεζα η διοικήτρια για την κλήρωση κατοικιών
Στην τελετή κλήρωσης κατοικιών και διαμερισμάτων των οικισμών του τ.Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στα Ιωάννινα, που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΑΚΑΔΙ, θα παραβρεθεί η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθ. Μαρία Καραμεσίνη το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαΐου 2016. Η κλήρωση θα γίνει στις 18:00, σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ιωαννίνων (Γιοσέφ Ελιγιά 7).

Σε Ιωάννινα και Πρέβεζα η διοικήτρια του ΟΑΕΔ

Το πρωί της Τρίτης η κ. Καραμεσίνη θα επισκεφθεί το ΚΠΑ2 Ιωαννίνων, την ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, τα ΚΕΚ, ΙΕΚ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ στην περιοχή.

Στην τελετή κλήρωσης κατοικιών και διαμερισμάτων των οικισμών του τ.Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στα Ιωάννινα, που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του Προγράμματος ΠΑΚΑΔΙ, θα παραβρεθεί η διοικήτρια του ΟΑΕΔ καθ. Μαρία Καραμεσίνη το απόγευμα της Τρίτης 10 Μαΐου 2016. Η κλήρωση θα γίνει στις 18:00, σε αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ιωαννίνων (Γιοσέφ Ελιγιά 7).

Το πρωί της Τρίτης η κ. Καραμεσίνη θα επισκεφθεί το ΚΠΑ2 Ιωαννίνων, την ΕΠΑΣ Ιωαννίνων, τα ΚΕΚ, ΙΕΚ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ στην περιοχή, όπου θα έχει συνάντηση με τους εργαζομένους. Για το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη σύσκεψη προϊσταμένων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ηπείρου, παρουσία της διοικήτριας του ΟΑΕΔ. Συναντήσεις με τους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ είχε σήμερα το πρωί η διοικήτρια και στις αντίστοιχες δομές του Οργανισμού στην Άρτα καθώς και στην Πρέβεζα.

Το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαΐου (ώρα 19:00) η κ. Καραμεσίνη είναι κεντρική ομιλήτρια, με θέμα «η διάσταση του φύλου στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ», σε ημερίδα για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα που διοργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση) το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του δήμου.

Νέα ιστοσελίδα από τον ΟΑΕΔ

Σε δοκιμαστική λειτουργία τέθηκε εντός του Απριλίου η νέα διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, με την οποία ο οργανισμός εγκαινιάζει μια νέα εποχή στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την καλύτερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των πολιτών, επί 24 ώρες την ημέρα και επί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Ηδη, μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, στο νέο portal έγιναν 1.182.267 προβολές σελίδας από 169.039 χρήστες, εκ των οποίων το 41% συνδέθηκε για περισσότερες από μία φορά. Με βάση τις αξιολογήσεις από τους πρώτους επισκέπτες που απάντησαν στο πεδίο «Η γνώμη σας μετράει», το 78% δήλωσε ικανοποιημένο από την πληρότητα των πληροφοριών στις οποίες είχε πρόσβαση.

Κεντρική θέση στην πύλη διατηρούν η μηχανή απλής ή σύνθετης (με επιλογή περισσότερων κριτηρίων) αναζήτησης κενών θέσεων εργασίας, καθώς και η μηχανή αναζήτησης βιογραφικών των αναζητούντων εργασία από τις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων που τηρούνται στα μητρώα του οργανισμού.

ΟΑΕΔ: Δύο νέα προγράμματα 13.000 ανέργων

Δύο νέα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για νέους 18-24 και 25-29 ετών αναμένεται να «τρέξουν» τις επόμενες εβδομάδες δίνοντας την ευκαιρία σε 13.000 ανέργους να καταρτιστούν και να εργαστούν σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Το πρώτο πρόγραμμα απευθύνεται σε άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 24 ετών και μέσω αυτού θα ωφεληθούν 10.000 άτομα. Το δεύτερο αφορά ανέργους 25 έως 29 ετών και θα ωφεληθούν 3.000 άτομα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των προγραμμάτων, οι άνεργοι θα παρακολουθήσουν σε πρώτη φάση κατάρτιση τεσσάρων μηνών στην επιχείρηση όπου θα έχουν επιλεγεί και στη συνέχεια θα εργαστούν στον ίδιο φορέα για οκτώ μήνες υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στα προγράμματα οι ενδιαφερόμενοι να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ανεξαρτήτως εάν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Στόχευση των προγραμμάτων είναι οι μακροχρόνια άνεργοι οι οποίοι αποτελούν την πλέον ευάλωτη κοινωνική ομάδα για δύο λόγους:

α) Οι μακροχρόνια άνεργοι παραιτούνται πιο εύκολα από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας και β) οι πιθανότητες πρόσληψης ενός ανέργου από μία επιχείρηση μειώνονται όσο αυξάνεται ο χρόνος παραμονής του εκτός εργασίας.

Εξάλλου, μέσα στο 2016 προγραμματίζεται ακόμα μία δράση για νέους, που θα περιλαμβάνει κατάρτιση εκτός επιχείρησης και ακολούθως απασχόληση σε κανονικές θέσεις εργασίας.

Τέλος, ανοικτό παραμένει το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, το οποίο τρέχει εδώ και λίγες εβδομάδες και έχει ήδη δεχτεί 1.268 αιτήσεις εργοδοτών.