Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: «Κόκκινη γραμμή» το «κούρεμα» του χρέους

Ντάισελμπλουμ: «Κόκκινη γραμμή» το «κούρεμα» του χρέους Ντάισελμπλουμ: «Κόκκινη γραμμή» το «κούρεμα» του χρέους
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως αναμένει οι διαπραγματεύσεις για τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα να έχουν καταλήξει σε οριστικό αποτέλεσμα εγκαίρως, ενόψει της επόμενης συνόδου της Eurogroup την 24η Μαΐου, προκειμένου να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σε τρία στάδια, όπως ανέφερε.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε στο Reuters σήμερα ότι οι συνομιλίες για την Ελλάδα τη Δευτέρα κύλησαν απροσδόκητα ομαλά, παρότι είχαν ακουστεί δυσοίωνοι ήχοι από τη Γερμανία και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Πρόσθεσε πως τώρα περιμένει η Αθήνα να οριστικοποιήσει τους σχεδιασμούς και τις περικοπές δαπανών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις εγκαίρως για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, την 24η Μαΐου.

Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως το σενάριο που έχει αποκλειστεί από το Eurogroup είναι το «κούρεμα», χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Το καλό πράγμα με το Eurogroup είναι ότι υπάρχουν πολύ (λίγες) κόκκινες γραμμές, πολύ μικρές περιοχές που δεν πάμε. Το μοναδικός μεγάλο ‘δεν πάμε’ είναι το ‘κούρεμα’ της ονοματικής αξίας».

Αυτό που ανέφερε, σχετικά με τις μεθόδους ελάφρυνσης, είναι πως μέχρι το 2018 μια λύση θα ήταν τα ακριβά δάνεια να αντικατασταθούν με φθηνότερα.

Ο Ολλανδός υπουργός τάχθηκε υπέρ του να γίνει τώρα συζήτηση για το χρέος, πριν τη λήξη του μνημονίου το 2018.