Οικονομία

Σε εφαρμογή το Ασφαλιστικό, με πετσόκομμα των νέων συντάξεων

Σε εφαρμογή το νέο Ασφαλιστικό και το πετσόκομμα των νέων συντάξεων Σε εφαρμογή το νέο Ασφαλιστικό και το πετσόκομμα των νέων συντάξεων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Aπό σήμερα, Παρασκευή 13 Μαΐου, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται υπάγονται στις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου - Έρχονται μειωμένες αποδοχές έως και 30%

Ο λόγος είναι ότι χθες αργά το βράδυ, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το νέο Ασφαλιστικό, ή ακριβέστερα ο νόμος 4387/2016 με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού- συνταξιοδοτικού συστήματος- Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» με αριθμό φύλλου 85/ 12-05-2016.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδίδονται στο εξής, θα προκύπτουν με διαφορετικό τρόπο υπολογισμού, αφού θα αξιοποιούνται οι συντάξιμες αποδοχές από το σύνολο του εργατικού βίου του δικαιούχου και όχι η καλύτερη πενταετία, της τελευταίας δεκαετίας, όπως ίσχυε έως τώρα, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης, θα υπόκεινται οι νέες συντάξεις και στα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, που είναι σαφώς μικρότερα, σε σχέση με εκείνα που ίσχυαν έως τώρα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι νέες συντάξεις που θα εκδοθούν για αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται στο εξής, θα είναι μειωμένες, σε ποσοστό έως 30%.

Σημειώνεται πάντως, ότι ειδικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του άρθρου 6 παρ. 4 του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η  Ιουλίου 2016.