Οικονομία

ΕΚΑΣ: Ξεκινά ο «χορός» των περικοπών και αναδρομικών επιστροφών

Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ και θα πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα Ποιοι χάνουν το ΕΚΑΣ και θα πληρώνουν ακριβότερα τα φάρμακα
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Αρχίζει, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα, η διαδικασία σταδιακής κατάργησης του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ).

Συνολικά, φέτος εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο επίδομα θα απωλέσουν περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι και ιδιαίτερα όσοι, βάσει νόμου, λαμβάνουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 664 ευρώ μεικτά. Σε πρώτη φάση το ΕΚΑΣ θα χαθεί για τους πρώτους 70.000 από αυτούς.

Η καταβολή του συγκεκριμένου επιδόματος ξεκινάει τον επόμενο μήνα, με βάση τα νέα εισοδηματικά όρια που τέθηκαν.Οι έλεγχοι που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων για τη χορήγησή του, ολοκληρώνονται και στο εξής το επίδομα θα δίνεται με βάση τα νέα όρια.

Έως τώρα, το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με τα κριτήρια που ίσχυαν έως πέρσι. Οι υπηρεσίες των Ταμείων έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν ακόμα και σε συμψηφισμό με μελλοντικές συντάξεις, εάν παραστεί ανάγκη, λόγω καταβολής του με παλαιότερους όρους. Κάτι τέτοιο θα μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις όπου έχει ήδη χορηγηθεί το ΕΚΑΣ, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων ότι πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό που εισέπραξε ο δικαιούχος.

Οι περικοπές που θα γίνουν θα ανέλθουν σε ποσοστό έως τα επίπεδα του 33%.