Οικονομία

Οι «κόφτες» στις συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου

Οι «κόφτες» στις συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου Οι «κόφτες» στις συντάξεις από το Ασφαλιστικό Κατρούγκαλου
Από 13 Μαΐου και μετά μπαίνουν «κόφτες» στις συντάξεις με το νέο Ασφαλιστικό αφού τίθεται σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί σε μειώσεις έως 30%, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η διαδικασία περικοπών για επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ βοηθήματα, μερίσματα, η σταδιακή κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), το πλαφόν στις υψηλές κύριες συντάξεις, ο περιορισμός των συντάξεων λόγω θανάτου, αλλά και η μείωση των συντάξεων για όσους συνεχίζουν να εργάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, από την συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά:

- Αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από 13 Μαΐου και μετά, θα απονέμουν συντάξεις με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σημαντικά μειωμένες (έως 30%) οι νέες συντάξεις, σε σύγκριση με τις τωρινές. Είναι προφανές ότι εργαζόμενοι με 35 έτη ασφάλισης, αλλά και τυχόν υψηλόμισθοι από πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες ή από τον ιδιωτικό τομέα, είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» του νέου υπολογισμού, αφού θα διαπιστώσουν ότι οι τελικές συντάξεις που θα λάβουν θα είναι σημαντικά μικρότερες από εκείνες που υπολόγιζαν. Υπενθυμίζεται ότι για συντάξεις που το τελικό ποσό τους, υπολείπεται άνω του 20%, σε σχέση με εκείνο που θα προέκυπτε με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε έως χθες, θα λαμβάνουν το μισό της διαφοράς που δημιουργείται.

Σε κάθε περίπτωση, από την χθεσινή ημερομηνία, οι συντάξεις που θα προκύπτουν θα είναι άθροισμα της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ από 20 έτη ασφάλισης και άνω) και της ανταποδοτικής σύνταξης που θα στηρίζεται στα νέα, χαμηλότερα, ποσοστά αναπλήρωσης (40,7% για 40 έτη ασφάλισης).

Διασώζονται για ένα δίμηνο οι ασφαλισμένοι στα ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπου εκεί η ενσωμάτωση στις διατάξεις του νέου νόμου θα γίνει την 1η Ιουλίου.

- Επικουρικές συντάξεις: Όσες αιτήσεις έχουν γίνει από 1/1/2015 και μετά, θα απονείμουν επικουρικές συντάξεις με 18% ποσοστό αναπλήρωσης, γεγονός που οδηγεί σε απώλειες έως 12% στο σημερινό καθεστώς. Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή και το όριο των 1.300 ευρώ μεικτά (περίπου 1.180 ευρώ καθαρά) συντάξιμες αποδοχές, πάνω από το οποίο θα υποστούν περικοπές οι επικουρικές συντάξεις, που ανάλογα τον φορέα ασφάλισης, μπορεί να φτάσουν έως και το 40%.

- Εφάπαξ: Οι μειώσεις στο εφάπαξ με το νέο τρόπο υπολογισμού, θα κυμανθούν στα επίπεδα του 15% – 20%. Ο νέος νόμος ορίζει ότι επηρεάζονται και τυχόν αιτήσεις (περίπου 65.000), που έχουν υποβληθεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά και βρίσκονται ακόμα σε αναμονή λόγω αδυναμίας υπολογισμού εφάπαξ με τον παλιό μαθηματικό τύπο.

- Μέρισμα: Αναδρομικά, από την 1/1/2016 πρόκειται να περικοπεί το μέρισμα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). Η μείωση θα είναι της τάξης του 32%, αλλά σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει έως και το 45%. Υπενθυμίζεται ότι το μέρισμα αυτό χορηγείται σε περίπου 284.000 δικαιούχους, που κατά μέσο όρο λαμβάνουν 140 ευρώ το μήνα.

- ΕΚΑΣ: Καταργείται άμεσα το συγκεκριμένο επίδομα σε περίπου 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ οριστικά θα απολέσουν την παροχή αυτή οι περσινοί 370.000 δικαιούχοι, έως το 2019.

- Πλαφόν: Από τη χθεσινή ημερομηνία και μέχρι το τέλος του 2018 μπαίνει πλαφόν στις 2.000 ευρώ μεικτά (περίπου 1.820 ευρώ καθαρά) για μία κύρια σύνταξη και στις 3.000 ευρώ καθαρά για άθροισμα συντάξεων.

- Συντάξεις θανάτου: Επίσης, από τις 13 Μαΐου, οι συντάξεις θανάτου θα χορηγούνται εφ' όρου ζωής μόνο εάν ο επιζών σύζυγος είναι άνω των 55 ετών. Για μικρότερες ηλικίες οι συντάξεις αυτής της κατηγορίας, θα χορηγούνται για μία τριετία.

- Τραπεζοϋπάλληλοι: Οι περίπου 10.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ΕΤΑΤ, θα διαπιστώσουν μειώσεις στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις τους, που κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στα επίπεδα του 30%, λόγω επανυπολογισμού τους με το νέο τρόπο, αφού το Ταμείο ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Πρόκειται για συνταξιούχους που προέρχονται από την πρώην Εμπορική Τράπεζα (νυν Alpha Bank), πρώην Τράπεζα Πίστεως (νυν Alpha Bank) και πρώην Αττική Τράπεζα (νυν Attica Bank).